Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие на първо четене промените в Закона за обществените поръчки

Изменения ограничават възможността за обжалване на поръчките пред съда и задължават жалбоподателите да доказват, че могат да бъдат реален изпълнител

| обновено на 16.05.18 в 10:11
Снимка: БТА

Мнозинството в Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за обществените поръчки, с които се ограничава възможността за обжалване на поръчките пред съда.

От ДПС гласуваха "въздържали се". Хамид Хамид обясни опасенията на ДПС.

„За“ сме да решим този проблем веднъж завинаги, но, решавайки проблема с част от фирмите, които злоупотребяват с правото на обжалване, посягаме на огромен брой фирми, които наистина смятат, че имат аргументи да обжалват една поръчка, но този текст ще ги възпре от страх заради разправа срещу тях, впоследствие да обжалват“.

От БСП не подкрепиха законопроекта с аргумента, че ще се засилят злоупотребите с обществените поръчки.

От ГЕРБ припомниха, че всеки, който оспорва, трябва да докаже, че може да бъде реален изпълнител на поръчката. В подкрепа на това се обяви и Христиан Митев от "Обединените патриоти".

„Нещо повече, аз смятам, че с тези промени на практика се премахва един доста доходен бизнес, който съществува в момента – на платени жалбоподатели. Единствената им цел е да изнудват останалите участници в процедурата по обществени поръчки“.

Внесените от ГЕРБ изменения ще задължат жалбоподателите да доказват, че могат да бъдат реален изпълнител на поръчката. В случай на неоснователно обжалване, виновното лице ще носи отговорност за причинени вреди. Целта, според водещия вносител Данаил Кирилов, е да се спрат злоупотребите в процедурата по обжалване, които забавят важни за обществото инфраструктурни проекти и често водят до изнудване между състезателите в обществените поръчки.

„Това би могло да доведе до реално увреждане интересите на възложителя от своевременно изпълнение на договорите и усвояване на средствата от европейските фондове“.

Обществените поръчки са една от сферите, в които управляващите искаха затягане на съдебния контрол. Премиерът Бойко Борисов многократно призоваваше за дебат за промени в закона, които да доведат до спиране на безкрайните обжалвания. Той дори изрази мнение, че държавата е саботирана заради злоумишлено обжалване на различни търгове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени