Таяни: Пакет от 10 млрд. евро трябва да бъде инвестиран в развитието на инфраструктурата на Западните Балкани

| обновено на 17.05.18 в 14:50
Антонио Таяни и Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни иска пакет от 10 млрд. евро да бъде инвестиран в развитието на инфраструктурата на Западните Балкани. Това стана ясно по време на пресконференция на Таяни в рамките на Срещата на върха.

"Тази среща е много важна и затова благодаря на премиера Борисов. Изключително важно е да седнем на една маса лидерите на Европейския съюз и лидерите на Западните Балкани, за да изработим стратегия срещу нелегалната миграция и срещу тероризма, но и в подкрепа на младите. Трябва да работим много усилено, за да подсилим развитието на този регион. Затова и предложих пакет от 10 милиарда евро за нови инвестиции в инфраструктура, магистрали, жп линии и дигитални мрежи. Затова изцяло подкрепям стратегията на комисар Мария Габриел, тъй като тя работи много усилено върху стратегията за дигитализация, както и за роуминга. Балканите да имат цени като в Европа – това е много важен избор, както и много силно послание от Европа към Балканите". 

Възможно е да постигнем споразумение със Сърбия и Черна гора през 2025 година, заяви още Антонио Таяни. Така той отговори на въпроса кои от държавите от Западните Балкани имат най-голям шанс да се присъединят към европейското семейство. 

Таяни обърна внимание на множеството предизвикателства, които все още има пред региона:

"Възможно е да имаме проблеми с тероризма и с миграцията. Моето предложение е да помислим за отпускане на средства, например десет милиарда евро за повече инфраструктура – не само магистрали и жп линии, но също така и цифрова инфраструктура".

"Трябва да успокоим ситуацията, както и да намерим правилното решение. Няма да е лесно, но трябва да го направим, тъй като стабилност на Балканите означава стабилност в Европейския съюз. Трябва да спазваме правилата, но и да работим за мира. Това се отнася и за Косово. Там има проблем с тероризма – пристигат много чуждестранни бойци, които може да настроят хората. Затова ние трябва да се изправим срещу тероризма. Това е сериозно предизвикателство! Само вижте случилото се в Париж миналата седмица". 

Антонио Таяни потвърди думите си и след срещата със сръбския президент Александър Вучич. 

Председателят на Европейския парламент заяви, че в момента темата за присъединяване на Македония и Албания не е сред най-обсъжданите. На въпрос на БНР за европейското бъдеще на двете страни, той отговори, че и двете държави трябва да работят изключително много и да направят ключови реформи, особено Албания. Това важи и за Сърбия и Черна гора, допълни председателят на ЕП:

"Ще трябва да говорим с председателя на Европейската комисия, но според мен има още много работа с Македония и Албания. Диалогът остава отворен, но трябва да работим усилено. Сега предложението е 2025 година да е годината за вероятното присъединяване на Сърбия и Черна гора".

Въпреки че се справят най-добре засега, Сърбия и Черна гора също имат много усилия, които трябва да положат, например за свободата на словотo:

"Политическият диалог си е политически диалог, но аз мисля, че е важна истинската свобода на медиите, не само в Черна гора, а навсякъде. Когато погледна към Малта и Словакия, си спомням за убийството на двама журналисти. Така виждаме, че проблемът е сериозен. Ние трябва да изпратим съвсем ясно послание към страните-кандидатки за ЕС".

Таяни говори за целия регион на Балканите като цяло и подчерта важността му за сигурността на ЕС. Той открои въпросите, свързани с миграцията и тероризма, като ключови и подчерта важната роля на региона за ЕС. На няколко пъти той акцентира върху необходимостта от множество реформи.

Председателят на ЕП не направи конкретен коментар за срещата между премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, но изрази надежда, че ще има напредък по изключително важния въпрос за името на Македония. 

Таяни се обърна към Македония така:

"Ние сме против корупцията. Искаме да се спазват правилата навсякъде. Подкрепяме всички страни от Западните Балкани".

По повод решението на Вашингтон да напусне ядрената сделка с Иран, той заяви:

"Със САЩ имаме различни позиции по Иран и ядрената сделка. Ние искаме да засилим сътрудничеството си в тази област, като за нас най-доброто решение би било да спрем ядрената програма на Иран. Нуждаем се от сериозно наблюдение на ситуацията там, както и върху оръжията, които страната притежава".

Интервюто на Валерия Николова с Антонио Таяни можете да чуете от звуковия файл.
Свързани новини

Ключови двустранни срещи в рамките на форума ЕС – Западни Балкани в София

София е домакин на историческата среща на върха "Европейски съюз – Западни Балкани" – за пръв път от 15 години евролидерите се срещат с колегите си от Западните Балкани, за да обсъдят конкретните стъпки за евроинтеграцията на региона...

обновено на 17.05.18 в 13:14
Още от категорията

Хайко Маас: САЩ трябва да обмисли последиците от изтегляне от договора

Германският външен министър Хайко Маас каза, че САЩ би трябвало да обмислят последиците, както за Европа, така и за бъдещите усилия за разоръжаване - от изтегляне от международен догово р, насочен към премахване на цяла категория ядрени оръжия,..

публикувано на 21.10.18 в 19:49
Рияд призна в събота, че журналистът Джамал Хашоги е бил убит в консулството на страната в Истанбул (на снимката е входът на мисията) на 2 октомври 2018 г.

Западът иска Саудитска Арабия спешно да разясни смъртта на Хашоги

Европа и САЩ, както и Турция, увеличиха днес натиска над Саудитска Арабия да разясни как журналистът дисидент Джамал Хашоги е умрял в консулството на страната в Истанбул, показвайки недоволство от досегашните обяснения. Франция, Германия..

публикувано на 21.10.18 в 19:04

Договорът за ракетите ще бъде тема на посещението на Болтън в Москва

Съдбата на договора за ракетите със среден обсег ще бъде и тема на разговорите в Москва на Джон Болтън - съветник на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност, който вече пристигна в руската столица...

обновено на 21.10.18 в 18:42

Хашим Тачи: Македония е на крачка по-близо до ЕС и НАТО

Македония е на крачка по-близо до ЕС и НАТО, след като гласува промените в Конституцията с и, които й отварят пътя за преименуване в Република Северна Македония. Това написа във Фейсбук косовският президент Хашим Тачи. Той приветства решението на..

публикувано на 21.10.18 в 17:57
Йорданският крал Абдула II

Йордания иска Израел да ѝ върне земи, дадени под наем

Крал Абдула II съобщи днес, че Йордания е информирала Израел, че иска да ѝ бъдат върнати парцели от нейна територия, дадени под наем с договора за мир от 1994 г., предаде АФП. „Информирахме Израел, че слагаме край на анексите по мирния договор,..

публикувано на 21.10.18 в 17:48
Джамал Хашоги

Турция няма да допусне "покриване" на детайли около смъртта на Хашоги

Турция ще извади наяве всичко във връзка с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик.  Той посочи, че Анкара провежда свое независимо разследване по случая и..

обновено на 21.10.18 в 17:43
Михаил Горбачов

Горбачов: Оттеглянето на САЩ от Договора за ракетите връща политиката за ядрено разоръжаване назад

Намерението на САЩ  да се оттеглят от Договора за ракетите със среден обсег е опит да се ревизира и върне назад политиката за ядрено разоръжаване, заяви бившият президент на СССР Михаил Горбачов. В интервю за “Интерфакс“ той изрази увереност, че..

публикувано на 21.10.18 в 17:34