Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арбанаси - акцент в "Нощта на музеите"

Констанцалиева къща
Снимка: https://www.veliko-tarnovo.bg/

На 19 май ще се проведе 14-ата "Европейска нощ на музеите". С интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви в инициативата ще се включат десетки музеи и галерии в страната.

Владислава Андреева разказа пред Радио София какви ще бъдат събитията във Велико Търново. За безплатни посешения ще бъдат отворени музеите "Констанцалиева къща", "Хаджиилиева къша" и църква "Св. Архангели Михаил и Гавраил" в село Арбанаси.

Хаджиилиевата къща и околните пространства ще са естествен декор за историческата реконструкция "Арбанаси 1798. Кърджалийски времена“, която ще продължи от 15,00 до 20,00 часа. Възстановката ще представи разиграни сцени от мирния живот на местото население през XVIII век, нападението на кърджалиите, отбраната на укрепена арбанашка къща, откупуването на хора и имуществото от грабителите и прогонването им от Арбанаси.

Европейската нощ на музеите и галериите се организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и за няколко години се разпространява успешно в цяла Европа. Събитието е отворена програма към възможно най-широк кръг от хора, не само да се докоснат до ценностите, които музеите предлагат, но и до техните послания. В европейската инициатива се включват над 4000 музеи и галерии от 40 държави.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени