М. Панайотова: Декларацията от срещата ЕС – Западни Балкани няма да остане послание на хартия

Моника Панайотова
Снимка: ГЕРБ

Заключителната декларация от срещата на върха ЕС – Западни Балкани няма да бъде единствено документ и да остане послание на хартия, а тя е изпълнена със съдържание. Това увери в предаването „Преди всички“ Моника Панайотова, заместник-министър за Българското европредседателството преди срещата на върха ЕС – Западни Балкани. Тя добави, че към документа е включен т.нар. "приоритетен дневен ред от София", в който са предвидени практически инициативи за приобщаване на страните от Западните Балкани:

„Още днес се предвиждат конкретни стъпки в имплементацията чрез подписването на меморандум и декларации, така че по всяка една от предвижданите инициативи да започнат действия. …Това ще покаже обвързване с конкретни инициативи, с конкретни проекти, които да допринесат за различните измерения на свързаността – енергийна, инфраструктурна и транспортна. Изключително силен приоритет се поставя върху цифровата свързаност. Ще станем свидетели вече на конкретика, на пътна карта в сферата на дигиталната свързаност между ЕС и Западните Балкани“.

Панайотова коментира още: „Въпреки че може би отстрани изглежда лесно слагане на приоритет темата за Западните Балканите в европейския дневен ред, но на практика не бе така. При формирането на програмата на председателското трио с Естония, след нас са Австрия, ние на практика стартирахме от нулата, за да убедим всички държави-членки от важността темата да се върне в европейския дневен ред. Самият факт, че се очаква събитието да завърши с единна декларация на държавите-членки, която бе предварително консултирана с партньорите от Западните Балкани, показва всъщност изключителен пробив на нашата дипломация в посока европейската перспектива, но също и свързаност на Западните Балкани“.

Панайотова отбеляза факта, че испанският премиер е пристигнал по-рано в страната ни и е потвърди успеваемостта на Българското председателство:

„Това показва конструктивността в диалога. Разбира се, този диалог не е лишен от нюанси, които съобразяват спецификата на двустранните отношения между отделните държави в ЕС и Западните Балкани“.

2025 г. беше поставена като мотивационен своеобразен хоризонт за региона, но тази година в никакъв случай не трябва да бъде възприемана като крайна дата и определен срок, подчерта още Моника Панайотова.

Интервюто на Силвия Великова с Моника Панайотова чуйте в звуковия файл. 

Свързани новини

Ключови двустранни срещи в рамките на форума ЕС – Западни Балкани в София

София е домакин на историческата среща на върха "Европейски съюз – Западни Балкани" – за пръв път от 15 години евролидерите се срещат с колегите си от Западните Балкани, за да обсъдят конкретните стъпки за евроинтеграцията на региона...

обновено на 17.05.18 в 13:14
Още от категорията

Борис Джонсън поиска самолет, за да пътува по света за търговски сделки след Брекзит

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че би било добре неговото министерство да разполага със собствен самолет, за да пътува по света и да увеличи шансовете за сключване на търговски сделки след Брекзит, като се оплака, че сега не..

публикувано на 23.05.18 в 11:37
Димитрис Аврамопулос и Бойко Борисов

Димитрис Аврамопулос: България трябва да бъде приета в Шенген

България отлично охранява външната граница на ЕС с Турция и трябва да бъде приета в Шенген. Това е заявил еврокомисарят за миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос по време на срещата си в София с премиера Бойко Борисов, съобщиха от..

публикувано на 23.05.18 в 11:26

Правителството отпуска безлихвена помощ на МЗ за заплатите в болниците в Ловеч и Враца

Правителството предоставя на Министерството на здравеопазването безлихвена възмездна помощ, с която да се платят дължимите заплати в болниците в Ловеч и Враца. Премиерът Бойко Борисов още веднъж призова здравното ведомство да продължи с реформите, но те да..

публикувано на 23.05.18 в 11:19

НС прие окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване

Народното събрание прие окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се гарантират допълнителни пенсионни права за работници от Европейския съюз при постъпването им на работа, в която и да е страна-членка. Промените предвиждат..

публикувано на 23.05.18 в 09:50
Искра Михайлова

Искра Михайлова: Възможностите за инвестиции в един регион трябва да се гледат комплексно

Регионите в Северна България са проблемни, тъй като в тях има по-малко инвестиции, имаме проблеми с образованието и с услугите, а това са характеристиките на изоставащите региони в цяла Европа. Това каза в предаването "Преди всички"..

публикувано на 23.05.18 в 09:19
Ван И

Ван И: Годишните срещи на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа са полезни за ЕС

Годишните срещи на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа са полезни за ЕС. Това заяви китайският външен министър Ван И на среща в Аржентина с българския външен министър Екатерина Захариева. Той отхвърли безпокойствата, че Пекин иска да..

публикувано на 23.05.18 в 08:21

Калоян Правов: Илюзия е, че добрите политици ще ни спасят от лошите технологични предприемачи

Има дълбоки проблемни линии между ключови европейски държави и САЩ, които трябва да бъдат разрешени. Това каза в предаването „Преди всички“ политическият анализатор  Калоян Правов, който коментира критичните точки в отношенията между Брюксел и..

публикувано на 23.05.18 в 08:17