Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха носителите на наградата на ЕС за културно наследство - Europa Nostra

Носителите за 2018 г. на наградата на ЕС за културно наследство - Europa Nostra - бяха обявени. 29 лауреати от 17 страни получиха признание за своите впечатляващи постижения в консервацията, научните изследвания и популяризирането на културното наследство. Сред тазгодишните победители са и създателите на кампанията "Чудесата на България". Други отличени постижения са:

- разработването на нов метод за консервация на наследството от европейски исторически къщи, резултат на съвместните усилия на пет институции от Франция, Италия и Полша;

- изключителния принос на международна мрежа от НПО, които посвещават своята дейност на опазването на Венеция вече 30 години

- създаването на обществена образователна програма, която дава на всички деца и младежи във Финландия възможност да влязат в допир със своето културно наследство и която може да послужи като вдъхновение за подобни инициативи в цяла Европа.

Победителите ще бъдат отличени на церемонията по награждаването на 22 юни в Берлин по време на първата по рода си среща на високо равнище за европейското културно наследство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!