Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият випуск на специалността "Сигурност на информацията" завършва средното си образование

Снимка: Георги Жиков


Столичното 128 СУ изпрати първата си паралелка, която е специализирала "Сигурност на информацията“. Защо едно училище е решило, че е добре децата да изучават това?

Кибератаки, сигурност в интернет, борба с киберпрестъпността и педофилията в мрежата – всичко това дебне в дълбините на интернет пространството, заради това през 2013 година ръководството на 128 СУ решава, че подобни паралелки трябва да има.

Директорът Юлиан Плачков разказа:


"Тази специалност е много атрактивна, защото младите си разбират от компютри, още преди да влязат в училище. Освен това е пряко свързана с една от основните цели на нашето развитие – киберсигурността. България в последните години се утвърди като един от водещите фактори в тази сфера. При подготовката на учебните планове ни помогнаха колеги от Международната академия за киберразследвания и ГДБОБ. Още през първата година имаше голям интерес, даже две деца, които не са от София, се записаха при нас".

Абсолютно е сигурно, че висшето образование има готовност да поеме тези класове от средния курс. Това заяви в интервю за преадването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" доц. Цвета Маркова, ръководител на катедрата "Сигурност" във ВТУ "Св.св. Кирил и Методий": Цвета Маркова

"Има такива паралелки освен в София, в Шумен и във Велико Търново, така че очевидно директорите и ръководството на тези училища са били в достатъчна степен наясно за бъдещото технологично развитие. Има огромна ниша за кадри с подобна подготовка и колкото по-бързо си дадем сметка за това и осигурим както необходимите степени от висшето образование като бакалавърска и магистърска, така и реализация в публичната сфера и в частния сектор, толкова по-бързо бихме могли да наваксаме донякъде закъснението в този сектор".

Новият регламент за защита на личните данни е израз на тази необходима промяна в съзнанието за сигурност на информацията, каза още доц. Маркова:

"Колкото регламентът е адресиран към администраторите, в не по-малка степен е адресиран и към самите лица, чиито данни обработват администраторите. Регламентът е ориентиран и към контрола, който всяко физическо лице, което предоставя или публикува данните в мрежата, трябва да осъществява сам за себе си, защото битува все още някаква инфантилност по отношение на употребата на публичното пространство за публикуване на лични данни. Съгласно новия регламент лични данни са освен три имена, ЕГН, лична карта, адрес, така също и имейл адрес, IP адрес, всякаква информация, свързана с лицето – ДНК информация, пръстови отпечатъци, всички начини, по които едно лице може да бъде идентифицирано".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!