Животновъдът Захари Колев: Не ми трябват европари, като дръпнеш чертата - само нерви и ядове

| обновено на 16.05.18 в 17:57
Снимка: БГНЕС

"Не гледам животните заради субсидиите. Аз ги гледам, както съм ги гледал преди субсидиите – 26 години без почивен ден". Това казва 47-годишният Захарин Колев, който се занимава с животновъдство още от началото на 90-те години. През годините животновъдите в района или заминали, или се отказали от този поминък в търсене на друга перспектива. Първо е отглеждал крави, сега Колев се грижи за 200 овце.

"Малко да гледаш - не се връзва. Много като гледаш, не можеш да надделееш", разказва за работата си той.


Заетите в сектора Захарин дели на животновъди и бизнесмени:

"Новите бизнесмени… Прави някакъв обор. На него му е пределно ясно, че от това няма да печели. Вкарва животните, оттам – субсидиите. Чух, че елитните крави, които идват от Германия, от Дания - по 600 лева на крава. Нашите, обикновените, тук са по 200-250 лева".

Съпругата на Захарин Дарина преди години кандидатствала по европрограми, получила банков кредит и инвестирала в кравеферма. След този опит Захарин Колев пресметнал ползите и загубите:

"Ако има проекти за милиони, нещо може да остане, но такива дребни – 100-200 хиляди лева – всичко си плащаш. Аз го виждам по Дарина – кандидатства по три програми: за 60 хиляди инвестиция получи 48 000, лишиха я от майчинство, държавата не е дала един лев за детето ми. Кел файда, че е кандидатствала по тези програми. Като си плати два пъти по 9 хиляди лихвите на банките, по 7 хиляди на консултанта, застраховките. И накрая, като дръпнеш чертата – само нерви и ядове. Като видях за какво става въпрос – нито европейски пари ми трябват, нито нищо. Каквото мога, карам".

От полагащите се субсидии на декар земя и глава добитък за всяка овца животновъдът взима по 10 стотинки на ден. От него взимат останалите по веригата. Изкупната цена на агнешкото месо е 4,50 - 5 лева на килограм. Докато стигне до магазина, скача три пъти и килограм се продава за 14 лева. Така най-потърпевшите пак са производителите, гневи се животновъдът. Според него проблемите на заетите в сектора могат лесно да се решат, ако се променят наредбите и правилата и институциите си вършат работата.

Още по темата чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Над един милион българи са реализира туристически пътувания през първото тримесечие на годината

През първите три месеца на годината 1,002 милиона български граждани са реализирали туристически пътувания, нараствайки с 8,2% спрямо същия период на предходната година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Преобладаващата част от тези над един милион българи – или 84,2%,  са пътували само в рамките на нашата страна,..

публикувано на 23.05.18 в 11:52

Тръмп изрази недоволство от търговските преговори с Китай и постави под въпрос срещата си със севернокорейския лидер

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази известно недоволство от хода на търговските преговори с Китай, като в същото време постави под въпрос и планираната за следващия месец среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, провокирайки по този начин ново напрежение на световните финансови пазари. След вчерашна среща в Белия дом с южнокорейския..

публикувано на 23.05.18 в 11:37

Сблъсък между ЕС и САЩ по отношение на субсидиите за "Еърбъс"

САЩ и Европейският съюз се сблъскаха отново в масивен спор относно субсидирането на самолетостроителния бизнес, след като Вашингтон отхвърли твърдението на компанията "Еърбъс", че е удовлетворила изискванията на Световната търговска организация (СТО) посредством ново европейско споразумение за кредитирането, съобщава "Уолстрийт джърнъл"...

публикувано на 23.05.18 в 10:56
Розопроизводители от Казанлък блокираха за кратко пътя за Стара Загора и изсипаха розов цвят на асфалта, в знак на протест срещу ниските изкупни цени.

Пари с мирис на роза

Едно от първите неща, които научават чужденците за България е, че тя е страната на розите. Даже цяла долина в Южна България е известна като Долината на розите. Всъщност обаче, освен за туристическа реклама и атрактивен медиен образ, розите имат също предназначение да осигуряват хляб на фермери и индустриалци, специализирани в дестилирането на розово..

публикувано на 23.05.18 в 10:53

Доналд Тръмп намекна за повече данъчни облекчение преди ноември

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда обмисля повече данъчни облекчения, съобщава агенция MarketWach, визирайки негова реч във вторник във Вашингтон пред гупа против абортите. На фона на одобрената от него мащабна данъчна реформа за 1,5 трлн. долара през декември 2017-а година, вчера американският президент заяви, че администрацията му ще..

публикувано на 23.05.18 в 10:15

Изненадващо нарастване на френската безработица през първото тримесечие на годината

Безработицата във Франция се повиши изненадващо през първото тримесечие на годината, което е пореден сигнал за забавяне на втората по големина икономика в еврозоната. Нивото на безработица нарасна през първото тримесечие до 9,2% от 9% в края на предишната година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово понижение към 8,8%,..

публикувано на 23.05.18 в 10:03
Луковит

В Луковит се провежда международна конференция, организирана от Камарата на строителите в България

Инвестициите и подобряването на инфраструктурата в Северна България се обсъждат днес на международна конференция в Луковит. Тя е организирана от Камарата на строителите в България. Сред участниците са Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие към Европейския парламент, както и министърът на околната среда и водите Нено Димов. По..

публикувано на 23.05.18 в 08:17