Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на турската лира до нови исторически дъна след интервю на Ердоган пред Блумбърг

Снимка: БГНЕС

Турската лира остава под силен натиск от продажби и по време на търговията в сряда, достигайки нови рекордни дъна спрямо долара и еврото на фона на растящи инвеститорски притеснения за намеса на президента на Турция Реджеп Ердоган в паричната политика на централната банка след изборите в страната, които ще се проведат през следващия месец.

Повод за тези опасения даде интервю на Ердоган за телевизия "Блумбърг" в началото на седмицата, в което той посочи, че Турската централна банка, макар и независима, няма да може да игнорира сигналите от новото президентско управление след изборите на 24-ти юни.

Реджеп Ердоган смята, че с по-големите нови правомощия след изборите той трябва да даде образа на президент, който може да влияе върху паричната и лихвена политика, подкопавайки по този начин независимостта на централната банка.

                                                                                   Графики на долара и еврото спрямо турската лира

СнимкаПо време на търговията в сряда щатският долар и еврото поскъпнаха до нови рекордни върхове съответно от 4,5000 и от 5,3225 турски лири, преди да парират част от новите печалби, търгувайки се съответно към нива около 4,4580 и 5,2635 лири.

От началото на годината турската лира вече се обезцени с над 15% спрямо щатския долар.

Трябва да се има предвид, че самият Ердоган се описва като "враг на лихвените проценти", настоявайки за намаляване на разходите по заемите, за да увеличи кредитния растеж и новото строителство. Изявлението му пред Блумбърг, че планира да поеме по-голям контрол над икономиката и паричната политика на страната след изборите засили притесненията на инвеститорите, които продължават да смятат, че Турската централна банка трябва да предприеме решителни мерки за затягане (повишение) на лихвите, за да укроти двуцифрената инфлация.

Агенция Ройтерс цитира мениджъри на фондове, които се срещнаха с Реджип Ердоган и с неговата делегация по време на посещението му в Лондон по-рано тази седмица, да заявяват, че са объркани относно неговите планове как да задържи растящите цени, като същевременно настоява за по-ниски лихвени ставки.

"Той сякаш избра да води битки с всички, като сега той се бори с финансовите пазари, а това е много опасно", заяви пред Ройтерс един от ръководителите на фондове в голяма фирма за управление на активи.

"Можете да намерите вътрешни врагове във всичко, което искате, но когато се опитвате да се заемете с финансов пазар, това е битка, която наистина не може да спечелите", допълни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени