Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиер Вимон: Срещата в София показва, че Европа препотвърждава ангажиментите си към Западните Балкани

| обновено на 17.05.18 в 08:54
Снимка: Никола Миладинов

"Среща на приемствеността и на препотвърждаването на ангажиментите на Европа към Западните Балкани" Така френският дипломат Пиер Вимон, бивш посланик на Франция в САЩ и началник на кабинета на министъра на външните работи, определя днешния европейски форум на върха ЕС – Западни Балкани, провеждан в София. В специално интервю за "Хоризонт" той заяви:

"Една от критиките, които бяха често отправяни към Съюза, е, че са забравили Западните Балкани и се насочват към други приоритети. Тази среща на върха е повод да се препотвърди този ангажимент, както и да се каже, че предстои още много работа. Така че страните-членки са съгласни с европейската перспектива на този регион, но въпросът, който стои, е по-скоро за самите страни-членки – за организацията, институционалната рамка и дали не трябва да се въведе повече гъвкавост. Знаете за дебата за Европа на повече скорости. И в този контекст повечето страни смятат, че е по-добре да решат тези въпроси помежду си, преди да се мисли за ново разширяване".

"Дори с бившата югославска република Македония, както трябва да я наричаме, Европейският съюз поддържа политически контакти, а също така има програма за икономическото ѝ развитие. Когато има конкретни проблеми с тези страни, първо се прави опит те да бъдат решени. А докато се чака решението, не пречи да се работи с тях и да се върви напред. Смятам, че Европа е напълно способна да върши и двете. А тук стои и въпросът за влиянието – ако Европейският съюз се откаже от ангажиментите си, други ще заемат мястото му. Затова за европейците е важно да присъстват там, да покажат волята си за сътрудничество с тези страни и да вървят напред заедно. Именно това послание искат да отправят днес държавните и правителствените ръководители", коментира Вимон. 

Той отбеляза, че в последните седмици е имало повече позитивни сигнали за намерението за компромиси за името на Македония, макар да не се наема да дава прогнози дали се очаква новина от България за решаване на този проблем. 

Интервюто на Ангелина Пискова с Пиер Вимон чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени