Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Шотландия отказа да подкрепи законопроекта за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Шотландия отказа да подкрепи законопроекта за излизане на Великобритания от ЕС. С 93 гласа „за“ срещу 30 „против“ депутатите отказаха да се съгласят със законодателния акт на британското правителство.

Шотландското и британското правителство отдавна водят спор по законопроекта и как той ще се отрази на правомощията на отделните съставни части на Обединеното кралство. Днес лейбъристите, зелените и либерал-демократите са обединиха в подкрепа на най-голямата Шотландска национална партия, за да отхвърлят законодателството, което, според тях, ограничава правомощията на Единбург. Единствено консерваторите гласуваха против тяхното решение.

Британското правителство разполага с власт да наложи законодателството за Брекзит върху Шотлания, но все пак вотът е от голямо значение, защото за първи път шотландският парламент отказва да одобри законодателен акт на Уестминстър.

Тереза Мей вече веднъж игнорира волята на шотландския парламент, когато миналата година по това време Единбург гласува за втори референдум за независимост на Шотландия. Последният вот в Единбург обаче несъмнено засилва главоболието на Тереза Мей, която изпитва проблем с осигуряването на сделка с Брюксел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени