Силен ръст на продажбите на нови автомобили в България през април при добър отскок на продажбите и в целия ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През април регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз (ЕС) се върна по пътя на растежа след спад месец по-рано, като пазарът на моторни превозни средства се представи солидно във всички пет водещи пазари на стария континент, включително и във Великобритания. В същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) отчитат пореден здрав ръст от началото на годината при продажбите на нови автомобили в България.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в Евросъюза се повишиха през април с 9,6% на годишна база след техен спад с 5,3% през март, като през четвъртия месец на годината бяха регистрирани нови 1 306 273 броя автомобили. Агенцията ACEA отбеляза, че през април е отчетен солиден подем и в петте водещи европейски автомобилни пазара, като най-силен растеж от 12,3% е отчетен в Испания следвана от Обединеното кралство с повишение от 10,4 на сто. Трябва да се има предвид, че това е първото нарастване на регистрацията на нови автомобили във Великобритания от 13 месеца насам. Добър растеж от 9,0% е отчете и във Франция, в Германия - с 8,0% и в Италия - с 6,5%.

В рамките на първите четири месеца на годината търсенето на нови автомобили в ЕС се увеличи с 2,7% до 5 478 442 броя. Испания остава лидер с повишаване на регистрираните нови автомобили с 11,0%, в Германия те се увеличават с 5,0%, а във Франция - с 4,4%. Въпреки силния ръст през април, регистрацията на нови автомобили във Великобритания се сви през първите четири месеца на годината с 8,8 на сто.

ACEA отбеляза, че за доброто представяне на европейския автомобилен пазар от началото на годината позитивно влияние продължава да оказва представянето на пазарите в най-новите страни - членки на ЕС (включително България), където продажбите на нови автомобили скочиха с цели 12,8 на сто.

Според ACEA продажбите на нови автомобили в България нараснаха през април с 15,0% до 2852 броя от 2479 броя година по-рано след тяхно повишение с 10,2% през март и с цели 42,2% през февруари.

За първите четири месеца на настоящата година новите автомобили, регистрирани в България, се увеличиха с 23,1% до 11 188 спрямо 9086 броя за същия период на 2017-а година, като в процентно изражение нашата страна е изпреварена единствено от Унгария (повишение с 32,2%), Гърция (с 26,1%), Румъния (с 25,4%) и Литва (с 23,5%).

Трябва да се има предвид, че продажбите на автомобили са оценявани като един от водещите показатели за състоянието на европейската икономика, като данните за април сякаш предполагат, че забавянето на икономическия растеж в ЕС от началото на годината е само временно явление.

Едноличен лидер за пореден месец при продажбите на нови автомобили през април е френската автомобилна групировка PSA Group, произвеждаща марките Peugeot и Citroen, с ръст на продажбите с цели 70,0% спрямо година по-рано с оглед на факта, че през настоящата година в данните за PSA Group вече се включват и продажбите на автомобили с марката Opel. Френската компания е следвана от германския автомобилен концерн Volkswagen AG (с повишение на продажбите през април с 13,8%), от другата водеща френска компания - Renault Group, произвеждаща марките Renault и Dacia (повишение с 9,7%), германските Daimler Mercedes (повишение с 6,5%) и италианската FCA Group (с 2,0%), докато продажбите на BMW Group се свиха с 1,4 на сто.

Доброто увеличение на продажбите на автомобили от страна на Volkswagen AG е придружено и от нарастване на общия пазарен дял на компанията през април до 25,7% от 24,7% година по-рано, като германският гигант остава лидер на пазара на автомобили в рамите на ЕС. Това е знак, че водещият европейски производител на автомобили продължава да се възстановява постепенно от най-голямата бизнес криза в 78-годишната история на компанията, свързана със скандала с фалшивите тестове на отделяните вредни газови емисии от нейните дизелови автомобили. Продажбите само от марката автомобили Volkswagen се повишиха през април с цели 19,6% на годишна база до 132 273 броя автомобили.


Още от категорията
Саудитска Арабия

Саудитска Арабия ще подпише петролни, газови и инфраструктурни сделки за 50 млрд. долара по време на "Давос в пустинята"

Саудитска Арабия планира да подпише сделки на стойност над 50 милиарда долара в петролния, газовия, индустриалния и инфраструктурния сектор по време на инвестиционния форум в Рияд, заяви във вторник за Ройтерс източник, запознат с въпроса. Очаква се да бъдат подписани споразумения с компании като Trafigura, Total, Hyundai, Norinco,..

публикувано на 23.10.18 в 11:08

Германия се съгласи да купува американски втечнен газ

Ангела Меркел се е съгласила с исканията на президента на САЩ Доналд Тръмп Германия да започне да купува американски втечнен газ, пише The Wall Street Journal, коментирайки, че това е сериозна отстъпка от страна на германската канцлерка. Според публикацията Меркел е предложила „да открие Германия за американски втечнен газ“ в отговор на..

публикувано на 23.10.18 в 10:43

Турският президент Ердоган призова банките да предлагат кредити на по-ниски лихви

Турските банки трябва да предлагат на предприемачите заеми с по-ниски лихви, за да се увеличат инвестициите, заяви във вторник президентът на страната Реджеп Ердоган, предаде държавната Анадолска агенция, цитирана от Ройтерс. Ердоган, който сам се описва като "враг" на лихвените проценти, посочи, че високата инфлация в Турция се дължи на..

публикувано на 23.10.18 в 10:34

ЕЦБ: Нямаме правни основания, за да оценяваме български банки

Източник от Европейската централна банка опроверга пред „Хоризонт“ информацията, че нейни надзорници ще пристигнат през ноември, за да оценят 6 банки във връзка с кандидатурата на България за чакалнята на еврозоната ERM2. „Условията трябва да са на масата, за да се процедира. Трябва правна основа, която да бъде извършена от българските..

публикувано на 22.10.18 в 20:15

10-имата финалисти в "Мениджър на годината 2018" оглавяват компании с общ приход над 2,6 млрд. лева

65 висши мениджъри от 24 сектора на икономиката подадоха документи за участие в 11-ия конкурс „Мениджър на годината”. 41 от тях преминаха във втория етап на надпреварата след безпристрастна оценка по редица показатели по специално разработената за конкурса методология. От всички подали документи за участие най-много са лидерите от..

обновено на 22.10.18 в 18:13

Проектобюджет 2019 през погледа на експертите

"Бюджетът изглежда малко странно на фона на изпълненията от предходните три години – през следващата година прогнозира дефицит, при положение, че три години подред имаме излишъци. Това е още по-озадачаващо предвид очакванията за забавянето на световния икономически растеж, включително този на ЕС, от който сме по-зависими." Този прочит на..

публикувано на 22.10.18 в 17:58

Тръмп се фокусира върху създаване на допълнителни лостове, с които да накара Китай "да страда повече"

Доналд Тръмп няма намерение да облекчава митата за Китай, посочват три източника, които са разбрали за това в лични разговори с президента на САЩ, съобщава сайтът Axios.com. Същите източници дори твърдят, че Тръмп иска китайските лидери да изпитат по-голяма болка от въведените от САЩ мита, като според него, за това е необходимо повече време. "Той..

публикувано на 22.10.18 в 17:47