Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаус-Хайнер Лене: За страните от Западните Балкани е важно да подобрят прозрачността на публичните разходи

Клаус-Хайнер Лене
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предприсъединителните фондове имат позитивен ефект върху развитието на страните от Западните Балкани. Това стана ясно в София на форум на върховните одитни органи, който предшества срещата на високо равнище в четвъртък.

Председателят на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене беше категоричен, че за да се гарантира ефективното харчене на обществените пари, в страните от региона трябва да се подобри прозрачността и отчетността на разходите.

Европейската сметна палата е проверявала различни проекти, осъществени чрез предприсъединителните фондове в страните от Западните Балкани:

"Одитът също откри проблеми по отношение на устойчивостта на постигнатите резултати, както и минимален ефект върху политическия диалог в региона", обясни Клаус-Хайнер Лене. От своя страна българските експерти ще помогнат на колегите си от балканските държави да осъществяват по-добър контрол, категоричен е председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Причината е, че проверяващите институции са:

"Една от движещите сили, свързани с прокарването на реформи в тези страни и се явяват и своеобразен гарант, че тези реформи ще постигнат своите цели".

В европейски план сметните палати трябва да работят за по-ефективното инвестиране на парите на данъкоплатците:

"Девизът на българското председателство е заимстван от една забележителна мисъл на българския държавник Стефан Стамболов. Цялата мисъл гласи: Съединението прави силата, а силата ражда независимостта", каза Цветан Цветков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна