Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Гроздев: На територията на Балканите са заровени много от греховете на Европа

„България е плащала сметките на Балканите много дълго, на много висока цена и на територията на Балканите са заровени много от греховете на Европа“. Това коментира в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Георги Гроздев - писател и създател на издателство "Балкани".

„След като тези лидери, които идват тук и предявяват високи изисквания към Западните Балкани, е редно да се чуе гласът и на хората от балканските страни и претенцията на тези жители на периферията на Европа, както я наричат в Брюксел“, коментира той.

Според писателя Европа защитава предимно интересите на богатите, а не на бедните, каквито сме ние на Балканите: „Това е Европа на интересите, тя не е Европа на ценностите“.

"Старата „баба Европа“ винаги е била гледана с подозрение на Балканите", подчерта Гроздев. Според него се създава превратна представа за Косово.

"Дано тази среща на върха да не носи шуплата на лъжата", изрази надежда писателят. Той добави:

"Пътят към бъдещето и оптимизмът минава и през демонтиране на нещо, което е било резултат от предразсъдъци и предубеждения, ако щете даже на инат, тъй характерно за всички нас на Балканите".

"Като наблюдавам информациите от Българското председателство и срещата на върха днес, забавлявам се. Виждам се, че медийно сме хипнотизирани от това – такива известни европейски лидери идват в София. Нека не забравяме обаче, че това е резултат от една механична ротация на председателството".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна