Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС е обезпокоен за евентуални "косвени щети" от търговския спор между САЩ и Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа е притеснена от възможни "косвени щети" за нейната икономика от ескалиращия търговски спор между САЩ и Китай. Товазаяви в сряда Филип Хоган, който е европейски комисар, отговарящ за земеделието в Европейския съюз, цитиран от агенция Ройтерс.

Хоган е очертал тази своя загриженост по време на среща с помощник-секретаря на Департамента по земеделие в САЩ Тед Маккини по-рано тази седмица в Шанхай, посочи той по време на медиен брифинг в момент, когато двете най-големи икономики в света провеждат разговори за постигане на търговско споразумение.

Най-висшите търговски и икономически представители от екипа на президента на САЩ Доналд Тръмп се подготвят да се срещнат с китайския вицепремиер Лю Хъ във Вашингтон, за да обсъдят редица спорни търговски въпроси, вариращи от защитата на интелектуалната собственост до търговията със селскостопански стоки и производствения капацитет на стоманодобивната промишленост, напомня Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че правителствата от Европа и САЩ се притесняват, че предложените от Китай правила за безопасност на храните, изискващи здравни сертификати за всички видове внос на храни дори ако продуктите са нискорискови, биха попречили на търговията за милиарди долари с втората по сила икономика в света.

Правилата трябваше да влязат в сила през октомври миналата година, но властите в Пекин се съгласиха на двугодишно отлагане, за да се предостави на компаниите повече време да се съобразят с тях.

При посещението на европейския земеделски комисар в Шанхай, Филип Хоган се срещна с китайският министър на земеделието и селските въпроси - Хан Чанфу и с китайския вицепремиер Ху Чунхуа. През тази седмица еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони ръководи делегация на европейски хранителни компании в Китай като част от търговско изложение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна