Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Марков: Страхуваме се от начина, по който се създава Здравната карта

Андрей Марков
Снимка: БГНЕС

Страхуваме се от начина, по който се създава Здравната карта. Страхуваме се, че влиянието на отделни фигури, групи в системата, на отделни региони, са толкова много и силни, че не вярваме, че тя ще бъде рационално изпълнена. Това заяви в интервю за предаването „Преди всички“ председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков по повод на предстоящата среща на Сдружението на общинските болници  в България, Националното сдружение на частните болници, Центъра за защита на правата в здравеопазването, Българската болнична асоциация, Сдружението на областните болници в България, за да обсъдят Здравната карта.

„Мога да назова много имена и структури, които имат влияние. Публична тайна за нашите практики. Недоверието в администрирането на държавата, води до недоверие във всички онези действия, които трябва да се предприемат и по отношение на прилагането на Здравната карта“, добави той.

Според него на днешната среща няма да се постигне общо мнение за документа: „Едва ли бихме стигнали до общо мнение на днешната среща, независимо че така събрани представляваме цялата болнична система в държавата, а и не можем да очакваме да сме еднакви. /…/ Сигурно е вярно, че една Здравна карта, когато е създадена по един добър и правилен начин, би работила перфектно, но ние не вярваме, че това може да се случи, ние не вярваме, че ще имаме нормален механизъм на уреждане на въпросите в Здравната карта“.

Според Марков и приемането и неприемането на Здравната карта в сегашния вид ще доведат до проблеми в системата: „Факт е, че имаме повече болнични легла, отколкото реално се ползват. Проблемът не е в отделните болници, населени места, а е принципен и структурен. Без промяна в системата и само със Здравна карта, нищо няма да постигнем“.

Марков посочи, че финансовият модел в здравеопазването създава основните проблеми в сектора: „Ще пледираме за консенсус в здравеопазването, за промяна на финансовия модел, който продължава да създава проблеми. Необходим е консенсус и политическа воля, за да имаме стратегия, която да е приета от всички членове на обществото ни и която да води към по-добра организация на здравеопазването“.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Андрей Марков чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна