Даниел Стефанов: Глобалният интерес към Западните Балкани е причина ЕС да помисли за интеграцията им

Снимка: БТА

"Основната причина за това Европа да се страхува от Балканите вероятно е собственото ѝ състояние. Европа в момента не е сигурна, че може да приеме тези държави или дори само някои от тези държави, без това да увеличи вътрешното разделение в Съюза. Това изисква и много сериозен финансов ангажимент, който в момента го няма в Бюджета, но има възможност да се появи. Със сигурност обаче много от държавите се страхуват и от това. Другата тема, която много вълнува държавите-членки, е върховенството на правото в тези страни. За съжаление, България и Румъния не са най-добрият пример, а по-скоро са лошият пример, поради който ЕС осъзнава, че няма достатъчно силен инструментариум да промени тези системи, когато страните са станали вече членки".

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика София. Основно изискване е кандидатките да споделят принципите на външната политика на ЕС, припомни той:

"Западните Балкани станаха, за съжаление, територия на доста засилен интерес от много глобални играчи. От една страна, наистина, е Русия, но имате засилен инвестиционен интерес от страна на Китай и доста сериозен интерес от държави от Близкия изток, особено към тези страни от Западните Балкани, където има мюсюлманско население. Това, от една страна, е причина да има такива изисквания към държавите - да споделят принципите на външната политика на Съюза, от друга страна пък е причина Съюзът много внимателно да помисли дали не е дошло времето за интеграция на тези държави“.

Според Стефанов проблемът с отказа на испанския държавен глава да положи подписа си под Софийската декларация е бил отигран „относително безболезнено“.

Някои от страните-членки се страхуват, че вътрешните разделения по определени теми ще станат по-големи, ако някои държави от Западните Балкани влязат в ЕС, каза той. Стефанов коментира и предложенията на френския президент Еманюел Макрон за различни скорости:

„Мисля, че текстът на софийската декларация вече е съгласуван. Доколкото разбирам и този допълнителен документ, който се нарича софийски дневен ред, също е съгласуван. По-скоро трябва да очакваме какво ще пише в тези два документа, отколкото някакви изявления в момента“.

„ЕС съюз все повече ще се насочва към ясно доказване на това какво ти можеш в конкретна област и какво не можеш. Един от примерите е в отбраната, където вече има ясни изисквания какво държавите трябва да покажат. Европа вече няма да бъде „Европа на политическата воля“, ако така мога да се изразя. Вече трябва да се докаже конкретно.  Ако ти искаш да си част от група страни, които се развиват в една област, че ти може да постигнеш изискванията за това“.

Преговорите по финансовата рамка за следващия програмен период трябва да приключат преди изборите за европейски Парламент. В София ще има само неформални разговори по темата и обсъждания на предложенията на комисията, припомни той:

„Виждаме опит да се коригират някои от проблемите на Европейски съюз през бюджета“.

Според експерта консенсус за името на Македония няма да бъде постигнат днес, но може да се очаква в следващите седмици.

„За България е важно да има такъв пробив, защото това ще промени ситуацията на Македония чувствително и това ще остане нещо, което България да може да посочи като видим резултат в рамките на нейното председателство. България няма истинска роля в тези преговори, със сигурност, но промяната в отношението спрямо Македония, а и в самата държава, тръгна в известна степен от подписването на договора за приятелство между двете държави“.Даниел Стефанов

Двамата лидери могат да постигнат компромис, но всеки един от тях ще трябва да обяснява на собственото си общество този компромис, при това в сложна вътрешнополитическа обстановка. Има притеснения, че Заев ще бъде подложен на атака и ако не постигне такъв компромис, и ако го постигне, но името не се хареса на гражданите на Македония:

„Успехът на Българското председателство е, че не толкова промени ситуацията в държавите от Западните Балкани, но поднови един ангажимент, че тези държави могат да имат европейско бъдеще  - една алтернатива, която за тях беше изчезнала след срещата в Солун преди 15 години. Ангажиментът на Европа сега изглежда по съвсем друг начин, но ще може да говорим повече, когато видим Декларацията. Тя казва всичко, което може да се каже в този момент от името на 28-те“.

Стефанов коментира и протестите на шофьори пред НДК против промените в пакета за мобилност:

"Всяка една държава в ЕС използва Съюза, за да решава свои вътрешни проблеми. Франция е една от тези държави. Т. нар. "социален дъмпинг" създаваше големи проблеми на Макрон и както виждаме, той малко по малко се опитва да го реши. Сега едно от тези решения създава проблеми на българското правителство и то трябва да използват случая по същия начин да реши свой вътрешен проблем, като го извади на европейската сцена. В това няма нищо лошо. Това е практика от много време в ЕС". 
Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Още от категорията
Мая Манолова

„Топлофикация София“ ще бъде във фокуса на вниманието на Мая Манолова оттук - нататък

„Топлофикация София“ ще бъде във фокуса на вниманието на омбудсмана Мая Манолова оттук - нататък. Това каза самата Манолова, при отчета за дейността си на поста за първите 3 години, откакто беше избрана. Близо 100 хиляди души са потърсили съдействието на Мая Манолова до този момент, а в т.н. „Бяла книга“, институцията е събрала проблемите,..

обновено на 20.10.18 в 14:00

Петокласници програмираха роботи в първо СУ "Пенчо П. Славейков" в София

Петокласници програмираха роботи в първо СУ "Пенчо П. Славейков" в София. Инициативата е в рамките на Европейската седмица на програмирането, която се провежда за шеста поредна година. 294 е броят на иновативните училища, казва замeстник-образователният министър Деница Сачева. Това е близо 10 процента от всички близо 2400 учебни..

обновено на 20.10.18 в 13:38

Глобиха кмета на Дупница заради липсата на имена и номера на улиците в с. Баланово

Кметът на Дупница Методи Чимев и председателят на Общинския съвет Емил Гущеров са глобени по 250 лева заради липсата на именувани улици и номера на сградите в близкото с. Баланово. Решението на Комисията за защита от дискриминация е от 20 септември. Срещу практиката, считана за дискриминационна, да няма име и номера на улиците в Баланово,..

публикувано на 20.10.18 в 13:15

Световен ден за борба с остеопорозата

Здравно-образователна кампания за борба с остеопорозата се провежда днес в туристическата местност Ксилифор край Велико Търново. Инициативата е част от есенното издание на кампанията за спорт и здраве в старата столица "Движи се и победи". 20-ти октомври е Световен ден за борба с остеопорозата. Намаляването на костната маса се среща при..

публикувано на 20.10.18 в 13:04

Себастиан Ашър, Би Би Си: Смъртта на Хашоги финално разруши образа на престолонаследника на Саудитска Арабия

„Не искам демокрация, искам хората да могат да говорят свободно! Искам минимума“, заявява Джамал Хашоги в телевизионно интервю преди време. Днес дори американският президент Доналд Тръмп признава открито, че за тези си искания саудитецът е платил с живота си. Независимо какви са били първоначалните намерения на саудитеца през..

публикувано на 20.10.18 в 12:29

Първи сняг на връх Мусала

Сняг покри връх Мусала за първи път този сезон. Синоптиците предупреждават, че тази събота и неделя започва промяна на времето и през идните дни температурите ще се понижат. Облачността днес над по-голямата част от страната ще е значителна и на много места се очаква да има превалявания. Максималните температури ще са между 17 и 22..

публикувано на 20.10.18 в 12:11
Ришки проход

Затварят за два часа движението на всички МПС-та Ришкия проход

От 12.00 до 14.00 часа днес ще бъде спряно движението на всички моторни превозни средства /МПС/ през Ришкия проход, съобщиха от пътната агенция. Ограничението е заради извършването на следствен експеримент. Алтернативните маршрути на пътя Шумен - Карнобат са проходите „Айтоски“, „Републиката“ и „Котленски“.

публикувано на 20.10.18 в 11:28