Таяни: Пакет от 10 млрд. евро трябва да бъде инвестиран в развитието на инфраструктурата на Западните Балкани

| обновено на 17.05.18 в 14:50
Антонио Таяни и Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни иска пакет от 10 млрд. евро да бъде инвестиран в развитието на инфраструктурата на Западните Балкани. Това стана ясно по време на пресконференция на Таяни в рамките на Срещата на върха.

"Тази среща е много важна и затова благодаря на премиера Борисов. Изключително важно е да седнем на една маса лидерите на Европейския съюз и лидерите на Западните Балкани, за да изработим стратегия срещу нелегалната миграция и срещу тероризма, но и в подкрепа на младите. Трябва да работим много усилено, за да подсилим развитието на този регион. Затова и предложих пакет от 10 милиарда евро за нови инвестиции в инфраструктура, магистрали, жп линии и дигитални мрежи. Затова изцяло подкрепям стратегията на комисар Мария Габриел, тъй като тя работи много усилено върху стратегията за дигитализация, както и за роуминга. Балканите да имат цени като в Европа – това е много важен избор, както и много силно послание от Европа към Балканите". 

Възможно е да постигнем споразумение със Сърбия и Черна гора през 2025 година, заяви още Антонио Таяни. Така той отговори на въпроса кои от държавите от Западните Балкани имат най-голям шанс да се присъединят към европейското семейство. 

Таяни обърна внимание на множеството предизвикателства, които все още има пред региона:

"Възможно е да имаме проблеми с тероризма и с миграцията. Моето предложение е да помислим за отпускане на средства, например десет милиарда евро за повече инфраструктура – не само магистрали и жп линии, но също така и цифрова инфраструктура".

"Трябва да успокоим ситуацията, както и да намерим правилното решение. Няма да е лесно, но трябва да го направим, тъй като стабилност на Балканите означава стабилност в Европейския съюз. Трябва да спазваме правилата, но и да работим за мира. Това се отнася и за Косово. Там има проблем с тероризма – пристигат много чуждестранни бойци, които може да настроят хората. Затова ние трябва да се изправим срещу тероризма. Това е сериозно предизвикателство! Само вижте случилото се в Париж миналата седмица". 

Антонио Таяни потвърди думите си и след срещата със сръбския президент Александър Вучич. 

Председателят на Европейския парламент заяви, че в момента темата за присъединяване на Македония и Албания не е сред най-обсъжданите. На въпрос на БНР за европейското бъдеще на двете страни, той отговори, че и двете държави трябва да работят изключително много и да направят ключови реформи, особено Албания. Това важи и за Сърбия и Черна гора, допълни председателят на ЕП:

"Ще трябва да говорим с председателя на Европейската комисия, но според мен има още много работа с Македония и Албания. Диалогът остава отворен, но трябва да работим усилено. Сега предложението е 2025 година да е годината за вероятното присъединяване на Сърбия и Черна гора".

Въпреки че се справят най-добре засега, Сърбия и Черна гора също имат много усилия, които трябва да положат, например за свободата на словотo:

"Политическият диалог си е политически диалог, но аз мисля, че е важна истинската свобода на медиите, не само в Черна гора, а навсякъде. Когато погледна към Малта и Словакия, си спомням за убийството на двама журналисти. Така виждаме, че проблемът е сериозен. Ние трябва да изпратим съвсем ясно послание към страните-кандидатки за ЕС".

Таяни говори за целия регион на Балканите като цяло и подчерта важността му за сигурността на ЕС. Той открои въпросите, свързани с миграцията и тероризма, като ключови и подчерта важната роля на региона за ЕС. На няколко пъти той акцентира върху необходимостта от множество реформи.

Председателят на ЕП не направи конкретен коментар за срещата между премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, но изрази надежда, че ще има напредък по изключително важния въпрос за името на Македония. 

Таяни се обърна към Македония така:

"Ние сме против корупцията. Искаме да се спазват правилата навсякъде. Подкрепяме всички страни от Западните Балкани".

По повод решението на Вашингтон да напусне ядрената сделка с Иран, той заяви:

"Със САЩ имаме различни позиции по Иран и ядрената сделка. Ние искаме да засилим сътрудничеството си в тази област, като за нас най-доброто решение би било да спрем ядрената програма на Иран. Нуждаем се от сериозно наблюдение на ситуацията там, както и върху оръжията, които страната притежава".

Интервюто на Валерия Николова с Антонио Таяни можете да чуете от звуковия файл.
Свързани новини

Ключови двустранни срещи в рамките на форума ЕС – Западни Балкани в София

София е домакин на историческата среща на върха "Европейски съюз – Западни Балкани" – за пръв път от 15 години евролидерите се срещат с колегите си от Западните Балкани, за да обсъдят конкретните стъпки за евроинтеграцията на региона...

обновено на 17.05.18 в 13:14
Още от категорията

Борис Джонсън поиска самолет, за да пътува по света за търговски сделки след Брекзит

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че би било добре неговото министерство да разполага със собствен самолет, за да пътува по света и да увеличи шансовете за сключване на търговски сделки след Брекзит, като се оплака, че сега не..

публикувано на 23.05.18 в 11:37
Димитрис Аврамопулос и Бойко Борисов

Димитрис Аврамопулос: България трябва да бъде приета в Шенген

България отлично охранява външната граница на ЕС с Турция и трябва да бъде приета в Шенген. Това е заявил еврокомисарят за миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос по време на срещата си в София с премиера Бойко Борисов, съобщиха от..

публикувано на 23.05.18 в 11:26

Правителството отпуска безлихвена помощ на МЗ за заплатите в болниците в Ловеч и Враца

Правителството предоставя на Министерството на здравеопазването безлихвена възмездна помощ, с която да се платят дължимите заплати в болниците в Ловеч и Враца. Премиерът Бойко Борисов още веднъж призова здравното ведомство да продължи с реформите, но те да..

публикувано на 23.05.18 в 11:19

НС прие окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване

Народното събрание прие окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се гарантират допълнителни пенсионни права за работници от Европейския съюз при постъпването им на работа, в която и да е страна-членка. Промените предвиждат..

публикувано на 23.05.18 в 09:50
Искра Михайлова

Искра Михайлова: Възможностите за инвестиции в един регион трябва да се гледат комплексно

Регионите в Северна България са проблемни, тъй като в тях има по-малко инвестиции, имаме проблеми с образованието и с услугите, а това са характеристиките на изоставащите региони в цяла Европа. Това каза в предаването "Преди всички"..

публикувано на 23.05.18 в 09:19
Ван И

Ван И: Годишните срещи на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа са полезни за ЕС

Годишните срещи на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа са полезни за ЕС. Това заяви китайският външен министър Ван И на среща в Аржентина с българския външен министър Екатерина Захариева. Той отхвърли безпокойствата, че Пекин иска да..

публикувано на 23.05.18 в 08:21

Калоян Правов: Илюзия е, че добрите политици ще ни спасят от лошите технологични предприемачи

Има дълбоки проблемни линии между ключови европейски държави и САЩ, които трябва да бъдат разрешени. Това каза в предаването „Преди всички“ политическият анализатор  Калоян Правов, който коментира критичните точки в отношенията между Брюксел и..

публикувано на 23.05.18 в 08:17