БНР събира на форум обществените медии на страните от Югоизточна Европа

| обновено на 17.05.18 в 14:55

Българското национално радио организира среща на обществените медии на страните от Югоизточна Европа. Форумът в Правец е свързан с един от приоритетите на Българското европредседателство – Европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. 

Инициативата на БНР поставя във фокуса на вниманието ролята и значението на обществените медии във време на интензивни социални и технологични промени.

Форумът цели заздравяване на партньорските отношения, засилване на сътрудничеството и развитие на общи проекти, заяви генералният директор на БНР Александър Велев:

"Да потърсим общото между нас, а общото е именно да отстояваме принципите на обществените медии".

Александър Велев очерта основните предизвикателства: 

"Най-големият проблем пред обществените радио и телевизия е да запазят и да разширяват аудиторията си, и да спечелят младите хора. А иначе проблемите са идентични – проблемите са обикновено свързани с независимостта на тези медии".

"Радиото трябва да съответства на времето, в което живеем – тоест трябва да се модернизира. Какво значи да се модернизира? Трябва да бъде навсякъде, на всички платформи, не само в ефира – трябва да бъде в интернет пространството, трябва да бъде в социалните мрежи, навсякъде то трябва да бъде до хората. Това е и ролята на обществената медия – да помага на хората, да бъде до тях", подчерта Александър Велев.

Темата за недостатъчното финансиране и за увеличаващите се задачи на обществените медии се превърна в централна за срещата. Генералният директор на БНТ Константин Каменаров каза:

"Те заслужават доверието, с което се ползват. Не можем с едно крайно недостатъчно финансиране да отговорим на изключително високите стандарти, изисквания и очаквания на нашата публика. В 21 век не можеш да бъдеш адекватен с едно, меко казано, недостатъчно финансиране. Не става въпрос за просене, а за финансиране, което означава: А - произвеждане на качествен продукт, Б - инвестиции, В - ново време".

Генералният директор на БНР Александър Велев каза:

"През годините програмите ни нараснаха, има четири нови регионални радиостанции, имаме ново предизвикателство в интернет, в социалните медии, където ние трябва да бъдем активни, ако искаме да бъдем в час с времето и да намираме младите слушатели и младата публика, а финансирането е същото, не е мръднало".

Велев добави още:

"Доверието идва от това, че действително човек може да вярва на нашите новини. Когато прочете или чуе новина, произведена от БНР, той знае, че това е така".

На срещата в Правец присъства и генералният директор на ЕС за радио и телевизия Ноел Кърън:

"Сега има по-малко средства за медиите, отколкото преди. Засилват се политически движения, които не дооценяват значението на обществените медии, бързо се променят навиците за гледане и слушане, особено сред младите. Расте конкуренцията за аудитория", каза той и посочи, че ролята на обществените медии не се дооценява, има недооценяване и на съдържанието".

В интервю за БНР Кърън подчерта, че радиото продължава да бъде медията с най-високо доверие.

Срещата дава възможност за обсъждане на стратегически въпроси, свързани с независимостта, финансирането и мисията на обществените оператори в контекста на общата европейска перспектива на региона, както и за заздравяването на партньорските отношения, засилването на процесите на взаимопомощ и сътрудничество, обмяната на опит и развитието на общи проекти.

Събитието се реализира и със съдействието на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), най-голямата асоциация на обществените радио и телевизионни организации в света. Генералният директор на Съюза Ноел Къран взема участие в срещата, организирана от БНР, за да подкрепи усилията на операторите в региона за утвърждаване на демократичните ценности и развитие на сътрудничеството между тях.

11 национални медии от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора участват във форума.

Подробности чуйте от звуковия файл.

Свързани новини
Василис Костопулос

Директорът на Гръцкото радио и телевизия: Рейтингът не може да спре ЕРТ да прави каквото трябва

"Рейтингът не е нещо, което може да спре ЕРТ да прави това, което трябва", заяви в интервю за предаването „Преди всички“ Василис Костопулос, управляващ директор на Гръцкото радио и телевизия. Ръководители на обществени медии от Югоизточна Европа..

обновено на 17.05.18 в 14:28
Още от категорията

Розопроизводителите получиха държавна помощ за разходите по реколтата

Розопроизводителите получиха обещаната държавна помощ за покриване на разходите по тазгодишната реколта. Платени са по 51 лева и 50 стотинки на декар, съобщи председателят на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури Зара..

публикувано на 20.08.18 в 16:03

Нова информационна система за учители

Подготвя се нова информационна система за учителите. Тя ще дава информация къде и по кои предмети има нужда от преподаватели, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. "В информационната система ще се отразява и търсенето на педагози, както..

публикувано на 20.08.18 в 15:53

Няма чума по дребните животни в Благоевградско

Чума по дребните преживни животни в Благоевградско няма. От Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че повторните проби от умрели животни, които бяха изследвани в лабораторията в Монпелие, Франция, са отрицателни.  Две животновъдни..

публикувано на 20.08.18 в 15:37

Мащабна операция срещу нелегални мигранти в района на Световрачане

Мащабна операция на жандармерията и Столичната дирекция на вътрешните работи срещу нелегални мигранти се провежда в района на Световрачане. Операцията е започнала около обед след подаден сигнал за забелязани в района хора и изоставен багаж. На място са..

обновено на 20.08.18 в 15:27
Сотир Цацаров

Прокуратурата и ДАНС проверяват КФН заради застрахователната компания "Олимпик"

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров започва проверка на Комисията за финансов надзор заради прекратяването на дейността на българския клон на застрахователната компания „Олимпик“. Проверката ще установява как Комисията е..

обновено на 20.08.18 в 15:12

Протестен концерт на Детския радиохор пред сградата на БНР

Детският радиохор изнесе протестен концерт пред сградата на БНР. Причината за недоволството им е отстраняването на диригента Венеция Караманова. Протестиращите настояват тя да бъде диригент на радиохора още две години. След проведен конкурс в..

обновено на 20.08.18 в 14:39
Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери ремонта на бул. „България”.

Движението по ремонтираното платно на бул. “България“ стартира в петък

Движението по ремонтираното платно на софийския булевард "България" ще бъде пуснато в в нощта на петък срещу събота.  Веднага след това за ремонт ще бъде затворено другото платно - в посока центъра на града. Очаква се този ремонт да приключи до 10..

публикувано на 20.08.18 в 14:25