Силен ръст на продажбите на нови автомобили в България през април при добър отскок на продажбите и в целия ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През април регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз (ЕС) се върна по пътя на растежа след спад месец по-рано, като пазарът на моторни превозни средства се представи солидно във всички пет водещи пазари на стария континент, включително и във Великобритания. В същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) отчитат пореден здрав ръст от началото на годината при продажбите на нови автомобили в България.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в Евросъюза се повишиха през април с 9,6% на годишна база след техен спад с 5,3% през март, като през четвъртия месец на годината бяха регистрирани нови 1 306 273 броя автомобили. Агенцията ACEA отбеляза, че през април е отчетен солиден подем и в петте водещи европейски автомобилни пазара, като най-силен растеж от 12,3% е отчетен в Испания следвана от Обединеното кралство с повишение от 10,4 на сто. Трябва да се има предвид, че това е първото нарастване на регистрацията на нови автомобили във Великобритания от 13 месеца насам. Добър растеж от 9,0% е отчете и във Франция, в Германия - с 8,0% и в Италия - с 6,5%.

В рамките на първите четири месеца на годината търсенето на нови автомобили в ЕС се увеличи с 2,7% до 5 478 442 броя. Испания остава лидер с повишаване на регистрираните нови автомобили с 11,0%, в Германия те се увеличават с 5,0%, а във Франция - с 4,4%. Въпреки силния ръст през април, регистрацията на нови автомобили във Великобритания се сви през първите четири месеца на годината с 8,8 на сто.

ACEA отбеляза, че за доброто представяне на европейския автомобилен пазар от началото на годината позитивно влияние продължава да оказва представянето на пазарите в най-новите страни - членки на ЕС (включително България), където продажбите на нови автомобили скочиха с цели 12,8 на сто.

Според ACEA продажбите на нови автомобили в България нараснаха през април с 15,0% до 2852 броя от 2479 броя година по-рано след тяхно повишение с 10,2% през март и с цели 42,2% през февруари.

За първите четири месеца на настоящата година новите автомобили, регистрирани в България, се увеличиха с 23,1% до 11 188 спрямо 9086 броя за същия период на 2017-а година, като в процентно изражение нашата страна е изпреварена единствено от Унгария (повишение с 32,2%), Гърция (с 26,1%), Румъния (с 25,4%) и Литва (с 23,5%).

Трябва да се има предвид, че продажбите на автомобили са оценявани като един от водещите показатели за състоянието на европейската икономика, като данните за април сякаш предполагат, че забавянето на икономическия растеж в ЕС от началото на годината е само временно явление.

Едноличен лидер за пореден месец при продажбите на нови автомобили през април е френската автомобилна групировка PSA Group, произвеждаща марките Peugeot и Citroen, с ръст на продажбите с цели 70,0% спрямо година по-рано с оглед на факта, че през настоящата година в данните за PSA Group вече се включват и продажбите на автомобили с марката Opel. Френската компания е следвана от германския автомобилен концерн Volkswagen AG (с повишение на продажбите през април с 13,8%), от другата водеща френска компания - Renault Group, произвеждаща марките Renault и Dacia (повишение с 9,7%), германските Daimler Mercedes (повишение с 6,5%) и италианската FCA Group (с 2,0%), докато продажбите на BMW Group се свиха с 1,4 на сто.

Доброто увеличение на продажбите на автомобили от страна на Volkswagen AG е придружено и от нарастване на общия пазарен дял на компанията през април до 25,7% от 24,7% година по-рано, като германският гигант остава лидер на пазара на автомобили в рамите на ЕС. Това е знак, че водещият европейски производител на автомобили продължава да се възстановява постепенно от най-голямата бизнес криза в 78-годишната история на компанията, свързана със скандала с фалшивите тестове на отделяните вредни газови емисии от нейните дизелови автомобили. Продажбите само от марката автомобили Volkswagen се повишиха през април с цели 19,6% на годишна база до 132 273 броя автомобили.


Още от категорията

Водещите рейтингови агенции очакват рецесия в Турция

Финансовият и икономически натиск върху Турция расте, след като трите водещи кредитни агенции снижиха доверието си в страната. Според анализаторите на Standard&Poor's, Moody's и Fitch Турция е изправена пред дългосрочна рецесия. Очаква се, икономическият ръст догодина да спадне с половин процент, а инфлацията да нарасне до 22 процента. От началото..

публикувано на 19.08.18 в 12:04
Венецуелският министър на комуникациите и информацията Хорхе Родригес на пресконференция в Каракас.

Венецуела маха ДДС за храни и лекарства

Венецуелските власти вече няма да облагат храните и лекарствата с данък върху добавената стойност (ДДС), обяви днес министърът на комуникациите и информацията Хорхе Родригес, предаде БТА. Ще бъде премахнат ДДС „върху всички стоки за масово потребление, например храните, лекарствата и стоките за селското стопанство“, цитира изявлението..

публикувано на 19.08.18 в 11:31

Гърция трябва да спазва ангажиментите си пред кредиторите, настоява централната банка

Управителят на Гръцката централна банка предупреди страната да не се отмята от поетите ангажименти към кредиторите, след като излезе утре от последния спасителен план. В противен случай пазарите ще я изоставят, каза Янис пред вестник "Катимерини". Той е на мнение, че всяко отстъпление от мерките за строги икономии може да постави Гърция пред големи..

публикувано на 19.08.18 в 08:08
министър Паоло Савона (в средата)

Италиански министър очаква удвоен икономически растеж догодина

Италианското правителство може да удвои икономическия растеж догодина с помощта на значителни инвестиции от частния сектор, заяви министърът по европейските въпроси Паоло Савона, цитиран от агенция Ройтерс. По-рано този месец министърът на икономиката Джовани Триа прогнозира ръст за 2019 г. от 1 или малко повече от 1 процент. Според Савона брутният..

публикувано на 18.08.18 в 22:50

ДКСБТ: Минимално поевтиняване на индекса на тържищните цени се отчита през седмицата

Минимално поевтиняване на индекса на тържищните цени се отчита през седмицата, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Намалението на цените на едро се дължи основно на изобилието на характерни за лятото плодове и зеленчуци на пазара. Някои месни и млечни продукти поскъпват спрямо седмица по-рано, но ръстът не е толкова..

публикувано на 18.08.18 в 15:33

"Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Русия

Международната рейтингова агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Русия в чуждестранна валута на инвестиционно равнище с "позитивна" прогноза и прогнозира, че растежът на брутния вътрешен продукт през 2019 година може да се забави до 1,5 процента. Агенцията коментира още, че руската икономика се е справила добре с априлския кръг..

публикувано на 18.08.18 в 11:16

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59