Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бяла Слатина, Плевен и още три плевенски села в бедствено положение

В пострадалите райони са министърът на вътрешните работи Валентин Радев и гл. комисар Николай Николов

| обновено на 16.05.18 в 19:02
Снимка: Ива Антонова

Бедственото положение в Плевен остава в сила до окончателното справяне с последиците от опустошителната буря снощи. Няма селища без ток  и вода. Разчистването на падналите дървета и клони продължава. 

В сайта на община Плевен е обявен горещ телефон за подаване на сигнали във връзка с бедственото положение:
881 323 с код 0 64.
Стотици са подадените сигнали до момента, най-вече за паднали дървета и клони. Много граждани са предложили доброволческа помощ.
В огледа на сградите, които останаха без покриви, взе участие и министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той увери, че общината ще помогне за компенсиране на щетите:
"Там, където може, те казаха, има средства, ще помогнат веднага, ще дадат и некакви средства, социалните служби подсказахме им идеи, както на други места става, но те са наясно. Остава да го гласуват Общинския съвет, такъв е редът и ще бъде помогнато на всички. Всички останали, които имат възможност, да бъдат добри, да застраховат, да си помогнеме сами, да не чакат само на властта." 

След опустошителната буря с градушка снощи бедствено положение е обявено и в три села от общината – Гривица, Ясен и Опанец.

Над 130 са сигналите за паднали дървета, затиснали автомобили и разрушени покривни конструкции на територията на област Плевен. Екипи разчистват улиците и днес.

Опустошена е градската градина, ремонтирана наскоро с европейски средства. 11 екипа отстраняват пораженията. Много доброволци се включиха в акцията по почистването. 

Пострадал е един от служителите на Панорамата.

„Има един пострадал охранител от Панорамата "Плевенска епопея". Няма опасност за здравето и живота му, ще се възстанови напълно“, съобщи кметът на Плевен Георг Спартански.

След разчистването вече е отворен за движение пътят Искър – Долни дъбник, каза още кметът на Плевен.

„Ще има комисии, назначени с моя заповед, които ще установяват какви са щетите, колко са, каква е финансовата страна на нещата. Службите продължават да работят и ще работят, докато нещата се нормализират“.

50 къщи в плевенското село Гривица, където е обявено бедствено положение, са с напълно разрушени покриви. Цял квартал в Гривица е напълно разрушен, каза за "Хоризонт" кметът Любомир Лалев. Хората са притеснени заради прогнозите за дъжд.

„Има шест къщи, на които покривите изобщо не съществуват. Това ще рече, не само керемиди и цигли, но и дървеният материал, който е с тях, хвръкнало е заедно всичко. Останалите около 40, 50 може би и 60, защото във всяка една минута се увеличава броят на къщите, които са пострадали, даже сега в момента имам обаждане от другият край на селото, което е в посока изток в посока село Галево, там също имаме разрушени покриви и вече не знам наистина колко е броят на къщите, но е някаква страхотна трагедия. И като гледам прогнозите за времето, мисля си, че ще стане още по-страшно, защото къщите ще станат басейни“.

Обстановката във врачанската община Бяла Слатина постепенно се нормализира след снощната опустошителна буря с едра градушка. С решение на кризисния щаб бедственото положение остава в сила и тази нощ.

През целия ден екипи на пожарната, общината и ЧЕЗ работиха за преодоляване на пораженията от бурята.
Ива Антонова

„Предимно покривни конструкции на жилищни сгради, на други обекти, са частично повредени. Има много дървета, които са изкоренени и изпочупени, има засегнати много проводници, в селата електрозахранването вече е възстановено, остават отделни участъци от град Бяла Слатина. Всички възможни ресурс – екипите на ЧЕЗ, на пожарната, на другите специализирани институции са мобилизирани и работят по отстраняване и ликвидиране на щетите от бурята. Желанието и старанието ни е до края на деня да се опитаме да приключим“, каза Тихомир Трифонов. 

Наред с оценката на щетите беше задействана и процедура за отпускането на еднократна помощ на засегнатите. Заместник-кметът на Бяла Слатина Тихомир Трифонов.
"Служители на "Социални грижи" също обхождат пострадалите, за да могат да си направят своите заключения."

Ще се търсят начини за подпомагане от общинския бюджет.

След като се запозна с обстановката в Бяла Слатина, главен комисар Николай  Николов заяви.

"По-важно е да направим такава организация, която да възстанови нормалният живот на хората".

Ива АнтоноваЩетите се отстраняват при пълна мобилизация, посочи Тихомир Трифонов:

"Старанието ни е до края на деня да се опитаме да приключим с основните дейности по разчистване-почистване на всички обеми, които имаме".

Най-тежки са пораженията по покривите на къщи на няколко улици в града.

"Покрив няма, скатът беше паднал на стъклата, стъклата изпочупени".

Щетите вече са описани и предстои да бъдат остойностени.

Бедственото положение остава до пълното мобилизиране на обстановката. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени