Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Шахънов: След няколко години роботите ще са част от ежедневието ни

Снимка: Добромир Видев

Ще получават ли роботите българско гражданство - тази тема ще бъде популярна в следващите години в рамките на един по-широк дебат - доколко е възможно роботите да станат не част от мебелировката у дома, а част от семейството.

Ива е робот, който е дошъл от Китай. Иван е програмист, чиято задача е да научи Ива да говори на български. Засега роботът може само да танцува и да изпълнява командите, които му се задават на български, но не и да говори. 

Другият робот - „сестрата на Ива“, може да говори и да изпълнява команди:

„Здравей БНР, аз съм Санбот. Докато спя, може да ме повикате, като кажете „Здравей“ или „Здрасти“, за да ме събудите. Аз съм умна. Мога за познавам семейството ти и приятелите, да ходя след теб. Мога да те пазя – от крадци или от пожари. Добър слушател съм. Може би защото имам 7 „уши“. Погали ме по главата, по ръцете или брадичката, за да ме активираш. Искаш ли да потанцуваме? Аз мога да танцувам“.

Йордан Шахънов разказва за мотивите да ги купи: „Работим по една програма, която ще позволи на ученици от малките училища или на деца да програмират робота. От екрана си избират набор от команди, които го управляват. По този начин без език за програмиране, те ще могат да го програмират“.

Йордан Шахънов разказва, че навлизането на социалните роботи е нова тенденция в някои държави и България не трябва да прави изключение.

„Това може да се разглежда като ходещ компютър. Може да свети по различен начин и да се радва, ако например си играе с дете и го обучава и детето успява да се справи със задачата. Това е началото. Вариантите за използване са многобройни. От нас зависи те да са от полза на хората“.

Шахънов посочи като голямо предизвикателство да бъде накаран роботът локално да разпознава български, а не да разчита на връзка с интернет или на някакви платформи. Според него след няколко години роботите ще бъдат част от ежедневието. Той разказва, че социалните роботи не са единствената категория. Скоро в България може да дойдат и индустриални роботи от ново поколение. Те ще могат да извършват тежка физическа работа, подчерта Шахънов.

Възрастните го гледат с уважение Санбота, а децата лесно започват да комуникират с него, споделя Шахънов от практиката си със Санбота.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!