Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

След тържественото откриване на посолството на Съединените щати в Ерусалим и насилието в Газа, повечето американските вестници коментират, че израелско-палестинският мирен процес е мъртъв.

Според "Вашингтон пост" за Тръмп не е достатъчно, че е задълбочил пропастта между демократите и републиканците по въпроса за Израел, но и изостря разногласията сред американските евреи, повечето от които са били против преместването на посолството от Тел Авив в Ерусалим.

Мирният процес агонизира, посочва и "Лос Анджелис таймс" и критикува действията на президента Тръмп, които отдалечават мира.

Насилието в Газа намалява, но напрежението – не, гласи заглавие в "Ню Йорк таймс".

Започва нов етап от информационната война между Украйна и Русия, пише "Независимая газета". Офисът на руската осведомителна агенция РИА Новости-Украйна в украинската столица най-вероятно ще бъде затворен, прогнозира вестникът. Службата за сигурност на Украйна обискира вчера киевския офис на РИА Новости, главният редактор е обвинен в държавна измяна заради "подривни дейности" в полза на Москва.

"РБК" отбелязва, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е изразила тревога от създалото се положение.

"Новие известия" информира, че от украинското вътрешно министерство предлагат арестуваният главен редактор да бъде разменен срещу украински журналист, арестуван в Русия във връзка с дело за шпионаж. Атаката на киевските силови структури срещу руската агенция цели да отклони вниманието от откриването на Керченския мост, свързващ руската територия с Крим, коментира "Взгляд".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени