Даниел Стефанов: Глобалният интерес към Западните Балкани е причина ЕС да помисли за интеграцията им

Снимка: БТА

"Основната причина за това Европа да се страхува от Балканите вероятно е собственото ѝ състояние. Европа в момента не е сигурна, че може да приеме тези държави или дори само някои от тези държави, без това да увеличи вътрешното разделение в Съюза. Това изисква и много сериозен финансов ангажимент, който в момента го няма в Бюджета, но има възможност да се появи. Със сигурност обаче много от държавите се страхуват и от това. Другата тема, която много вълнува държавите-членки, е върховенството на правото в тези страни. За съжаление, България и Румъния не са най-добрият пример, а по-скоро са лошият пример, поради който ЕС осъзнава, че няма достатъчно силен инструментариум да промени тези системи, когато страните са станали вече членки".

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика София. Основно изискване е кандидатките да споделят принципите на външната политика на ЕС, припомни той:

"Западните Балкани станаха, за съжаление, територия на доста засилен интерес от много глобални играчи. От една страна, наистина, е Русия, но имате засилен инвестиционен интерес от страна на Китай и доста сериозен интерес от държави от Близкия изток, особено към тези страни от Западните Балкани, където има мюсюлманско население. Това, от една страна, е причина да има такива изисквания към държавите - да споделят принципите на външната политика на Съюза, от друга страна пък е причина Съюзът много внимателно да помисли дали не е дошло времето за интеграция на тези държави“.

Според Стефанов проблемът с отказа на испанския държавен глава да положи подписа си под Софийската декларация е бил отигран „относително безболезнено“.

Някои от страните-членки се страхуват, че вътрешните разделения по определени теми ще станат по-големи, ако някои държави от Западните Балкани влязат в ЕС, каза той. Стефанов коментира и предложенията на френския президент Еманюел Макрон за различни скорости:

„Мисля, че текстът на софийската декларация вече е съгласуван. Доколкото разбирам и този допълнителен документ, който се нарича софийски дневен ред, също е съгласуван. По-скоро трябва да очакваме какво ще пише в тези два документа, отколкото някакви изявления в момента“.

„ЕС съюз все повече ще се насочва към ясно доказване на това какво ти можеш в конкретна област и какво не можеш. Един от примерите е в отбраната, където вече има ясни изисквания какво държавите трябва да покажат. Европа вече няма да бъде „Европа на политическата воля“, ако така мога да се изразя. Вече трябва да се докаже конкретно.  Ако ти искаш да си част от група страни, които се развиват в една област, че ти може да постигнеш изискванията за това“.

Преговорите по финансовата рамка за следващия програмен период трябва да приключат преди изборите за европейски Парламент. В София ще има само неформални разговори по темата и обсъждания на предложенията на комисията, припомни той:

„Виждаме опит да се коригират някои от проблемите на Европейски съюз през бюджета“.

Според експерта консенсус за името на Македония няма да бъде постигнат днес, но може да се очаква в следващите седмици.

„За България е важно да има такъв пробив, защото това ще промени ситуацията на Македония чувствително и това ще остане нещо, което България да може да посочи като видим резултат в рамките на нейното председателство. България няма истинска роля в тези преговори, със сигурност, но промяната в отношението спрямо Македония, а и в самата държава, тръгна в известна степен от подписването на договора за приятелство между двете държави“.Даниел Стефанов

Двамата лидери могат да постигнат компромис, но всеки един от тях ще трябва да обяснява на собственото си общество този компромис, при това в сложна вътрешнополитическа обстановка. Има притеснения, че Заев ще бъде подложен на атака и ако не постигне такъв компромис, и ако го постигне, но името не се хареса на гражданите на Македония:

„Успехът на Българското председателство е, че не толкова промени ситуацията в държавите от Западните Балкани, но поднови един ангажимент, че тези държави могат да имат европейско бъдеще  - една алтернатива, която за тях беше изчезнала след срещата в Солун преди 15 години. Ангажиментът на Европа сега изглежда по съвсем друг начин, но ще може да говорим повече, когато видим Декларацията. Тя казва всичко, което може да се каже в този момент от името на 28-те“.

Стефанов коментира и протестите на шофьори пред НДК против промените в пакета за мобилност:

"Всяка една държава в ЕС използва Съюза, за да решава свои вътрешни проблеми. Франция е една от тези държави. Т. нар. "социален дъмпинг" създаваше големи проблеми на Макрон и както виждаме, той малко по малко се опитва да го реши. Сега едно от тези решения създава проблеми на българското правителство и то трябва да използват случая по същия начин да реши свой вътрешен проблем, като го извади на европейската сцена. В това няма нищо лошо. Това е практика от много време в ЕС". 
Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Още от категорията

Водолази ще изследват мястото на потъналия кораб "Мопанг" край Созопол

Очаква се днес водолази да се спуснат под вода, за да изследват мястото на потъналия преди век американски кораб, от който изтича мазут край Созопол. Вчера бяха поставени плаващи заграждения, за да се ограничи разпространението на мазута, замърсяващ морето от неделя. Подобна операция е извършвана в България, но при други параметри, каза..

публикувано на 15.08.18 в 07:53

Двудневен траур е обявен в Генуа заради трагедията със срутилия се мост

Двудневен траур e обявен в Генуа, където вчера се срути мост и по последни данни са загинали 31 души. Сред жертвите има и деца. Други 16 души са ранени при пропадането на 100-метровия участък на моста "Моранди". Италианският премиер Джузепе Конте и днес ще остане в Генуа  за да се срещне със семействата на загиналите.  Премиерът на Италия..

публикувано на 15.08.18 в 07:50

Църквата чества Успение Богородично

Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Въпреки че в този ден Българската православна църква възпоменава смъртта на Божията майка, вярващите не скърбят. В празника няма мъка и поражение, а единствено радост и светлина, казват богослови и свещенослужители.  В този ден вярващите отправят молитва към Божията майка,..

обновено на 15.08.18 в 07:43

До края на годината трябва да има новата методика за изследване на психологическа годност на шофьорите

До края на годината трябва да е готова новата методика за изследване на психологическа годност на шофьорите. Това заяви в предаването "Нощен Хоризонт" д-р Росица Рачева от БАН, която работи по проекта за повишаване нивото на пътната безопасност. От Института за изследване на населението и човека ще предоставят и профил на рисковия шофьор:..

публикувано на 15.08.18 в 07:38

Търговският регистър вече работи

Потребителите на Търговския регистър и регистъра на юридическите лицa с нестопанска цел вече могат го да ползват, но само за справки за актуално състояние.  От страницата си в Интернет, Агенцията по вписванията се извинява на граждани и юридически лица за причиненото неудобство.  Заради срива в  регистъра, от петък насам никой не може да..

публикувано на 15.08.18 в 07:25

Преглед на печата

"Това не е скандал. Това може да е катастрофа!", пише  Сега  по повод блокирaния от дни Търговски регистър заради технически проблем. Договорът за поддръжката на регистъра е секретен, информира вестникът. Едва ли някой би се наел да даде точна сметка за реалните вреди, причинени на бизнеса и бюджета от блокирането, коментира още изданието. Според..

публикувано на 15.08.18 в 07:23

До края на годината трябва да е готова новата методика за психотестовете на шофьорите

До края на годината трябва да е готова новата методика за изследване на психологическа годност на шофьорите. Това заяви в предаването "Нощен Хоризонт" д-р Росица Рачева от БАН, която работи по проекта за повишаване на нивото на пътната безопасност. От Института за изследване на населението и човека ще предоставят и профил на рисковия шофьор: "Всеки..

публикувано на 15.08.18 в 05:17