Кръговата икономика: част от дневния ред на Европа

Снимка: БГНЕС

Рециклиране на 55% от битовите отпадъци до 2025 г., не повече от 10 на сто отпадъци, депонирани на сметища до 2035 г. и превръщането на самите отпадъци в суровини, които в един миг да обезсмислят самото понятие за отпадък – това са част от амбициозните цели, които законодателно си поставя Стария континент още в наши дни.   

Как ще се случи това на практика при прехода от линейна към кръгова икономика? Отговорът се очаква утре, когато започва форумът „Кръгова икономика и чисти технологии”, включен в официалния календар на българското европредседателство, организатор на който е фондация „Клийнтех България”.

За форума разказва основателката и съпредседателка на фондацията Мариана Хамънова.Още от категорията

Иван Иванов: Общата европейска отбрана е шанс за българската армия

Общата европейска отбрана е може би един от малкото реални шансове за модернизация на българската армия и за възстановяване на загубените способности. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Иван Иванов - организатор на днешната конференция за бъдещите предизвикателства на общата европейска отбрана. „Модернизацията на армията е..

публикувано на 22.05.18 в 18:26

Пета седмица продължават протестите на медиците от болницата в Ловеч

Медиците от ловешката болница излязоха на пореден протест днес, въпреки че вчера премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм за гарантиране на редовното изплащане на заплатите  на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч , независимо от наложените от кредитори..

публикувано на 22.05.18 в 18:17

Полк. Амир Горен: Терористичните организации никога не губят мотивация, за да извършат атака

Терористичните организации никога не губят мотивация, за да извършат терористична атака, заяви в предаването „Нещо повече“ полк. Амир Горен от Израел, експерт по антитероризъм и сигурност. „Дори в този момент тук и навсякъде по света има много спящи техни клетки, които планират, учат се и се подготвят да действат. Терористичната организация..

публикувано на 22.05.18 в 18:04

21-годишната Габриела Медарова, ударила момиче и причинила катастрофа след употреба на алкохол, остава в ареста

Пловдивският окръжен съд наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 21-годишната Габриела Медарова, ударила момиче в нощен клуб.  В края на миналата седмица състав на Районния съд я пусна на свобода срещу  „подписка“, но прокуратурата обжалва решението. Мотивът на окръжните магистрати за връщането на младата жена в ареста е, че е..

публикувано на 22.05.18 в 17:55

Програма "Достъп до информация" с препоръки към институциите

Институциите в България продължават да неглижират правото на информация. Това сочи доклад на Програма "Достъп до информация" за миналата година, според който парламентарната прозрачност е спаднала рязко.  Препоръките, които отправя програма "Достъп до информация" през последните години, не се адресират в необходимата степен, а някои изобщо..

публикувано на 22.05.18 в 17:45

Лек автомобил е блъснал два автобуса с деца, няма данни за пострадали сред тях

При катастрофа на Подбалканския път, в района на село Антон, лек автомобил се е ударил в два автобуса, превозващи деца. По първоначална информация сред тях няма пострадали. Водачът на автомобила е транспортиран в болница в тежко състояние. По информация на АПИ движението се пренасочва двупосочно през село Антон. 

публикувано на 22.05.18 в 17:07

МОН и БАН в спор за задача №7 от матурата по български език и литература за 12 клас

Родители алармираха за грешка в задача №7 от вчерашната матура по български език и литература за 12 клас. При задача №7 учениците трябваше да изберат в кое от 4 изброени изречения няма граматическа грешка. Три от тях са очевидно грешни. Изречението в пример Б обаче, според МОН, е правилно, а според много експерти, родители и ученици има грешка...

публикувано на 22.05.18 в 16:48