Зорница Славова: Проблемът с обществените поръчки не е в неоснователното обжалване

Проблемът с обществените поръчки не е в неоснователното обжалване. Това коментира в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Зорница Славова, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ):

"Всъщност именно това обжалване спомага донякъде да се компенсира неработещото правосъдие и нефункционалните институции. В закона ясно са описани случаите, в които едно обжалване може да спре обществената поръчка, тоест такива, които спешно трябва да се изпълнят или такива от ключово или национално значение, не могат да бъдат спрени в едно обжалване. В законопроекта, който цели да се ограничи обжалването на обществени поръчки, е посочено, че по данни на Агенцията за обществени поръчки и КЗК около 9% от обществените поръчки се обжалват. Това е от 2010 година, за 2017 година се запазва, значи под 10% се обжалват, а под една трета от тях са неоснователни обжалвания, за които има съмнения, че наистина са за забавяне или спиране на дадена поръчка, тоест от тези 9%, говоря за една трета, а това са 3% от поръчките, които се изпълняват в България, биват забавяни евентуално с някакви користни цели. В България проблемът с обществените поръчки е именно с корупционните схеми. Цял свят знае, че имаме проблеми с корупцията и възлагането на поръчки на определени хора и нагласянето на изискванията, така че някой конкретен да спечели. Докладите на отчетите на Агенцията за държавна финансова инспекция ежегодно проверяват една извадка от обществени поръчки за нарушения. Имаме доказателства, че при 40% от обществените поръчки има нарушения и ние с целта да спрем в 3% от неоснователните обжалвания, всъщност ще пресечем много голям инструментариум за контрол".

Цялото интервю със Зорница Славова можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

120 фазана ще бъдат пуснати на свобода в природата

120 деца от столични училища днес ще пуснат на свобода  в природата 120 фазана. Инициативата е на Съюза на ловците и риболовците в България по повод 120-та годишнина на организацията. С тази идея ние припомняме, че преди да стрелят по дивеч, ловците се грижат за него, заяви Васил Василев - председател на Съюза: „Всички ловци полагат..

публикувано на 13.12.18 в 04:44

Агенцията по заетостта ще награди своите най-добри партньори сред работодателите

За 15-та поредна година Агенцията по заетостта ще връчи традиционните годишни награди „Работодател на годината”, за да отличи 12 от най-успешните си партньори сред бизнеса, работили през годината с екипите на Бюрата по труда. Наградените компании са разделени в две категории - работодатели с най-съществен принос на националния трудов пазар и..

публикувано на 13.12.18 в 04:23
община Ловеч

Обществено обсъждане за управлението на жп подлез се организира в Ловеч

В Ловеч се организира обществено обсъждане за предоставяне от Министерски съвет за управление от Общината на подлеза на ЖП гарата на града. Той който е публична държавна собственост, но от години е затворен заради лошото си състояние. Мотивите за това са, че през последните 5-6 години съоръжението е забранено за ползване от гражданите,..

публикувано на 13.12.18 в 04:16

Благотворителен концерт за закупуване на носии за танцови състави от Сиктивкар ще се състои в Ловеч

В Ловеч тази вечер ще се състои благотворителен концерт за събиране на средства за закупуване на национални фолклорни костюми за танцови състави на българската общност в побратимения на Ловеч  град Сиктивкар, Република Коми. Идеята за благотворителната инициатива е на кмета на Ловеч Корнелия Маринова. С нея откликва на молбата на българите..

публикувано на 13.12.18 в 03:42

Археолози откриха позлатена колесница в Китай

В Китай археолози откриха позлатена колесница, която датира отпреди повече от две хилядолетия, съобщи "Лайф". Тя е украсена с надписи и позлатени емблеми с изображения на животни. Това навежда на мисълта, че собственикът й имал бил богат и влиятелен човек, може би на владетел. Археолози от Китайската академия за обществени науки попаднали..

публикувано на 13.12.18 в 03:29

70% от микробите живеят в недрата на Земята

Около 70 процента от микробите на Земята живеят в нейните дълбини, в скали, които преди се смятаха за стерилни, съобщи "Франс прес". Учени за първи път изчислиха мащаба на този „вътреземен“ живот. Според техните изчисления животът под земната повърхност представлява маса от 15 до 23 милиарда тона въглерод, или 245 до 385 повече от тази на..

публикувано на 13.12.18 в 03:23
МКС

Руски космонавти от МКС взеха проби от дупката на кораба "Союз МС-09"

Руските космонавти от Международната космическа станция Олег Кононенко и Сергей Прокопиев взеха проби от външната обвивка на тяхната капсула по време на шестчасова „космическа разходка“ в опит да разбулят мистерията с малка дупка, открита на кораба, скачен с МКС, предаде "Ройтерс". „Роскосмос“ отхвърли варианта за производствен дефект,..

публикувано на 13.12.18 в 03:09