Силен ръст на продажбите на нови автомобили в България през април при добър отскок на продажбите и в целия ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През април регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз (ЕС) се върна по пътя на растежа след спад месец по-рано, като пазарът на моторни превозни средства се представи солидно във всички пет водещи пазари на стария континент, включително и във Великобритания. В същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) отчитат пореден здрав ръст от началото на годината при продажбите на нови автомобили в България.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в Евросъюза се повишиха през април с 9,6% на годишна база след техен спад с 5,3% през март, като през четвъртия месец на годината бяха регистрирани нови 1 306 273 броя автомобили. Агенцията ACEA отбеляза, че през април е отчетен солиден подем и в петте водещи европейски автомобилни пазара, като най-силен растеж от 12,3% е отчетен в Испания следвана от Обединеното кралство с повишение от 10,4 на сто. Трябва да се има предвид, че това е първото нарастване на регистрацията на нови автомобили във Великобритания от 13 месеца насам. Добър растеж от 9,0% е отчете и във Франция, в Германия - с 8,0% и в Италия - с 6,5%.

В рамките на първите четири месеца на годината търсенето на нови автомобили в ЕС се увеличи с 2,7% до 5 478 442 броя. Испания остава лидер с повишаване на регистрираните нови автомобили с 11,0%, в Германия те се увеличават с 5,0%, а във Франция - с 4,4%. Въпреки силния ръст през април, регистрацията на нови автомобили във Великобритания се сви през първите четири месеца на годината с 8,8 на сто.

ACEA отбеляза, че за доброто представяне на европейския автомобилен пазар от началото на годината позитивно влияние продължава да оказва представянето на пазарите в най-новите страни - членки на ЕС (включително България), където продажбите на нови автомобили скочиха с цели 12,8 на сто.

Според ACEA продажбите на нови автомобили в България нараснаха през април с 15,0% до 2852 броя от 2479 броя година по-рано след тяхно повишение с 10,2% през март и с цели 42,2% през февруари.

За първите четири месеца на настоящата година новите автомобили, регистрирани в България, се увеличиха с 23,1% до 11 188 спрямо 9086 броя за същия период на 2017-а година, като в процентно изражение нашата страна е изпреварена единствено от Унгария (повишение с 32,2%), Гърция (с 26,1%), Румъния (с 25,4%) и Литва (с 23,5%).

Трябва да се има предвид, че продажбите на автомобили са оценявани като един от водещите показатели за състоянието на европейската икономика, като данните за април сякаш предполагат, че забавянето на икономическия растеж в ЕС от началото на годината е само временно явление.

Едноличен лидер за пореден месец при продажбите на нови автомобили през април е френската автомобилна групировка PSA Group, произвеждаща марките Peugeot и Citroen, с ръст на продажбите с цели 70,0% спрямо година по-рано с оглед на факта, че през настоящата година в данните за PSA Group вече се включват и продажбите на автомобили с марката Opel. Френската компания е следвана от германския автомобилен концерн Volkswagen AG (с повишение на продажбите през април с 13,8%), от другата водеща френска компания - Renault Group, произвеждаща марките Renault и Dacia (повишение с 9,7%), германските Daimler Mercedes (повишение с 6,5%) и италианската FCA Group (с 2,0%), докато продажбите на BMW Group се свиха с 1,4 на сто.

Доброто увеличение на продажбите на автомобили от страна на Volkswagen AG е придружено и от нарастване на общия пазарен дял на компанията през април до 25,7% от 24,7% година по-рано, като германският гигант остава лидер на пазара на автомобили в рамите на ЕС. Това е знак, че водещият европейски производител на автомобили продължава да се възстановява постепенно от най-голямата бизнес криза в 78-годишната история на компанията, свързана със скандала с фалшивите тестове на отделяните вредни газови емисии от нейните дизелови автомобили. Продажбите само от марката автомобили Volkswagen се повишиха през април с цели 19,6% на годишна база до 132 273 броя автомобили.


Още от категорията
Жена оглежда стоки в магазин в катарската столица Доха. През уикенда бе наредено от щандовете в страната да бъдат махнати всички стоки, произведени в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет.

Катар забрани продажби на стоки от 4 арабски страни

На магазините в Катар бе наредено през уикенда да премахнат от щандовете си всички стоки, произхождащи от ръководените от Саудитска Арабия държави, които миналата година наложиха бойкот на Доха, предаде БТА. Тази наредба на министерството на икономиката засяга всички продукти от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и..

публикувано на 27.05.18 в 14:43

Ердоган: Турците да обърнат спестяванията си в долари и евро в турски лири, за да подкрепят местната валута

Турците да обърнат спестяванията си в долари и евро в турски лири, за да подкрепят местната валута. За това призова турският президент Реджеб Ердоган.  Реджеб Ердоган избра Ерзурум, който има символично място в турската история, за първия си митинг след обявяването на предизборния манифест на управляващите. Той призова държащите пари под..

публикувано на 26.05.18 в 22:55
Турският президент Реджеп Ердоган

Ердоган: Русия ни връща $1 млрд. за газ, доставен в периода 2015-2016 г.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи днес, че Турция и Русия са постигнали споразумение за отстъпка в цената на руския газ, доставен през 2015 и 2016 г., предаде БТА. „След дългите обсъждания бе постигнато споразумение за отстъпка в размер на 10,25% за газа, доставен през 2015 и 2016 г. Разликата в плащанията за тези две години, а..

публикувано на 26.05.18 в 18:49

Гайл Тверберг: Поскъпването на петрола ще удари първо авиацията и туризма

Напрежението около споразумението за иранската ядрена програма доведе до увеличаване на цените на петрола, а това може да доведе до сътресения в множество ключови бизнес сектори. Още в понеделник изпълнителният директор на една от нискотарифните авиокомпании предупреди, че браншът не е готов за цена на черното злато около 80 долара за барел,..

публикувано на 26.05.18 в 12:48
Руслан Стефанов

Руслан Стефанов: Въпреки забавянето Европа успява постъпателно да либерализира газовия пазар

Все повече на "Газпром" ще му се налага да се съобразява с либерализацията на газовия пазар в Европа. Това заяви икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов в интервю за предаването "Събота 150":       "Ако се върнем през 2009 година, тогава Русия представи своя алтернативен вариант на либерализацията на пазара, точно преди..

публикувано на 26.05.18 в 11:13

Турската лира се срина до рекордни нива спрямо долара

Тревожни дни за турската икономика - стойността на паричната единица в страната продължава да пада и достигна до рекордно ниски нива спрямо долара. Властите в страната вече обявиха мерки за излизане от създалата се ситуация на фона на предстоящите предсрочни президентски и парламентарни избори в края на юни.  Кабинетът в Анкара демонстрира..

публикувано на 26.05.18 в 10:45
Международен икономически форум в Санкт Петербург

Сделката между "Тотал“ и "Новатек“ предизвика интерес по време на Петербургския икономически форум

Сделката между френската компания "Тотал“ и руската компания "Новатек“ предизвика интерес. Французите купиха за два и половина милиарда долара 10% от проект на "Новатек“ за добиване на природен газ от Сибир и превръщането му във втечнен. На последвалата среща на президентите Макрон и Путин с представители на френския бизнес президентът на..

публикувано на 26.05.18 в 10:40