Суперкомпютрите, програмата „Цифрова Европа” и ние

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кои са най-мощните високотехнологични интелигентни системи, извоювали си статут на суперкомпютри на планетата и за какво се използват на практика в наши дни? Къде йерархично се намират по своите, доста по-скромни изчислителни и симулативни способности българските суперкомпютри „Блу джийн” и „Авитохол” спрямо шампионите в Азия и САЩ? С какви проекти, родили се по време на българското председателство на ЕС, възникна идеята за включването на нашата страна в консорциум от 16 страни-членки за създаването на високопроизводителна дигитална инфраструктура на Стария континент и реалистична ли е амбициозната заявка за превръщането ни в регионален лидер в този смисъл?

Анализът е на проф. д-р Пламенка Боровска от Техническия университет в София.Още от категорията

Блокира сайтът на Министерството на правосъдието

Блокира сайтът на Министерството на правосъдието.  От няколко часа на интернет страницата на ведомството се показва съобщение: "Грешка. Заявеният адрес е недостъпен". От пресцентъра на правосъдното министерство лаконично обясниха, че става дума за технически проблем, който ще бъде решен до час - два.  И отхвърлиха всякакви паралели с все още..

обновено на 17.08.18 в 11:53

Ново проучване сочи, че 66% от британците не вярват на банките

Десет години след фалита на „Лемън брадърс“ две трети от британците продължават да не вярват на банките и смятат, че те не са били наказани достатъчно за тяхната роля във финансовата криза, показва ново проучване.  Проучването на YouGov показва, че 66 процента от британците не смятат, че банките работят в името на най-добрия интерес на..

публикувано на 17.08.18 в 11:41

"Куцото куче" – една от най-старите постройки на о. Ливингстън

В южния залив на Антарктида е разположен   остров Ливингстън, където се намира българската полярна база "Св. Климент Охридски". Първата наша изследователска експедиция пристига на ледения континент през пролетта на 1988 г. и поставя началото на последователни научни изследвания върху него. Това са най-екстремните условия, в които човек може да..

публикувано на 17.08.18 в 11:25

Полиците на "Олимпик" стават невалидни в полунощ на 18 август

В полунощ срещу събота се прекратява валидността на полиците "Гражданска отговорност" на клиентите на кипърския застраховател "Олимпик".От полунощ над 200 хиляси шофьори ще останат без "Гражданска отговорност", след като застрахователната компания "Олимпик" фалира. От няколко дни те имат право да сключват договори с други застрахователи...

обновено на 17.08.18 в 11:22
Комисар Бойко Рановски

Бойко Рановски е новият директор на "Автомобилна администрация"

Премиерът Бойко Борисов одобри предложението на транспортния министър за изпълнителен директор на Агенция „Автомобилна администрация“ да бъде назначен Бойко Рановски. От март 2015 г. той беше началник на отдел „Пътна полиция“ при ГД „Национална полиция“ – МВР. Директор на Агенция „Автомобилна администрация“ беше Красимир Сребров, който почина след дълго..

публикувано на 17.08.18 в 11:19

Спасиха шест щъркела във Велико Търново

Орнитолозите в Екологичната инспекция във Велико Търново спасиха шест щъркела през август. Птиците са били с различни наранявания и са изпратени в Спасителния център в Стара Загора за лечение и последващи грижи.  Те са намерени в пет великотърновски и едно габровско село. Милка Асенова от Регионалната екологична инспекция обясни:..

публикувано на 17.08.18 в 10:44

Намериха тялото и на второто момче, което изчезна край вълнолома във Варна

Намерено е тялото и на второто момче, на 14 години, което беше отнесено от морето край вълнолома във Варна. Дванайсет водолази на Военноморските сили подновиха издирването тази сутрин. Първото момче – Мариян, на 12 години, беше открито вчера.  Директорът на Морската администрация кап. Валентин Енчев коментира издирвателната операция на двете деца,..

обновено на 17.08.18 в 10:37