Eмисия новини
от 05.00 часа

БНР събира на форум обществените медии на страните от Югоизточна Европа

| обновено на 17.05.18 в 14:55

Българското национално радио организира среща на обществените медии на страните от Югоизточна Европа. Форумът в Правец е свързан с един от приоритетите на Българското европредседателство – Европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. 

Инициативата на БНР поставя във фокуса на вниманието ролята и значението на обществените медии във време на интензивни социални и технологични промени.

Форумът цели заздравяване на партньорските отношения, засилване на сътрудничеството и развитие на общи проекти, заяви генералният директор на БНР Александър Велев:

"Да потърсим общото между нас, а общото е именно да отстояваме принципите на обществените медии".

Александър Велев очерта основните предизвикателства: 

"Най-големият проблем пред обществените радио и телевизия е да запазят и да разширяват аудиторията си, и да спечелят младите хора. А иначе проблемите са идентични – проблемите са обикновено свързани с независимостта на тези медии".

"Радиото трябва да съответства на времето, в което живеем – тоест трябва да се модернизира. Какво значи да се модернизира? Трябва да бъде навсякъде, на всички платформи, не само в ефира – трябва да бъде в интернет пространството, трябва да бъде в социалните мрежи, навсякъде то трябва да бъде до хората. Това е и ролята на обществената медия – да помага на хората, да бъде до тях", подчерта Александър Велев.

Темата за недостатъчното финансиране и за увеличаващите се задачи на обществените медии се превърна в централна за срещата. Генералният директор на БНТ Константин Каменаров каза:

"Те заслужават доверието, с което се ползват. Не можем с едно крайно недостатъчно финансиране да отговорим на изключително високите стандарти, изисквания и очаквания на нашата публика. В 21 век не можеш да бъдеш адекватен с едно, меко казано, недостатъчно финансиране. Не става въпрос за просене, а за финансиране, което означава: А - произвеждане на качествен продукт, Б - инвестиции, В - ново време".

Генералният директор на БНР Александър Велев каза:

"През годините програмите ни нараснаха, има четири нови регионални радиостанции, имаме ново предизвикателство в интернет, в социалните медии, където ние трябва да бъдем активни, ако искаме да бъдем в час с времето и да намираме младите слушатели и младата публика, а финансирането е същото, не е мръднало".

Велев добави още:

"Доверието идва от това, че действително човек може да вярва на нашите новини. Когато прочете или чуе новина, произведена от БНР, той знае, че това е така".

На срещата в Правец присъства и генералният директор на ЕС за радио и телевизия Ноел Кърън:

"Сега има по-малко средства за медиите, отколкото преди. Засилват се политически движения, които не дооценяват значението на обществените медии, бързо се променят навиците за гледане и слушане, особено сред младите. Расте конкуренцията за аудитория", каза той и посочи, че ролята на обществените медии не се дооценява, има недооценяване и на съдържанието".

В интервю за БНР Кърън подчерта, че радиото продължава да бъде медията с най-високо доверие.

Срещата дава възможност за обсъждане на стратегически въпроси, свързани с независимостта, финансирането и мисията на обществените оператори в контекста на общата европейска перспектива на региона, както и за заздравяването на партньорските отношения, засилването на процесите на взаимопомощ и сътрудничество, обмяната на опит и развитието на общи проекти.

Събитието се реализира и със съдействието на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), най-голямата асоциация на обществените радио и телевизионни организации в света. Генералният директор на Съюза Ноел Къран взема участие в срещата, организирана от БНР, за да подкрепи усилията на операторите в региона за утвърждаване на демократичните ценности и развитие на сътрудничеството между тях.

11 национални медии от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора участват във форума.

Подробности чуйте от звуковия файл.

Още от

Последно в България

Всички новини в България: днес | вчера

Най-четени