Суперкомпютрите, програмата „Цифрова Европа” и ние

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кои са най-мощните високотехнологични интелигентни системи, извоювали си статут на суперкомпютри на планетата и за какво се използват на практика в наши дни? Къде йерархично се намират по своите, доста по-скромни изчислителни и симулативни способности българските суперкомпютри „Блу джийн” и „Авитохол” спрямо шампионите в Азия и САЩ? С какви проекти, родили се по време на българското председателство на ЕС, възникна идеята за включването на нашата страна в консорциум от 16 страни-членки за създаването на високопроизводителна дигитална инфраструктура на Стария континент и реалистична ли е амбициозната заявка за превръщането ни в регионален лидер в този смисъл?

Анализът е на проф. д-р Пламенка Боровска от Техническия университет в София.Още от категорията

И.Терзиев: Не бих казал, че има политически чадър в случая с "Джи Пи Груп"

“Утре ще излезе декларация от името на Строителната камара и там ще разберете нашата позиция. Там казваме всичко, което смятаме и мислим за правилно, но в аванс бих казал само едно нещо – не трябва предварително, без да се произнесат съответните компетентни органи по какъвто и да било въпрос да се дават характеристики и мнения, това е мое лично..

публикувано на 16.10.18 в 18:11

РЗИ - Габрово предупреждава за Ку-треска по животните

Районната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово предупреждава за усложнена епидемиологична обстановка в областта в следствие на регистрирани огнища на Ку-треска по животните.  От здравната инспекция предупреждават за завръщането на забравената болест, от която страдат и хора, и животни, след като в областта са регистрирани шест случая на Ку-треска..

публикувано на 16.10.18 в 17:41

Отложиха делото срещу 86 миньори от "Бобов дол", стачкували заради неизплатени заплати

Делото срещу 86 миньори от мини "Бобов дол", стачкували заради неизплатени заплати през май 2017 г., беше отново отложено. Решението на Кюстендилския окръжен съд е заради нередовно призовани лица по процеса, който продължава вече повече от година. Някои от съдените миньори са уволнени, други напуснаха, а трети все още са на работа в рудника...

публикувано на 16.10.18 в 17:38

Затвор за полицай, блъснал шофьор на такси и укривал се 7 години

34-годишният полицай, който 7 години се укрива от българското правосъдие в чужбина, ще излежи присъдата си. Решението на Пловдивския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Никола Ерелийски е осъден на две години затвор и отнемане на шофьорската книжка, след като през 2009 година след употреба на алкохол и с превишена скорост е..

публикувано на 16.10.18 в 17:15

Център по инвазивна кардиология заработи в Смолянската болница

Смолянската болница "Д-р Братан Шукеров" вече разполага с Център по инвазивна кардиология. За изграждането му са инвестирани повече от 1 милион лева, посочи председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. "Една болница, която е средище на здравеопазването в Смолянска област, е подновена, снабдена с най-модерна апаратура,..

публикувано на 16.10.18 в 17:06
Роботът Пепър бе изслушан в комисията по образование на британския парламент при обсъждане на изкуствения интелект.

Робот в парламента предизвика шеги по адрес на премиера „Мейбот“

Появата на ходещ и говорещ робот в британския парламент за първи път днес предизвика потребители в Туитър да се възползват от шанса, като отправят още подигравки към Тереза Мей, предаде АФП. Поредния кръг от забавления на гърба на британския премиер стана след изслушване в парламентарна комисия за изкуствения интелект и „четвъртата..

публикувано на 16.10.18 в 16:55

Жители на дупнишкото село Джерман искат "легнали полицаи" по главната улица

Да бъдат изградени пет скоростоограничителя по главната улица на дупнишкото село Джерман настояват с подписка, в която са се включили над 250 души. Това съобщи Ангел Цветков, кмет на селото, в което живеят около 1500 жители. В участък от около 2 километра се кара с превишена скорост и опасността от ПТП е постоянна. Повечето шофьори не спазват..

публикувано на 16.10.18 в 16:53