Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Бизнес, спорт и медии бранят игрите на късмета", това е водещото заглавие на "Труд". Промените в Закона за хазарта предизвикват недоволството и на агитките. Работодателите също се обявиха против промените с аргумента, че те противоречат на европейското законодателство. "Труд" информира също, че от Асоциацията на радио и телевизионните оператори са изпратили становище против законопроекта за промени, защото те били предложени, без да бъдат обсъдени в общественото пространство. От Футболния съюз молят депутатите: "Не съсипвайте едни от малкото, които ни помагат". Промените, инициирани от вицепремиера Валери Симеонов, включват забрана за масовото разпространение на билети, фишове, талони и ограничаване на рекламата на хазартни игри.

"Мощна коалиция поведе битка срещу ограничаването на рекламата за хазарт", пише "Сега". Работодатели, Футболният съюз и ФК "Левски" прогнозираха драматичен удар по работната сила, спорта и "мечтите на хората". Вестникът цитира анализатора Тихомир Безлов, че никъде в нормалните държави не е позволена рекламата на зависимостите.

"Китайският интерес отприщи нови страсти и прения за АЕЦ „Белене“", пише още "Сега". Реакциите след анонса на правителството, че ще размрази проекта, са от "Рестарт на кражбите" до "Машина за пари", обобщава изданието.

"Дума" помества интервю с бившия енергиен министър Драгомир Стойнев по темата. Той се надява инициативата за АЕЦ „Белене“ да не е поредната пиар акция на премиера Борисов.

В интервю за "24 часа" бившият еврокомисар Кристалина Георгиева заявява: "Опасяваме се от нова криза – най-бедните на планетата трупат дългове". Георгиева сега е един от главните изпълнителни директори на Световната банка. Тя прогнозира, че страната ни е на финалната права за еврозоната.

"Готвят данъчна тесла за притежателите на много жилища", съобщава "Монитор". Идеята е на регионалното министерство. Тя предвижда по-висок данък, ако притежавате повече от две жилища.

"Топломер навъртя 1300 лева в празно жилище", пише "Телеграф". Слънцето може да допринесе за по-висока сметка за отопление, ако грее пряко върху радиатора, става ясно от констативен документ по дело срещу "Топлофикация София". По европейски регламент обаче дружеството няма право да ни съди за каквото и да е в България, ако живеем в друга страна-членка.

"София под блокада", пише във водещото заглавие на "Земя". Засилените мерки за сигурност днес и утре водят до много промени, които ще затруднят придвижването в столицата.

В София, наред с конференциите и други срещи за Западните Балкани, ще има заседание на Европейския минен форум, съобщава "Стандарт". Елитът на минната индустрия ще търси решения за устойчиво развитие на бранша.

Здравната каса е започнала да погасява дълговете си към чуждестранните болници, пише "Монитор".

Хлябът от родна пшеница и друго нашенско зърно е много по-полезен от хляб от вносните чия и киноа, казва в интервю за "Стандарт" Мариана Кукушева – председател на Съюза на сладкарите и хлебарите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна