Животновъдът Захари Колев: Не ми трябват европари, като дръпнеш чертата - само нерви и ядове

| обновено на 16.05.18 в 17:57
Снимка: БГНЕС

"Не гледам животните заради субсидиите. Аз ги гледам, както съм ги гледал преди субсидиите – 26 години без почивен ден". Това казва 47-годишният Захарин Колев, който се занимава с животновъдство още от началото на 90-те години. През годините животновъдите в района или заминали, или се отказали от този поминък в търсене на друга перспектива. Първо е отглеждал крави, сега Колев се грижи за 200 овце.

"Малко да гледаш - не се връзва. Много като гледаш, не можеш да надделееш", разказва за работата си той.


Заетите в сектора Захарин дели на животновъди и бизнесмени:

"Новите бизнесмени… Прави някакъв обор. На него му е пределно ясно, че от това няма да печели. Вкарва животните, оттам – субсидиите. Чух, че елитните крави, които идват от Германия, от Дания - по 600 лева на крава. Нашите, обикновените, тук са по 200-250 лева".

Съпругата на Захарин Дарина преди години кандидатствала по европрограми, получила банков кредит и инвестирала в кравеферма. След този опит Захарин Колев пресметнал ползите и загубите:

"Ако има проекти за милиони, нещо може да остане, но такива дребни – 100-200 хиляди лева – всичко си плащаш. Аз го виждам по Дарина – кандидатства по три програми: за 60 хиляди инвестиция получи 48 000, лишиха я от майчинство, държавата не е дала един лев за детето ми. Кел файда, че е кандидатствала по тези програми. Като си плати два пъти по 9 хиляди лихвите на банките, по 7 хиляди на консултанта, застраховките. И накрая, като дръпнеш чертата – само нерви и ядове. Като видях за какво става въпрос – нито европейски пари ми трябват, нито нищо. Каквото мога, карам".

От полагащите се субсидии на декар земя и глава добитък за всяка овца животновъдът взима по 10 стотинки на ден. От него взимат останалите по веригата. Изкупната цена на агнешкото месо е 4,50 - 5 лева на килограм. Докато стигне до магазина, скача три пъти и килограм се продава за 14 лева. Така най-потърпевшите пак са производителите, гневи се животновъдът. Според него проблемите на заетите в сектора могат лесно да се решат, ако се променят наредбите и правилата и институциите си вършат работата.

Още по темата чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Повече пари за социална политика, образование, отбрана и заплати в проектобюджета за 2019 г.

Министерството на финансите публикува днес проекта за бюджета за 2019 г., като посочи, че приоритети в него са социалната политика, образованието, отбраната, политиката по доходите и по-справедливи субсидии за общините. В сферата на социалната политика са предвидени 40,4 млн. лв. допълнително (50% повече спрямо средствата през 2018 г.)..

обновено на 22.10.18 в 16:00

Бизнесът определи масовата подмяна на касови апарати като пореден удар за икономиката

Бизнесът определя масовата подмяна на касовите апарати заради новите изисквания на приходната агенция като пореден удар върху легалната икономика.  Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март следващата година, срок, който според търговците  е нереалистичен. Целта на промените, обяснена от НАП, е отчитането на..

обновено на 22.10.18 в 15:42

Повишение на европейските акции след подем на фондовите борси в Китай и Италия

Европейските акции поскъпват предпазливо по време на търговията в понеделник, намирайки подкрепа от възходящото рали на азиатските борси, след като властите в Китай се ангажираха да осигурят допълнителни стимули, за да стабилизират втората по сила световна икономика. Обещанията на властите в Пекин за намаляване на данъчната тежест и за подкрепа..

публикувано на 22.10.18 в 14:56

Стабилен икономически растеж, заетост и балансиран бюджет включва средносрочната прогноза на МФ

Съвместно с проектобюджета за следващата година Министерството на финансите представи за одобрение от правителството и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018 - 2021 година. Ключови цели продължават да бъдат запазването на фискалната устойчивост и провеждането на последователна, прозрачна и предвидима фискална политика, която..

публикувано на 22.10.18 в 13:51

Строителните консултанти не могат да променят лоши проекти

Регионалният министър Петя Аврамова обяви предстоящи промени с цел по-ефективен контрол по време на строителство.  Същевременно от Асоциацията на архитектите и инженерите консултанти смятат, че в последно време се уронват авторитетът и престижът на консултантските фирми в строителството - това отбеляза в предаването "Хоризонт до обед" инж. Атанас..

публикувано на 22.10.18 в 12:28

Държавен бюджетен излишък от над 1 млрд. лева, или 1,1% от БВП, отчита НСИ за 2017 година

Според окончателни данни на Националния статистически институт за 2017-а година, секторът "Държавно управление" отчита бюджетен излишък от 1,145 млрд. лева, или 1,1% от брутния вътрешен продукт на нашата страната. Година по-рано беше реализиран доста по-скромен бюджетен излишък от едва 171 млн. евро (0,2% от БВП за 2016-а година), докато през 2014-а..

публикувано на 22.10.18 в 12:01

Пекин планира намаляване на данъчната тежест, допринасяйки за силен ръст на китайските акции

В понеделник акциите на китайските компании поскъпнаха силно за втора поредна сесия на търговия на фона на обещанията от страна на властите в Пекин за допълнителни стимули, включващи и по-нататъшно отслабване на дълговата тежест на домакинствата. Агенция "Блумбърг" цитира детайлен план на китайското правителство за намаляване на данъка върху..

публикувано на 22.10.18 в 11:42