БНР събира на форум обществените медии на страните от Югоизточна Европа

| обновено на 17.05.18 в 14:55

Българското национално радио организира среща на обществените медии на страните от Югоизточна Европа. Форумът в Правец е свързан с един от приоритетите на Българското европредседателство – Европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. 

Инициативата на БНР поставя във фокуса на вниманието ролята и значението на обществените медии във време на интензивни социални и технологични промени.

Форумът цели заздравяване на партньорските отношения, засилване на сътрудничеството и развитие на общи проекти, заяви генералният директор на БНР Александър Велев:

"Да потърсим общото между нас, а общото е именно да отстояваме принципите на обществените медии".

Александър Велев очерта основните предизвикателства: 

"Най-големият проблем пред обществените радио и телевизия е да запазят и да разширяват аудиторията си, и да спечелят младите хора. А иначе проблемите са идентични – проблемите са обикновено свързани с независимостта на тези медии".

"Радиото трябва да съответства на времето, в което живеем – тоест трябва да се модернизира. Какво значи да се модернизира? Трябва да бъде навсякъде, на всички платформи, не само в ефира – трябва да бъде в интернет пространството, трябва да бъде в социалните мрежи, навсякъде то трябва да бъде до хората. Това е и ролята на обществената медия – да помага на хората, да бъде до тях", подчерта Александър Велев.

Темата за недостатъчното финансиране и за увеличаващите се задачи на обществените медии се превърна в централна за срещата. Генералният директор на БНТ Константин Каменаров каза:

"Те заслужават доверието, с което се ползват. Не можем с едно крайно недостатъчно финансиране да отговорим на изключително високите стандарти, изисквания и очаквания на нашата публика. В 21 век не можеш да бъдеш адекватен с едно, меко казано, недостатъчно финансиране. Не става въпрос за просене, а за финансиране, което означава: А - произвеждане на качествен продукт, Б - инвестиции, В - ново време".

Генералният директор на БНР Александър Велев каза:

"През годините програмите ни нараснаха, има четири нови регионални радиостанции, имаме ново предизвикателство в интернет, в социалните медии, където ние трябва да бъдем активни, ако искаме да бъдем в час с времето и да намираме младите слушатели и младата публика, а финансирането е същото, не е мръднало".

Велев добави още:

"Доверието идва от това, че действително човек може да вярва на нашите новини. Когато прочете или чуе новина, произведена от БНР, той знае, че това е така".

На срещата в Правец присъства и генералният директор на ЕС за радио и телевизия Ноел Кърън:

"Сега има по-малко средства за медиите, отколкото преди. Засилват се политически движения, които не дооценяват значението на обществените медии, бързо се променят навиците за гледане и слушане, особено сред младите. Расте конкуренцията за аудитория", каза той и посочи, че ролята на обществените медии не се дооценява, има недооценяване и на съдържанието".

В интервю за БНР Кърън подчерта, че радиото продължава да бъде медията с най-високо доверие.

Срещата дава възможност за обсъждане на стратегически въпроси, свързани с независимостта, финансирането и мисията на обществените оператори в контекста на общата европейска перспектива на региона, както и за заздравяването на партньорските отношения, засилването на процесите на взаимопомощ и сътрудничество, обмяната на опит и развитието на общи проекти.

Събитието се реализира и със съдействието на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), най-голямата асоциация на обществените радио и телевизионни организации в света. Генералният директор на Съюза Ноел Къран взема участие в срещата, организирана от БНР, за да подкрепи усилията на операторите в региона за утвърждаване на демократичните ценности и развитие на сътрудничеството между тях.

11 национални медии от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора участват във форума.

Подробности чуйте от звуковия файл.

Свързани новини
Василис Костопулос

Директорът на Гръцкото радио и телевизия: Рейтингът не може да спре ЕРТ да прави каквото трябва

"Рейтингът не е нещо, което може да спре ЕРТ да прави това, което трябва", заяви в интервю за предаването „Преди всички“ Василис Костопулос, управляващ директор на Гръцкото радио и телевизия. Ръководители на обществени медии от Югоизточна Европа..

обновено на 17.05.18 в 14:28
Още от категорията

България чества създаването на славянската писменост

България чества създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий. В София президентът Румен Радев ще се присъедини към традиционното празнично шествие за Деня на буквите и ще произнесе слово пред Националната..

обновено на 24.05.18 в 09:07
България е едно от малкото места в света, които са облагодетелствани с перфектни условия за отглеждане на маслодайна роза

Радиоенциклопедия „Омайна роза, мистична роза”: Българската маслодайна роза

Откъдето и когато и да е дошла в земята ни, тук тя е намерила своята райска градина – подбалканските котловинни полета, където природните условия ѝ позволяват да даде най-доброто от себе си. Българското розово масло е ненадминато по качество, стига някой да..

публикувано на 24.05.18 в 09:00

Станислав Вълев: Цел на платформата "Аз, учителят" е да направи образованието привлекателно

„Една от целите на платформата „Аз, учителят“ е да направи образованието привлекателно за младите хора. Това зависи изцяло от самите нас“. Това заяви в предаването „Преди всички“ създателят на платформата Станислав Вълев. „Докато бях учител..

публикувано на 24.05.18 в 08:54

Европейският ден на парковете ще бъде отбелязан за първи път у нас

За първи път в България ще бъде отбелязан Европейският ден на парковете. Мотото е „Културното наследство е в нашата природа“. „Ще се запознаем с цъфтящите растения, с различни видове растения, които използваме за приготовления на вкусни ястия в..

публикувано на 24.05.18 в 08:35

Писмо разказва за първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий в Шумен

Преди години учени от БАН потвърдиха тезата, че първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий е било в Шумен, а не в Пловдив. Това се случи на конференция, където изследователи доказаха по безспорен начин, че в шуменския музей се..

публикувано на 24.05.18 в 08:33

Народното читалище "Христо Ботев" в град Рила става на 120 години

Народното читалище "Христо Ботев" в град Рила отбелязва 120-годишен юбилей. Годишнината ще бъде отбелязана с двудневни тържества в градчето. Сега в групите и съставите на рилското читалище се обучават и се изявяват около 150 души, казва..

публикувано на 24.05.18 в 08:29

Двама загинаха, а 20 са ранени, след като влак дерайлира заради ТИР в Италия

Двама души загинаха, а 20 бяха ранени при инцидент тази нощ с влак в Северна Италия, край италианското селище Калузо - област Пиемонте, недалеч от Торино.  Една от жертвите е машинистът на композицията, а другата - тежко ранен пътник, починал в..

обновено на 24.05.18 в 08:28