Eмисия новини
от 20.00 часа

Водеща тема за чуждестранния печат – Срещата на върха ЕС – Западни Балкани

| обновено на 17.05.18 в 12:59

Френският в. "Нувел обсерватьор" пише, че дневният ред на форума на върха ЕС – Западни Балкани може да бъде засенчен от икономическите и международните предизвикателства, хвърлени от американския президент Доналд Тръмп.

Швейцарският вестник "Тан" отбелязва, че на вчерашната работна вечеря в София европейските лидери са държали преди всичко да демонстрират безупречно единство пред лицето на американските предизвикателства, по-специално оттеглянето на Вашингтон от ядреното споразумение с Иран и санкциите срещу техните компании.

Необходимостта Европа да реагира на действията на Тръмп не означава, че ще обърне гръб на Америка, коментира от своя страна британският "Гардиън". 

Според руското издание "Експерт" основната цел на софийската среща все пак са Балканите. Брюксел иска да покаже, че вратата му остава отворена за нови членки на обединена Европа, а балканските държави смятат да покажат, че са готови за реформите, необходими за присъединяване към ЕС.
   
Македонският вестник "Вечер" пише, че българският премиер Бойко Борисов е изразил надежда, че е възможно скоро да се реши спорът за името между Македония и Гърция ден преди срещата на върха ЕС – Западни Балкани и очакваната среща на четири очи между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. 

Американският посланик в Прищина Грег Делауи смята, че финалната фаза на диалога Сърбия – Косово ще започне много скоро и че 2018 г. трябва да бъде година на успеха, отбелязва в. "Вечерне новости". 

ЕС призовава Балканите за рефори, но все още е хладна към възможността за приемане на нови членове, коментира "Вашингтон поуст". 

"Файненшъл таймс" пише също в този дух, че стремежът на държавите от Балканите за присъединяване към блока е изправен пред предизвикателство, тъй като влиятелните членове на Евросъюза настояват за повече мерки срещу престъпността, двустранните спорове и искат институционални реформи.

Европейските лидери се обединяват срещу Тръмп, пък е водещото заглавие на "Политико", като изданието отбелязва, че европейските ръководители няма да бъдат уплашени от решенията на Тръмп относно ядрената сделка с Иран и митата върху стоманата и алуминия. 

България успя да превърне европредседателството в поставяне на въпроси за целия балкански регион, коментират гръцките кореспонденти на срещата. 

Още от

Последно в Свят

Всички новини в Свят: днес | вчера

Най-четени