Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът поскъпва към нови върхове за годината след силни данни за продажбите на дребно в САЩ

Щатският доларът поскъпва рязко спрямо останалите основно валути към нови върхове за 2018-а година, намирайки подкрепа от силните данни за продажбите на дребно в САЩ и последвалото нарастване на доходността на американски държавни облигации към 7-годишни върхове.

Нарастването на продажбите на дребно за април (след възходяща ревизия на данните за март) и продължаващото силно поскъпване на петрола към поредни най-високи нива от ноември 2014-а година насам сякаш отново подновиха спекулациите, че Федералният резерв ще се наложи да предприеме по-агресивна политика на повишаване на лихвите, за да предпази икономиката на САЩ от прегряване и от по-сериозен инфлационен натиск.

Доходността на 10-годишните държавни облигации проби по-трайно над важната психологическа бариера, достигайки 3,068% - най-високо ниво от юни 2011-а година насам.

Това допринесе за ръст на индекса на долара спрямо останалите шест основни валути с 0,85% към 93,45 пункта, което е негово най-високо ниво за настоящата година и най-драматично поскъпване в рамките на една сесия на търговия от края на октомври 2017-а година.

Солидният ръст на доходността на американските облигации помага за поскъпване на зелените пари спрямо т.нар. "нисколихвени валути" като японската йена и швейцарския франка. Доларът поскъпва с 0,6% към тримесечен връх от 110,38 йени с поглед към неговия важен бивш връх от 2-ри февруари около 110,48 йени. Щатската валута нараства обратно над нивото на паритет спрямо швейцарския франка и се търгува недалеч от неговия едногодишен връх от по-рано този месец около 1,0056 франка.

В същото време и еврото се намира под силен натиск от продажби, обезценявайки се 0,7% към ново дъно за годината от 1,1820 долара. Негативно влияние върху единната валута оказва и днешна серия слаби икономически данни от Германия (за БВП през първото тримесечие и за икономическите нагласи през май, според института Zew) и от цялата Еврозона (за индустриалното производство през март и потвърдените данни на Евростат за забавяне на икономическия растеж в началото на годината).

Британската лира парира първоначалното си поскъпване, което беше в резултат на силни данни за безработица и пазара на труда в Обединеното кралство, понижавайки се към края на европейската търговия в рамките на деня с 0,6% към 5-месечно дъно от 1,3452 долара.

На другия полюс за инвеститорите на Уолстрийт, тъй като нарастването на доходността на държавните облигации на САЩ е негативен фактор при търговията с акции. По-високите реални лихви и спекулации за по-агресивна затягаща лихвена политика от страна на Фед означават по-големи разходи на корпорациите за обслужване на техните кредити.

Индексът DJIA се понижава с над 180 пункта (или с 0,74%), индексът S&P50 - с 0,7% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,88%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна