Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аврамопулос призова за реформи във визовата информационна система на ЕС

Димитрис Аврамопулос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос съобщи, че има нарастване на броя на мигрантите на сухопътните граници между Турция и Гърция, по крайбрежните маршрути на Западните Балкани, както и на пристигащите по Западния Средиземноморски маршрут. В тази връзка той призова за реформи във визовата информационна система на ЕС:

"Предлагаме да се създаде система за автоматична проверка, чрез която визовите и граничните власти ще могат да достигнат до съответната база данни само с едно търсене и така да получат информацията, която им е необходима, за да предотвратят влизания на хора, които представляват опасност. Искаме да осъвременим визовата система, така че да позволим на страните-членки да обменят информация за притежателите на виза с дълъг престой и за постоянно пребиваващите, както и да подлагат въпросните хора на проверка за сигурност. Така граничните власти ще могат да установят дали дългосрочната виза или статутът за постоянно пребиваване са валидни, дали притежателят на тези документи е наистина редовен и дали представлява опасност за вътрешната сигурност на страните-членки".

Еврокомисар Аврамопулос припомни, че по схемата за релокация 20 страни-членки са обещали да осигурят 50 000 места за бежанци и призова поне половината от този ангажимент да бъде спазен до октомври. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени