Борисов: Европейските лидери се ангажираха спорните текстове в пакет "Мобилност" да бъдат разгледани още веднъж

БСП също настоява за постигане на компромис при приемане на пакета за мобилност, за да не бъдат ощетени българските превозвачи
| обновено на 17.05.18 в 11:42
Превочвачите излязоха на национален протест срещу ограниченията в европейския пакет "Мобилност"
Снимка: БГНЕС

Новите европейски изисквания за международните превози са били обсъдени на лидерската среща снощи, съобщи премиерът Бойко Борисов. Европейските лидери са поели ангажимент текстовете, срещу които българските компании протестират, да бъдат разгледани още веднъж.

"Основният им  аргумент е, че нашите шофьори биват третирани по лош начин – не спят на хубави места, не поддържат най-добрите хигиенни навици, в смисъл поради спецификата на своята работа", коментира Борисов. 

БСП също настоява за постигане на компромис при приемане на европейския пакет за мобилност, за да не бъдат ощетени българските превозвачи. Това обяви Корнелия Нинова след среща с председателя на групата на европейските социалисти и демократи в Европейския парламент Удо Булман. Аргументите ѝ: 

"Така както е предложен, пакетът за мобилност е неприемлив, ощетява българския транспортен бранш. Трябва да се намери друго, компромисно решение, така че да няма дискриминация спрямо България и по-малките страни".

Вчера на среща с депутати от ГЕРБ  председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер защити предложенията на българското правителство и изрази недоумение от отказа на лява партия като БСП да защитава социалните права на работещите в български превозвачески фирми.

Свързани новини
Около сто автобуса и сто тежкотоварни автомобила ще се включат в протеста от Четвърти километър на булевард

Превозвачите на протест срещу европейския пакет "Мобилност"

Българските превозвачи излязоха на национален протест. Целта е в деня, когато в столицата се провежда европейската среща на върха, лидерите на общността да бъдат убедени в размера на щетите, които ще нанесат предложените промени, заложени в..

обновено на 17.05.18 в 12:54

Най-голямата бизнес организация в Европа е против някои текстове в пакета за мобилност

Някои от пунктовете в европейския пакет за мобилност са заплаха за функционирането на пазара. Това заяви за Българското национално радио генералният директор на най-голямата бизнес организация в Европа – BusinessЕurope, Маркус Байрер. От..

публикувано на 17.05.18 в 13:33
Още от категорията

Борис Джонсън поиска самолет, за да пътува по света за търговски сделки след Брекзит

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че би било добре неговото министерство да разполага със собствен самолет, за да пътува по света и да увеличи шансовете за сключване на търговски сделки след Брекзит, като се оплака, че сега не..

публикувано на 23.05.18 в 11:37
Димитрис Аврамопулос и Бойко Борисов

Димитрис Аврамопулос: България трябва да бъде приета в Шенген

България отлично охранява външната граница на ЕС с Турция и трябва да бъде приета в Шенген. Това е заявил еврокомисарят за миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос по време на срещата си в София с премиера Бойко Борисов, съобщиха от..

публикувано на 23.05.18 в 11:26

Правителството отпуска безлихвена помощ на МЗ за заплатите в болниците в Ловеч и Враца

Правителството предоставя на Министерството на здравеопазването безлихвена възмездна помощ, с която да се платят дължимите заплати в болниците в Ловеч и Враца. Премиерът Бойко Борисов още веднъж призова здравното ведомство да продължи с реформите, но те да..

публикувано на 23.05.18 в 11:19

НС прие окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване

Народното събрание прие окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се гарантират допълнителни пенсионни права за работници от Европейския съюз при постъпването им на работа, в която и да е страна-членка. Промените предвиждат..

публикувано на 23.05.18 в 09:50
Искра Михайлова

Искра Михайлова: Възможностите за инвестиции в един регион трябва да се гледат комплексно

Регионите в Северна България са проблемни, тъй като в тях има по-малко инвестиции, имаме проблеми с образованието и с услугите, а това са характеристиките на изоставащите региони в цяла Европа. Това каза в предаването "Преди всички"..

публикувано на 23.05.18 в 09:19
Ван И

Ван И: Годишните срещи на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа са полезни за ЕС

Годишните срещи на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа са полезни за ЕС. Това заяви китайският външен министър Ван И на среща в Аржентина с българския външен министър Екатерина Захариева. Той отхвърли безпокойствата, че Пекин иска да..

публикувано на 23.05.18 в 08:21

Калоян Правов: Илюзия е, че добрите политици ще ни спасят от лошите технологични предприемачи

Има дълбоки проблемни линии между ключови европейски държави и САЩ, които трябва да бъдат разрешени. Това каза в предаването „Преди всички“ политическият анализатор  Калоян Правов, който коментира критичните точки в отношенията между Брюксел и..

публикувано на 23.05.18 в 08:17