Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на италианските финансови пазари в резултат на коалиционните планове на "Пет звезди" и "Лига"

Италианските дългови книжа и акции се намират под натиск от продажби по време на търговията в сряда, след като беше оповестена проектопрограма за коалиционно управление на движението "Пет звезди" и на крайно дясната партия "Лига", в която се настоява за опрощаване на огромния държавен дълг на Италия в размер на 250 млрд. евро.

Според информации на различни водещи медии, базиращи се на онлайн изданието Huffington Post Italia, в управленската проектопрограма от 39 страници на двете антисистемни партии се настоява Европейската централна банка да опрости милиарди евро държавен дълг на третата по сила икономика в еврозоната. Изтеклата по медиите версия на постигнатото коалиционно споразумение показва също така, че ще се търси механизъм и нови правила в еврозоната, позволяващи на дадена страна членка да напусне еврото, предоговаряне на приноса на Италия към бюджета на Европейския съюз, край на санкциите спрямо Русия и планове за отмяна на пенсионната реформа от 2011 година, касаеща нарастване на възрастта за пенсиониране.

Макар че говорител на партията "Лига" отрече пред Ройтерс информацията, че в проектоспоразумението е заложено опростяване на държавния дълг, новината доведе до агресивни продажби на италиански дългови книжа и до ръст на тяхната доходност, до спад на акциите, търгувани на борсата в Милано и до понижение на еврото под нивото от 1,1800 долара за пръв път от декември 2017 година насам.

Доходността на 10-годишните италиански държавни облигации нарастна с 10 базисни пункта към тримесечен връх от 2,039% (най-висока доходност от края на февруари), докато лихвеният спред между тези и 10-годишните германски книжа се разшири към 139 базисни пункта.

Доходността на двегодишните дългови книжа на Италия пък се повиши до 0,007%, излизайки на позитивна територия за пръв път от май 2017 година насам.

Цената за застраховане на експозициите в италианския дълг също нараства по време на търговията в сряда към най-високо от края на месец март. Цената на застраховката срещу фалит по отношение на италианския дълг – т.нар. "петгодишни CDS книжа" (Credit Defalut Swaps) = се увеличава до 102 базисни пункта, според данните на IHS Markit.

Основният фондов индекс на борсата в Милано FTSE MIB се понижава с цели 2,2%, като най-солиден спад бележат акциите на италиански банки с огледа на факта, че те са и най-големите притежатели на държавни облигации.

Притесненията около коалиционното проектоспоразумение на "Пет звезди" и "Лига" се отразяват негативно и на еврото, като то се понижава в рамките на днешната търговия с 0,6% към ново петмесечно дъно около 1,1767 долара, пробивайки под 1,1800 нивото за пръв път от 19-и декември 2017 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна