М. Панайотова: Декларацията от срещата ЕС – Западни Балкани няма да остане послание на хартия

Моника Панайотова
Снимка: ГЕРБ

Заключителната декларация от срещата на върха ЕС – Западни Балкани няма да бъде единствено документ и да остане послание на хартия, а тя е изпълнена със съдържание. Това увери в предаването „Преди всички“ Моника Панайотова, заместник-министър за Българското европредседателството преди срещата на върха ЕС – Западни Балкани. Тя добави, че към документа е включен т.нар. "приоритетен дневен ред от София", в който са предвидени практически инициативи за приобщаване на страните от Западните Балкани:

„Още днес се предвиждат конкретни стъпки в имплементацията чрез подписването на меморандум и декларации, така че по всяка една от предвижданите инициативи да започнат действия. …Това ще покаже обвързване с конкретни инициативи, с конкретни проекти, които да допринесат за различните измерения на свързаността – енергийна, инфраструктурна и транспортна. Изключително силен приоритет се поставя върху цифровата свързаност. Ще станем свидетели вече на конкретика, на пътна карта в сферата на дигиталната свързаност между ЕС и Западните Балкани“.

Панайотова коментира още: „Въпреки че може би отстрани изглежда лесно слагане на приоритет темата за Западните Балканите в европейския дневен ред, но на практика не бе така. При формирането на програмата на председателското трио с Естония, след нас са Австрия, ние на практика стартирахме от нулата, за да убедим всички държави-членки от важността темата да се върне в европейския дневен ред. Самият факт, че се очаква събитието да завърши с единна декларация на държавите-членки, която бе предварително консултирана с партньорите от Западните Балкани, показва всъщност изключителен пробив на нашата дипломация в посока европейската перспектива, но също и свързаност на Западните Балкани“.

Панайотова отбеляза факта, че испанският премиер е пристигнал по-рано в страната ни и е потвърди успеваемостта на Българското председателство:

„Това показва конструктивността в диалога. Разбира се, този диалог не е лишен от нюанси, които съобразяват спецификата на двустранните отношения между отделните държави в ЕС и Западните Балкани“.

2025 г. беше поставена като мотивационен своеобразен хоризонт за региона, но тази година в никакъв случай не трябва да бъде възприемана като крайна дата и определен срок, подчерта още Моника Панайотова.

Интервюто на Силвия Великова с Моника Панайотова чуйте в звуковия файл. 

Свързани новини

Ключови двустранни срещи в рамките на форума ЕС – Западни Балкани в София

София е домакин на историческата среща на върха "Европейски съюз – Западни Балкани" – за пръв път от 15 години евролидерите се срещат с колегите си от Западните Балкани, за да обсъдят конкретните стъпки за евроинтеграцията на региона...

обновено на 17.05.18 в 13:14
Още от категорията

Хайко Маас: САЩ трябва да обмисли последиците от изтегляне от договора

Германският външен министър Хайко Маас каза, че САЩ би трябвало да обмислят последиците, както за Европа, така и за бъдещите усилия за разоръжаване - от изтегляне от международен догово р, насочен към премахване на цяла категория ядрени оръжия,..

публикувано на 21.10.18 в 19:49
Рияд призна в събота, че журналистът Джамал Хашоги е бил убит в консулството на страната в Истанбул (на снимката е входът на мисията) на 2 октомври 2018 г.

Западът иска Саудитска Арабия спешно да разясни смъртта на Хашоги

Европа и САЩ, както и Турция, увеличиха днес натиска над Саудитска Арабия да разясни как журналистът дисидент Джамал Хашоги е умрял в консулството на страната в Истанбул, показвайки недоволство от досегашните обяснения. Франция, Германия..

публикувано на 21.10.18 в 19:04

Договорът за ракетите ще бъде тема на посещението на Болтън в Москва

Съдбата на договора за ракетите със среден обсег ще бъде и тема на разговорите в Москва на Джон Болтън - съветник на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност, който вече пристигна в руската столица...

обновено на 21.10.18 в 18:42

Хашим Тачи: Македония е на крачка по-близо до ЕС и НАТО

Македония е на крачка по-близо до ЕС и НАТО, след като гласува промените в Конституцията с и, които й отварят пътя за преименуване в Република Северна Македония. Това написа във Фейсбук косовският президент Хашим Тачи. Той приветства решението на..

публикувано на 21.10.18 в 17:57
Йорданският крал Абдула II

Йордания иска Израел да ѝ върне земи, дадени под наем

Крал Абдула II съобщи днес, че Йордания е информирала Израел, че иска да ѝ бъдат върнати парцели от нейна територия, дадени под наем с договора за мир от 1994 г., предаде АФП. „Информирахме Израел, че слагаме край на анексите по мирния договор,..

публикувано на 21.10.18 в 17:48
Джамал Хашоги

Турция няма да допусне "покриване" на детайли около смъртта на Хашоги

Турция ще извади наяве всичко във връзка с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик.  Той посочи, че Анкара провежда свое независимо разследване по случая и..

обновено на 21.10.18 в 17:43
Михаил Горбачов

Горбачов: Оттеглянето на САЩ от Договора за ракетите връща политиката за ядрено разоръжаване назад

Намерението на САЩ  да се оттеглят от Договора за ракетите със среден обсег е опит да се ревизира и върне назад политиката за ядрено разоръжаване, заяви бившият президент на СССР Михаил Горбачов. В интервю за “Интерфакс“ той изрази увереност, че..

публикувано на 21.10.18 в 17:34