БНР събира на форум обществените медии на страните от Югоизточна Европа

| обновено на 17.05.18 в 14:55

Българското национално радио организира среща на обществените медии на страните от Югоизточна Европа. Форумът в Правец е свързан с един от приоритетите на Българското европредседателство – Европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. 

Инициативата на БНР поставя във фокуса на вниманието ролята и значението на обществените медии във време на интензивни социални и технологични промени.

Форумът цели заздравяване на партньорските отношения, засилване на сътрудничеството и развитие на общи проекти, заяви генералният директор на БНР Александър Велев:

"Да потърсим общото между нас, а общото е именно да отстояваме принципите на обществените медии".

Александър Велев очерта основните предизвикателства: 

"Най-големият проблем пред обществените радио и телевизия е да запазят и да разширяват аудиторията си, и да спечелят младите хора. А иначе проблемите са идентични – проблемите са обикновено свързани с независимостта на тези медии".

"Радиото трябва да съответства на времето, в което живеем – тоест трябва да се модернизира. Какво значи да се модернизира? Трябва да бъде навсякъде, на всички платформи, не само в ефира – трябва да бъде в интернет пространството, трябва да бъде в социалните мрежи, навсякъде то трябва да бъде до хората. Това е и ролята на обществената медия – да помага на хората, да бъде до тях", подчерта Александър Велев.

Темата за недостатъчното финансиране и за увеличаващите се задачи на обществените медии се превърна в централна за срещата. Генералният директор на БНТ Константин Каменаров каза:

"Те заслужават доверието, с което се ползват. Не можем с едно крайно недостатъчно финансиране да отговорим на изключително високите стандарти, изисквания и очаквания на нашата публика. В 21 век не можеш да бъдеш адекватен с едно, меко казано, недостатъчно финансиране. Не става въпрос за просене, а за финансиране, което означава: А - произвеждане на качествен продукт, Б - инвестиции, В - ново време".

Генералният директор на БНР Александър Велев каза:

"През годините програмите ни нараснаха, има четири нови регионални радиостанции, имаме ново предизвикателство в интернет, в социалните медии, където ние трябва да бъдем активни, ако искаме да бъдем в час с времето и да намираме младите слушатели и младата публика, а финансирането е същото, не е мръднало".

Велев добави още:

"Доверието идва от това, че действително човек може да вярва на нашите новини. Когато прочете или чуе новина, произведена от БНР, той знае, че това е така".

На срещата в Правец присъства и генералният директор на ЕС за радио и телевизия Ноел Кърън:

"Сега има по-малко средства за медиите, отколкото преди. Засилват се политически движения, които не дооценяват значението на обществените медии, бързо се променят навиците за гледане и слушане, особено сред младите. Расте конкуренцията за аудитория", каза той и посочи, че ролята на обществените медии не се дооценява, има недооценяване и на съдържанието".

В интервю за БНР Кърън подчерта, че радиото продължава да бъде медията с най-високо доверие.

Срещата дава възможност за обсъждане на стратегически въпроси, свързани с независимостта, финансирането и мисията на обществените оператори в контекста на общата европейска перспектива на региона, както и за заздравяването на партньорските отношения, засилването на процесите на взаимопомощ и сътрудничество, обмяната на опит и развитието на общи проекти.

Събитието се реализира и със съдействието на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), най-голямата асоциация на обществените радио и телевизионни организации в света. Генералният директор на Съюза Ноел Къран взема участие в срещата, организирана от БНР, за да подкрепи усилията на операторите в региона за утвърждаване на демократичните ценности и развитие на сътрудничеството между тях.

11 национални медии от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора участват във форума.

Подробности чуйте от звуковия файл.

Свързани новини
Василис Костопулос

Директорът на Гръцкото радио и телевизия: Рейтингът не може да спре ЕРТ да прави каквото трябва

"Рейтингът не е нещо, което може да спре ЕРТ да прави това, което трябва", заяви в интервю за предаването „Преди всички“ Василис Костопулос, управляващ директор на Гръцкото радио и телевизия. Ръководители на обществени медии от Югоизточна Европа..

обновено на 17.05.18 в 14:28
Още от категорията
МКС

Новият екипаж на МКС ще полети в началото на декември

Новият екипаж на Международната космическа станция ще полети в началото на дкември, съобщи изпълнителният директор на „Роскосмос“ Сергей Крикальов в интервю за RT.   На 11 октомври от космодрума „Байконур“ излетя корабът „Союз“ с космонавтите..

публикувано на 16.10.18 в 11:49
Къща-музей П.К.Яворов

Арх. Петков: Държавата час по-скоро трябва да влезе във владение на сградите-паметници на културата

Очаква се днес да станат ясни вариантите, сред които общината и Министерството на културата ще избират за закупуването на къщата-музей на Пейо Яворов в София. Кметът Йорданка Фандъкова възложи на юристи и финансисти да проверят процедурата, така че..

публикувано на 16.10.18 в 11:44

Ограниченията за търговия със свинско месо във Варненска област ще продължат до края на октомври

До 30 октомври ще продължат ограниченията за търговия със свинско месо във Варненска област, наложени заради огнището на Африканска чума по свинете в Тутраканци, съобщиха от Агенцията по храните. Рестрикциите ще бъдат отменени само ако няма други..

публикувано на 16.10.18 в 11:36

КНСБ: Няма да има съкращения в "Мини Марица-изток"

Няма да има съкращения в "Мини Марица-изток", съобщиха от КНСБ след среща с енергийния министър Теменужка Петкова.  Работи се за сигурността на енергийната система и запазване капацитета на държавното дружество, подчерта министърът.

публикувано на 16.10.18 в 11:31

Д-р Прокопова: Енергийните напитки могат сериозно да увредят нервната и сърдечно-съдовата система

„Все повече зачестява употребата на енергийни напитки от деца, юноши и възрастни. Те дават лъжливото усещане за възможност да се извърши повече работа за по-кратко време“. Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Рада Прокопова – началник на..

публикувано на 16.10.18 в 11:04

Бургаският районен съд отложи делото срещу граничарите, обвинени за смъртта на турски рибар

Бургаският районен съд отложи делото, образувано по поръчка на Турския наказателен съд, в което показания трябваше да дадат четирима български граничари. Те са обвинени от турската страна за смъртта на турски рибар край Резово през 2008-а година...

обновено на 16.10.18 в 10:56

Множество сигнали за проблеми със сметопочистването във Варна

Множество сигнали постъпват от граждани за проблеми със сметопочистването във Варна. От фирмата, която трябва да чисти два от районите, неколкократно казват, че имат проблем с кадрите и с контейнерите. Тези проблеми вече намериха своето решение, но..

публикувано на 16.10.18 в 10:25