Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Панайотова: Декларацията от срещата ЕС – Западни Балкани няма да остане послание на хартия

Моника Панайотова
Снимка: ГЕРБ

Заключителната декларация от срещата на върха ЕС – Западни Балкани няма да бъде единствено документ и да остане послание на хартия, а тя е изпълнена със съдържание. Това увери в предаването „Преди всички“ Моника Панайотова, заместник-министър за Българското европредседателството преди срещата на върха ЕС – Западни Балкани. Тя добави, че към документа е включен т.нар. "приоритетен дневен ред от София", в който са предвидени практически инициативи за приобщаване на страните от Западните Балкани:

„Още днес се предвиждат конкретни стъпки в имплементацията чрез подписването на меморандум и декларации, така че по всяка една от предвижданите инициативи да започнат действия. …Това ще покаже обвързване с конкретни инициативи, с конкретни проекти, които да допринесат за различните измерения на свързаността – енергийна, инфраструктурна и транспортна. Изключително силен приоритет се поставя върху цифровата свързаност. Ще станем свидетели вече на конкретика, на пътна карта в сферата на дигиталната свързаност между ЕС и Западните Балкани“.

Панайотова коментира още: „Въпреки че може би отстрани изглежда лесно слагане на приоритет темата за Западните Балканите в европейския дневен ред, но на практика не бе така. При формирането на програмата на председателското трио с Естония, след нас са Австрия, ние на практика стартирахме от нулата, за да убедим всички държави-членки от важността темата да се върне в европейския дневен ред. Самият факт, че се очаква събитието да завърши с единна декларация на държавите-членки, която бе предварително консултирана с партньорите от Западните Балкани, показва всъщност изключителен пробив на нашата дипломация в посока европейската перспектива, но също и свързаност на Западните Балкани“.

Панайотова отбеляза факта, че испанският премиер е пристигнал по-рано в страната ни и е потвърди успеваемостта на Българското председателство:

„Това показва конструктивността в диалога. Разбира се, този диалог не е лишен от нюанси, които съобразяват спецификата на двустранните отношения между отделните държави в ЕС и Западните Балкани“.

2025 г. беше поставена като мотивационен своеобразен хоризонт за региона, но тази година в никакъв случай не трябва да бъде възприемана като крайна дата и определен срок, подчерта още Моника Панайотова.

Интервюто на Силвия Великова с Моника Панайотова чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна