Животновъдът Захари Колев: Не ми трябват европари, като дръпнеш чертата - само нерви и ядове

| обновено на 16.05.18 в 17:57
Снимка: БГНЕС

"Не гледам животните заради субсидиите. Аз ги гледам, както съм ги гледал преди субсидиите – 26 години без почивен ден". Това казва 47-годишният Захарин Колев, който се занимава с животновъдство още от началото на 90-те години. През годините животновъдите в района или заминали, или се отказали от този поминък в търсене на друга перспектива. Първо е отглеждал крави, сега Колев се грижи за 200 овце.

"Малко да гледаш - не се връзва. Много като гледаш, не можеш да надделееш", разказва за работата си той.


Заетите в сектора Захарин дели на животновъди и бизнесмени:

"Новите бизнесмени… Прави някакъв обор. На него му е пределно ясно, че от това няма да печели. Вкарва животните, оттам – субсидиите. Чух, че елитните крави, които идват от Германия, от Дания - по 600 лева на крава. Нашите, обикновените, тук са по 200-250 лева".

Съпругата на Захарин Дарина преди години кандидатствала по европрограми, получила банков кредит и инвестирала в кравеферма. След този опит Захарин Колев пресметнал ползите и загубите:

"Ако има проекти за милиони, нещо може да остане, но такива дребни – 100-200 хиляди лева – всичко си плащаш. Аз го виждам по Дарина – кандидатства по три програми: за 60 хиляди инвестиция получи 48 000, лишиха я от майчинство, държавата не е дала един лев за детето ми. Кел файда, че е кандидатствала по тези програми. Като си плати два пъти по 9 хиляди лихвите на банките, по 7 хиляди на консултанта, застраховките. И накрая, като дръпнеш чертата – само нерви и ядове. Като видях за какво става въпрос – нито европейски пари ми трябват, нито нищо. Каквото мога, карам".

От полагащите се субсидии на декар земя и глава добитък за всяка овца животновъдът взима по 10 стотинки на ден. От него взимат останалите по веригата. Изкупната цена на агнешкото месо е 4,50 - 5 лева на килограм. Докато стигне до магазина, скача три пъти и килограм се продава за 14 лева. Така най-потърпевшите пак са производителите, гневи се животновъдът. Според него проблемите на заетите в сектора могат лесно да се решат, ако се променят наредбите и правилата и институциите си вършат работата.

Още по темата чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна банка. Само за юни тази година постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен..

обновено на 17.08.18 в 18:49

Рязко влошаване на потребителските нагласи в САЩ до 11-месечно дъно в резултат на инфлацията

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през август до 11-месечно дъно отчасти поради опасения, свързани с високата инфлация в страната, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ..

публикувано на 17.08.18 в 17:42
Лясковец

НАП състави ревизионен акт на община Лясковец

Националната агенция за приходите състави ревизионен акт на община Лясковец, която дължи близо 200 хиляди лева за данък добавена стойност.  Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова обясни: "Общината попада в хипотезата да се регистрира по ДДС. При регистрацията излизаме със задължения по ДДС, които трябва да внесем към държавата и правим..

публикувано на 17.08.18 в 17:30

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели развиващи се пазари и да причини проблеми на европейските банки, имащи големи кредитни експозиции в..

публикувано на 17.08.18 в 15:50

Ускоряване на годишната инфлация в еврозоната през юли до 2,1 на сто

През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ, достигайки най-високо ниво от края на 2012-а година насам, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз се повишиха с най-силно темпо от декември 2012-а година,..

публикувано на 17.08.18 в 14:15