Зорница Славова: Проблемът с обществените поръчки не е в неоснователното обжалване

Проблемът с обществените поръчки не е в неоснователното обжалване. Това коментира в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Зорница Славова, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ):

"Всъщност именно това обжалване спомага донякъде да се компенсира неработещото правосъдие и нефункционалните институции. В закона ясно са описани случаите, в които едно обжалване може да спре обществената поръчка, тоест такива, които спешно трябва да се изпълнят или такива от ключово или национално значение, не могат да бъдат спрени в едно обжалване. В законопроекта, който цели да се ограничи обжалването на обществени поръчки, е посочено, че по данни на Агенцията за обществени поръчки и КЗК около 9% от обществените поръчки се обжалват. Това е от 2010 година, за 2017 година се запазва, значи под 10% се обжалват, а под една трета от тях са неоснователни обжалвания, за които има съмнения, че наистина са за забавяне или спиране на дадена поръчка, тоест от тези 9%, говоря за една трета, а това са 3% от поръчките, които се изпълняват в България, биват забавяни евентуално с някакви користни цели. В България проблемът с обществените поръчки е именно с корупционните схеми. Цял свят знае, че имаме проблеми с корупцията и възлагането на поръчки на определени хора и нагласянето на изискванията, така че някой конкретен да спечели. Докладите на отчетите на Агенцията за държавна финансова инспекция ежегодно проверяват една извадка от обществени поръчки за нарушения. Имаме доказателства, че при 40% от обществените поръчки има нарушения и ние с целта да спрем в 3% от неоснователните обжалвания, всъщност ще пресечем много голям инструментариум за контрол".

Цялото интервю със Зорница Славова можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Акценти от чуждестранния печат

Горна и Нова Македония отново се връщат на масата на преговорите като възможни варианти за решение на спора, след като официална Атина отхвърли индиректно името "Република Илинденска Македония", пише вестник "Нова Македония". Като "последен шанс" за договор оценява гръцкият "Вима" предстоящата среща между външните министри Никола Димитров и Никос..

публикувано на 21.05.18 в 10:08

110 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явяват на националните изпити по български език и литература

110 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явяват на националните изпити по български език и литература. За поредна година те се провеждат в един и същи ден. Вариант 24 изтеглиха за матурата по Български език и литература за 12 клас. Както всяка година, вариантът беше генерирана рано сутринта в Министерството на образованието от над 11 милиона възможни..

обновено на 21.05.18 в 09:31
Национална спортна академия

НСА организира петото издание на конференцията "Спорт и сигурност“

Националната спортна академия (НСА) организира петото издание на конференцията "Спорт и сигурност“, която има за цел обединяване на научни знания, постигнати от международната научна област в областта на сигурността в спорта. В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" проф. Татяна Янчева, преподавател в Националната спортна..

публикувано на 21.05.18 в 09:24

БСП и ГЕРБ отиват на балотаж за кметския пост в село Галиче

Във врачанското село Галиче ще има втори тур на частичните местни избори за кмет.  Следващата неделя на балотаж ще се явят кандидатът на БСП Веселин Тушинов, който получи на  първия тур вчера 388 гласа и издигнатият от ГЕРБ Страхил Стоянов - с 369 гласа. Третият кандидат - Николай Банков от ВМРО, е със 141 гласа. При активност от 61 на сто..

обновено на 21.05.18 в 08:03

В деня на Светите равноапостоли Константин и Елена своя празник отбелязва възрожденският град Елена

В деня на Светите равноапостоли Константин и Елена своя празник отбелязва възрожденският град Елена.  Празникът се чества на тази дата от 28 години, обясни кметът на Елена Дилян Млъзев: "През 1990 година с решение на тогавашния временен изпълком е обявен денят 21 май за празник на град Елена. В двора на комплекс „Даскалоливницата“ по традиция..

публикувано на 21.05.18 в 07:55

Преглед на печата

"Отровни слухове текат от чешмите", пише вестник "Труд". Изданието обяснява, че неверни са се оказали слуховете, че във водата на територията на Столичната община има радиоактовни елементи и тежки метали като живак и олово. Водата е годна за пиене, уверяват отговорните институции, дпълва всекидневникът. "Червен блъф с водата и радиацията" - пише по..

публикувано на 21.05.18 в 07:20

Парата, отделяща се при вливането на лавата на вулкана Килауеа в Тихия океан, крие опасности

Ситуацията на Хавайте се влошава заради изригващия вулкан Килауеа, чиято лава продължава да се спуска зрелищно в Тихия океан, предаде Ройтерс. Две седмици след като фонтани от лава и отровен газ от вулкана принудиха стотици да напуснат домовете си, сега местните хора са изправени пред нова опасност -  специфична мъгла. Тя се образува при досега на..

публикувано на 21.05.18 в 04:43