Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие доклада на комисията за продажбата на ЧЕЗ

| обновено на 17.05.18 в 12:12
Снимка: БГНЕС

С редица критики парламентът подкрепи доклада на временната комисия за продажбата на ЧЕЗ в България. Депутатите задължиха правителството да включи електроразпределителните дружества в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност. 

Народното събрание поиска службите за сигурност да предоставят подробен анализ на действията си по планираната продажба на дружеството ЧЕЗ, а Българската народна банка да предостави информация на Народното събрание за поетите финансови ангажименти от български банки по сделката с "Инерком България" за придобиването на активите на ЧЕЗ в страната. 

БСП останаха сами в подкрепа на констатациите в доклада на комисията, която трябваше да установи фактите около сделката на ЧЕЗ и "Инерком", една от които е, че фирмата купувач не отговаря на критериите, които България е заложила като изискване за инвеститорите. Преди обсъжданията председателят на временната комисия Жельо Бойчев от БСП заяви:

"От работата на комисията по отношение на планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп - България е видно, че кандидат купувачът "Инерком България" не би могъл да отговори на изискванията за опитен стратегически инвеститор".

Крум Зарков от левицата припомни информация от сътрудниците на управителя на фирмата Гинка Върбакова:

"Според нейните консултанти средства за финансиране на сделката тепърва ще се търсят. Питаме, кой стои зад Гинка Върбакова и "Инерком"? Едно е сигурно, те са подставени лица, но сигурно е, че зад тези хора стои уродливото лице на политико-икономическата ситуация в България – всичко е задкулисно, всичко е мъгла".

Рамадан Аталай от ДПС нарече документа "манипулативен", а констатациите в него – "спорни". 

Друг депутат от БСП Елхан Кълков критикува действията на правителството по казуса: "Настоящото правителство работи инерционно и хаотично и е на принципа "проба-грешка" и без чувство за поемане на политическа отговорност. Без каквато и да е коалиционна съвместимост в този толкова важен и имащ отношение към всички български граждани сектор".  

Според Пламен Христов от партия "Воля" докладът няма да повлияе на сделката: 

"Ние изчистихме изцяло името на госпожа Върбакова, като за нея се произнесоха от разузнаването до ДАНС, до КЗК и кой ли още не, остана само да поискаме становище на Светия синод и мисля, че можем да я канонизираме. Според мен сега, след като приемем доклада, КЗК в най кратки срокове ще се произнесе, че няма основание да спре тази сделка и всички ще плеснем с ръце и ще се прегърнем".

А от ГЕРБ достигнаха до извода, че многото митове около сделката са рухнали. Делян Добрев коментира:

"Комисията излезе ялова, от самото начало се знаеше, че резултат няма да има – тоест цялата пара отиде в свирката".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени