Спасовото кладенче край град Златица е природен и културен феномен за страната ни

И тази година на Спасов ден много хора ще се съберат на голямата поляна около Спасовото кладенче. Мястото е емблематично за град Златица и целия регион и от незапомнени времена хората са отивали там с молитва за здраве, и за да почетат целебната сила на природата.

Спасовата могила, където се намира самият извор, е в подножието на планината. До него се стига лесно по добре обозначена и асфалтирана пътека. За прослава на Свети Спас тук е изграден малък каменен параклис, който местните жители са поддържали с лични средства през годините.

Снимка
И днес, за църковния празник Възнесение Христово, край кладенчето ще се съберат стотици хора, ще си налеят от лековитата вода и ще запалят свещ за здраве, както са правили предците ни. Малцина обаче знаят, че мястото е било почитано и посещавано светилище векове наред преди Христа.

Бистрата вода на кладенчето извира дълбоко от земните недра, чиста е като сълза, а температурата й не се променя от зимния студ и летните горещини. От древни времена различни народи са идвали тук и в знак на почит са оставяли своя монета. Водила ги е може би същата вяра, с която и днес хвърляме монета в извори и фонтани с надеждата да се изпълни някакво наше желание. Поколенията са си отивали, но малките монетки останали, за да разказват за тях. Така преди години, при изкопни работи за улавяне на водата и направата на чешма тук, намерихме около 80 на брой монети, като най-старата е от времето на траките, казва Борис Гечев, жител на Златица, който със собствен труд облагородява мястото, а от находките създава малък музей, за да ги съхрани за поколенията. И допълва:
Защо се казва Спасово кладенче? Заради тесните проходи и високите върхове, които обграждат целия район, нашите прадеди са успели да удържат напора на османските нашественици повече от 30 години и така Златица е сред последните, които падат под турско робство. В района има много укрепления, но когато пада и Голямото кале, в местността Жеков вир, останалите живи жени, деца и мъже се оттеглят за спасение в малката крепост над гр. Златица до връх Голеш. Имало е двама големи войводи Спас и Салко. При оттеглянето Салко повежда жителите, а Спас войвода с две чети успява да задържи потерята, която ги преследва. В местността Брусовете, намира се точно срещу Спасовото кладенче, се разразила битка. Една чета минава в гръб на турската потеря и я разбива. Тогава Спас войвода бива тежко ранен. Другарите му го завеждат до кладенчето и с водата промиват раните. Така те бързо заздравяват. Тогава четниците нарекли това изворче в прослава на подвига на техния водач. Фактът за заздравелите рани има своето обяснение. До него стигнах когато тук бяха инженер-химици от Старозагорския институт. Те работеха към Медодобивния комбинат, но по моя молба направиха подробен микробиологичен анализ на кладенчовата вода. Анализът категорично установи, че тя спада към групата на минералните води. В нея няма никакви микроорганизми и е нещо като дестилираната вода. Затова тази вода е предпазила от инфекция раните на Спас войвода.

Снимка
Най-старите ръкописи, в които се споменава за мястото на кладенчето, са от XV в. на двамата братя Георги и Панчо Дуралиеви. Те притежават фамилен тефтер, който е съхранил родовата памет в продължение на 5 столетия, като последно е дописван през 1943 г. Още за историята на Спасовото кладенче:

Най-старата намерена на дъното на кладенчето монета е сребърна тракийска монета, разказва Борис Гечев. На лицевата й страна е изобразен Дионис – древногръцкия бог на виното, лозарството и веселието. На обратната страна на монетата е Херакъл – изобразен е без дрехи, в дясната си ръка държи боздуган, а в лявата има преметната лъвска кожа. Това е обожествен мъж, известен със своята сила и с дванайсетте си подвига, един от които е битката с лъва. Друга монета е от I век пр. н. е., сечена е на остров Тасос, а горе-долу от същото време е и римски сребърен денар, както и още няколко римски и византийски монети от по-късно време. Има и корубеста монета от Второто българско царство, сечена по времето на цар Иван Асен II. Тук са намерени и монети и от Първото българско царство, които са притежание на Националния исторически музей. Сред находките е и античен седефен кръст с изображение на Христос, както и други украшения, а също и келтски артефакти. И сега хората продължават да пускат монети в Спасовото кладенче. Част от тях ще останат тук с години и сигурно ще бъдат открити след време. Всичко, което сме намерили досега свидетелства, че това място е било светилище от древни времена.

Снимки: личeн архив и sabori.bg


Още от категорията

Ким Кардашиян се снима чисто гола за реклама

Ким Кардишиян се снима гола за реклама на своята тоалетна вода KKW Body и публикува снимката в профила си в „Инстаграм“. Флаконът е с формите на риалити звездата и наподобява голо женско тяло. На снимката Кардишиян е напълно гола, като само е прикрила с ръце долната част на тялото си. Някои от виделите снимката обаче не са впечатлени..

публикувано на 23.05.18 в 12:15

Михаил Стефанов от „Мини машини“ в „Семейно радио“

Какво е да си „щрегар“? Не се изненадвайте, ако не знаете думата, и екипът на предаването ни се учуди. Според видинско-монтанския диалект „щрегар“ е човек, който е енергичен, винаги нащрек, с две думи – не стои дълго без занимание. Събеседникът ни в рубриката „Радиоавторграф“ е олицетворение на думата. Михаил Стефанов е влогър, музикант,..

публикувано на 23.05.18 в 12:13

Гръцката полиция арестува двама българи, издирвани в страната, на граничния пункт "Промахон"

Гръцката полиция арестува двама българи на граничния пункт "Промахон". Единият от българите е мъж на 39 години, за когото има издадена заповед за арест от прокуратурата в град Лариса. Той е обвинен в нанасяне на тежка телесна повреда. Арестувана е също българка на 40 години, издирвана със заповед за арест от властите в Солун. Обвиненията срещу нея са за..

публикувано на 23.05.18 в 11:44

Иванчева продължава да изготвя документи от ареста, прокуратурата иска отстраняването ѝ от кметския пост

Прокуратурата поиска от Специализирания наказателен съд да отстрани от длъжност кмета на столичния район "Младост“. Въпреки че Десислава Иванчева от месец е в ареста по обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери, е установено, че тя продължава да изготвя документи, изпращайки ги до общинската администрация чрез лицата с разрешен достъп..

публикувано на 23.05.18 в 11:31

Намерена в Бейрут мъртва просякиня се оказа милионерка

52-годишната просякиня Фатима Отман е била намерена мъртва на улица в ливанската столица Бейрут, съобщава Al Arabiya. Полицията обаче била изненадана, когато намерила у жената, която живеела в автомобил на улицата, спестовна книжка с 1,7 милиарда ливански лири (около 1,1 милиона долара). Още около 5 милиона лири (3 000 долара) били..

публикувано на 23.05.18 в 11:31
Отговорното отношение към отпадъците може да бъде изразено и чрез арт провокация - акцията „Депо графити“, организирана от сдружение „Крачка напред“ и Район „Студентски“.

Изгарянето на отпадъци - модерно решение или екозаплаха

Ще бъде ли евентуалната бъдеща столична инсталация за изгаряне на битови отпадъци модерно решение на проблема и какви са минусите на подобно решение за екологията на града? Преди дни в Столичния общински съвет се проведоха остри спорове по въпроса за изграждането на инсталация за изгаряне на битови отпадъци, но бе одобрено изтеглянето на заем от..

публикувано на 23.05.18 в 11:22
ТИР блъсна автобус на градския транспорт на АМ

12 души са пострадали при катастрофа между ТИР и автобус на АМ "Тракия"

12 души са пострадали при сблъсъка между ТИР и автобус на столичния градски транспорт на километър 3 на магистрала „Тракия“ в посока София. Четири линейки са били изпратени на мястото на инцидента. Двама от пострадалите при катастрофата - мъж на 60 години и жена на 54 години, са с черепно-мозъчни травми и с опасност за живота, съобщиха от..

обновено на 23.05.18 в 11:18