Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът се търгува в нови върхове за годината, еврото под натиск към петмесечно дъно

Снимка: БГНЕС

Щатският долар продължава да напредва спрямо останалите основни валути към нови върхове за 2018 година, намирайки подкрепа от растящата доходност на американските държавни облигации. В същото време еврото се намира под силен натиск от продажби, понижавайки се под нивото от 1,1800 долара за пръв път от последния месец на предходната година, тъй като инвеститорите изглеждат доста притеснени от информацията, че оформящата се правителствена коалиция в Италия може би има доста екстравагантни и дори опасни за единството на ЕС и еврозоната идеи за управление.

След като във вторник доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ удари 7-годишен връх от 3,094% (най-високо ниво от юли 2011 година), днес тя се търгува относително стабилно във високи нива от 3,065%, което остава в подкрепа за зелените пари.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нарасна по-рано в сряда към най-високо ниво за 2018 година от 95,63 пункта благодарение най-вече на рязка обезценка на еврото, тъй като единната европейска валута е с най-голям тежест в този доларов индекс.

Основно негативно влияние върху днешната търговия на еврото оказва изтекла по медиите информация за проектопрограма за бъдещото коалиционно управление в Италия на движението "Пет звезди" и на крайно дясната партия "Лига", според която новото правителството ще поиска от ЕЦБ опрощаване на огромния италиански държавен дълг в размер на 250 млрд. евро.

Макар и непотвърдена, тази информация доведе до агресивни продажби на евро както спрямо долара, така и спрямо останалите валути. Еврото проби под психологическото ниво от 1,1800 долара за пръв път от началото на годината, понижавайки се към петмесечно дъно около 1,1763 долара (най-ниско негово ниво от 18 декември 2017 година). Единната валута се понижава към 5-седмично дъно от 1,1771 франка и към 7-дневно дъно от 129,53 йени с оглед статута на швейцарския франк и на японската йена като "валута-убежище" при наличието на геополитически кризи. Еврото губи позиции и спрямо британската лира, понижавайки се към 6-дневно дъно от 0,8732 паунда.

Японската йена и швейцарският франк се намират в относително добра форма и спрямо щатския долар на фона и на подновените притеснения, свързани със Северна Корея, след като по-рано днес севернокорейският лидер Ким Чен-ун заплаши, че може да отмени предстоящата си среща с американския президент Доналд Тръмп. Доларът се понижава с 0,2% към 110,15 йени, след като във вторник поскъпна до 110,45 йени - негово най-високо ниво от 2-ри февруари насам. Зелените пари се търгуват и малко под нивото на паритет от 1,0000 швейцарски франка, задържайки обаче недалеч от неговия едногодишен връх около 1,0056 нивото, достигнат по-рано този месец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени