Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят книга за основателя на българската география

| обновено на 16.05.18 в 09:50

Книгата „Непознатият и неразпознатият Анастас Иширков“ ще бъде представена в Малката базилика в Пловдив. Автор е доцент Пело Михайлов. 

Книгата разказва за живота, обществената и научната дейност на професора по география Анастас Иширков и ще бъде представена от професор доктор Живко Гешев. Тя е продължение на книгата „Страници за професор Анастас Иширков“ (2008) на същия автор. Изданието излиза от печат по повод 150 години от рождението на Анастас Иширков.

Проф. Анастас Иширков е основател на българската география. Роден е 1868 г. в Ловеч. Завършва първия випуск на Висшето училище в София 1891 година, което днес е Софийският университет. След това специализира в Лайпциг и защитава дисертация през 1895 година, а от 1898 г. е първият хабилитиран преподавател по география в СУ. През 1909 г. става редовен професор и до 1934 г. заема една от катедрите в СУ. Той е първият председател на Българското географско дружество.

Трябва да го запомним с неговата дарителска дейност. С завещание от 1933 г. предоставя всичките си спестени пари на СУ, от които да се направят две стипендии – за  специализация в чужбина на студент по география завършил в България и всяка година да се отличава най-добрата дипломна работа.

Интервюто с доц. Пело Михайлов, автор на книгата „Непознатият и неразпознатият Анастас Иширков“ е в звуковия файл.  

Снимка
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна