Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 август 1968: Краят на Пражката пролет

БНР Новини
Снимка от изложбата „21 август 1968: Краят на Пражката пролет“
Снимка: Владимир Ламер
Фотоизложбата е посветена на 50-годишнината от паметните събития през 1968 година в Прага и може да бъде разгледана в Експозицията за национално помирение (бившето Гарнизонно стрелбище) в София. Организатори са Чешкият център, съвместно с Посолството на Чешката република в София и фестивала „Фотофабрика“. Паметната експозиция представя подбор на снимки от август 1968 година на общо 19 фотографи и архиви на различни институции, които са запечатали драматичните моменти в Либерец. Има кадри от архива на Чехословашката телеграфна агенция и Северночешкия музей в Либерец.
Куратор на проекта е фотографът Дана Киндрова, която през 1990-1991 г. заснема оттеглянето на съветските войски от Чехословакия, впоследствие издава публикация на тази тема и решава да събира фотографии запечатали тяхното „пристигане“. Четири години издирва снимки не само сред фотографи, наследници на авторски права, колекционери, но и в архивите на много институции.
Снимките са отпечатани върху пенокартон, т.е. не става въпрос за увеличени оригинали, защото през 70-те и 80-те години в Чехословакия не е било възможно да се показват фотографии запечатали нахлуването на войските и авторите старателно са пазили негативите.
Като съпътстваща към изложбата програма е прожекцията на документалния филм „Братя отвъд гроба“ на режисьорът Мартин Джазаири на 16 май в 18.30 ч. в Чешкия център. Филмът е заснет през 2017 година и разкрива съдбата на някогашните деца от Миловице – градче, в което по време на окупацията са настанени съветските войски, заедно със семействата им. Филмът поставя въпросите за възможните паралели с окупацията на Чехословакия през 1968 г. и е поглед към разпадането съветската концепция за братство и абсурдността на войната. След прожекцията ще се проведе дискусия с участието на Дана Киндрова, Щепан Черноушек, Мартин Джазаири, Деян Кюранов и Стефан Иванов. Водеща на вечерта ще е журналистката Еми Барух, основател и организатор на фестивала „Фотофабрика“.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна