Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозно полицейско присъствие в София заради европейската среща на върха

| обновено на 17.05.18 в 09:41
Снимка: БТА

Сериозни мерки за сигурност предприема полицията в София заради срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани. От МВР предупреждават, че заради придвижването на делегациите ще има задръствания в столицата и съветват хората да оставят автомобилите си и да използват метрото.

Сериозно ще бъде полицейското присъствие днес около всички места в София, където предстоят посещения на участниците в срещата Европейски съюз – Западни Балкани. Най-много полиция ще има около Националния дворец на културата. След като преминат делегациите обаче, движението на граждани в района извън периметъра за сигурност няма да бъде ограничавано.

Срещата на върха ЕС – Западни Балкани ще бъде съпътствана от национален протест на превозвачите. Целта е в деня, когато в столицата се провежда събитието, лидерите на Общността да бъдат убедени в размера на щетите, които ще нанесат предложените промените, свързани с командировъчните и почивките на международните превозвачи.


Още два протеста са насрочени за днес. Музикалните състави на Българското национално радио продължават протестните си действия с митинг-концерт пред Войнишкия мемориал пред Националния дворец на културата с искане за увеличение на възнагражденията.

Също пред НДК ще има и протест с искане да се спре унищожаването на реките.


Комисар Борислав Муеров от Охранителна полиция:


"Доста голямо полицейско присъствие на всички уязвими места, по направления. Това не трябва да притеснява гражданите, както и в периметъра около НДК  – свободното придвижване на граждани няма да се затруднява в случаите, когато вече самите делегации са на място и започнат работа".

Възловите места в София ще бъдат охранявани от специални екипи на жандармерията, въоръжени с автоматично оръжие. От Пътната полиция предупреждават, че и днес ще има задръствания. Заради придвижването на делегациите и няколкото протеста в София се очаква основни улици и булеварди в града да бъдат затваряни поетапно. На всички места, където ще са срещите и където са отседнали делегатите, ще бъде забранено спирането и паркирането, уточняват от МВР. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени