Парламентът прие доклада на комисията за продажбата на ЧЕЗ

| обновено на 17.05.18 в 12:12
Снимка: БГНЕС

С редица критики парламентът подкрепи доклада на временната комисия за продажбата на ЧЕЗ в България. Депутатите задължиха правителството да включи електроразпределителните дружества в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност. 

Народното събрание поиска службите за сигурност да предоставят подробен анализ на действията си по планираната продажба на дружеството ЧЕЗ, а Българската народна банка да предостави информация на Народното събрание за поетите финансови ангажименти от български банки по сделката с "Инерком България" за придобиването на активите на ЧЕЗ в страната. 

БСП останаха сами в подкрепа на констатациите в доклада на комисията, която трябваше да установи фактите около сделката на ЧЕЗ и "Инерком", една от които е, че фирмата купувач не отговаря на критериите, които България е заложила като изискване за инвеститорите. Преди обсъжданията председателят на временната комисия Жельо Бойчев от БСП заяви:

"От работата на комисията по отношение на планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп - България е видно, че кандидат купувачът "Инерком България" не би могъл да отговори на изискванията за опитен стратегически инвеститор".

Крум Зарков от левицата припомни информация от сътрудниците на управителя на фирмата Гинка Върбакова:

"Според нейните консултанти средства за финансиране на сделката тепърва ще се търсят. Питаме, кой стои зад Гинка Върбакова и "Инерком"? Едно е сигурно, те са подставени лица, но сигурно е, че зад тези хора стои уродливото лице на политико-икономическата ситуация в България – всичко е задкулисно, всичко е мъгла".

Рамадан Аталай от ДПС нарече документа "манипулативен", а констатациите в него – "спорни". 

Друг депутат от БСП Елхан Кълков критикува действията на правителството по казуса: "Настоящото правителство работи инерционно и хаотично и е на принципа "проба-грешка" и без чувство за поемане на политическа отговорност. Без каквато и да е коалиционна съвместимост в този толкова важен и имащ отношение към всички български граждани сектор".  

Според Пламен Христов от партия "Воля" докладът няма да повлияе на сделката: 

"Ние изчистихме изцяло името на госпожа Върбакова, като за нея се произнесоха от разузнаването до ДАНС, до КЗК и кой ли още не, остана само да поискаме становище на Светия синод и мисля, че можем да я канонизираме. Според мен сега, след като приемем доклада, КЗК в най кратки срокове ще се произнесе, че няма основание да спре тази сделка и всички ще плеснем с ръце и ще се прегърнем".

А от ГЕРБ достигнаха до извода, че многото митове около сделката са рухнали. Делян Добрев коментира:

"Комисията излезе ялова, от самото начало се знаеше, че резултат няма да има – тоест цялата пара отиде в свирката".

Още от категорията

Румен Радев за поведението на Валери Симеонов: Безконтролната власт ражда цинизъм

Президентът Румен Радев коментира, че поведението на вицепремиера Валери Симеонов е следствие от липсата на контрол. Държавният глава е на среща със студенти от ПУ "Паисий Хилендарски", където изнася лекция на тема "Ценности, лидерство и образование в демократичното общество". "Аз за тези неща ще говоря и в моето обръщение към студентите,..

обновено на 23.10.18 в 11:00
Даниела Дариткова

Дариткова: В случая трябва да се вземе решение от политическите сили, излъчили Симеонов

„От политическа партия ГЕРБ винаги сме готови да носим отговорност. Отговорност се носи по два начина - с оставки и на избори, от всяка политическа сила. Все пак оставката е личен акт. Вярвам в разумния изход от ситуацията, защото ескалирането на напрежението не е от полза за никой". Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“..

публикувано на 23.10.18 в 10:36
Христофор Караджов

Анализаторите очакват републиканците да удържат US Сената на междинните избори

Авторитетни анализатори в САЩ очакват републиканците да задържат Сената на междинните избори през ноември, заяви Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет, за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Изборите се оценяват като ключови, защото се очаква да покажат дали американците са избрали Доналд Тръмп за..

публикувано на 23.10.18 в 09:55

Онлайн петиция с настояване за оставката на вицепремиера Симеонов събра над 7000 подписа

Над 7000 души подкрепиха до тази сутрин петиция в интернет „във връзка с грозното изказване на вицепремиера Валери Симеонов по повод протеста на майките за деца с увреждания“, в която се иска незабавната му оставка. Инициаторката на подписката Вергина Матева сподели за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че подписите ще се събират до..

публикувано на 23.10.18 в 09:23

Евгени Дайнов: Борисов е уплашен, но иска да завърши мандата си

Премиерът Бойко Борисов „този път наистина е решил да завърши мандата и всичко слага на този олтар“, заяви днес пред „Хоризонт“ политологът Евгений Дайнов по повод реакцията му на исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов. „Виждаме един доста уплашен Борисов от доста време по ред причини. Той се натъква на проблеми, които не може да..

публикувано на 23.10.18 в 09:03

ВМРО отбелязва 125 години от основаването си

Днес ВМРО отбелязва 125 години от основаването на организацията. Годишнината ще бъде отбелязана с поклонение на Паметника на българските революционери от Македония, Беломорска и Одринска Тракия, отдали живота си за свободна и целокупна България. На тържеството ще присъстват лидерът на партията, вицепремиер и министър на отбраната Красимир..

публикувано на 23.10.18 в 08:37

Съветникът по национална сигурност на САЩ на разговор с Владимир Путин

Втори ден продължава официалното посещение в Москва на секретаря на американския президент по въпросите на националната сигурност Джон Болтън. Основна тема на срещите му е обявеното от президента Доналд Тръмп намерение да изтегли Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Днешната програма на Джон Болтън..

публикувано на 23.10.18 в 08:03