Руският газопровод към Германия засилва разузнавателните притеснения, смята официален американски представител

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Планираният газопровод "Северен поток 2" от Русия до Германия повдига разузнавателни и военни притеснения в САЩ, тъй като този проект ще позволи на Москва да пусне нова технология за подслушване и наблюдение в Балтийско море, съобщи в четвъртък официален американски представител, цитиран от агенция Ройтерс.

Сандра Удкирк, която е заместник-помощник държавен секретар на САЩ по въпросите на енергийната дипломация, заяви пред репортери в Берлин, че Вашингтон разглежда проекта за този нов тръбопровод като лош избор, добавяйки, че САЩ са скептични дали са изпълними руските транзитни гаранции за други страни като Украйна.

Ройтерс напомня, че консорциум от западни компании и руската "Газпром", който трябва да изгради спорния подводен газопровод "Северен поток 2", обяви във вторник, че започва подготвителна работа в залива Грайфсвалд край балтийското крайбрежие на Германия.

Още от категорията

Ръст на септемврийската годишна инфлация в България до 5-годишен връх от 3,6 на сто

През септември потребителските цени в България се повишиха стабилно за шести пореден месец, като годишната инфлация достигна най-високо ниво от началото на 2013 година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през септември с 0,3% спрямо август, когато нарасна по-скромно с..

публикувано на 15.10.18 в 11:56

3,6 % е годишната инфлация през септември

3,6 % е годишната инфлация през септември, съобщават от Националния статистически институт /НСИ/. Спрямо месец август потребителските цени са поскъпнали общо с 0,3 на сто. Ръстът се дължи основно на поскъпването на храните, транспорта, комуналните услуги и услугите в образователната сфера.

публикувано на 15.10.18 в 11:54

Петролът поскъпна на фона на политическото напрежение между САЩ и Саудитска Арабия

Петролните фючърси поскъпнаха рязко в началото на търговията в понеделник, тъй като геополитическото напрежение по оста САЩ - Саудитска Арабия около изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги провокира нови притеснения относно доставките на суров петрол в глобален план. Подкрепа за растящите черното злато оказаха и данни, според които..

публикувано на 15.10.18 в 11:17

Компанията "Сиърс" е изправена пред фалит

"Сиърс" - компанията, която промени американския начин на пазаруване, е изправена пред фалит, предадоха Ройтерс и "Блумбърг". Емблематичната марка, чийто магазини присъстват в почти всеки американски мол и чийто пробив в интернет търговията промени навиците на хората, е подала молба за защита от кредитори по силата на член 11 от Закона за..

публикувано на 15.10.18 в 11:02

IT-секторът в търсене на нови специалисти

IT-секторът търси нови специалисти. Борса в Пловдив днес трябва да срещне желаещите и фирмите. Ивайло от Техническия университет и Светослав от СУ нямат съмнение, че това е нещото, което искат да правят. И двамата си търсят работа в сектор, в който стартовата заплата гони 3000 лева. Според тях с тази професия не е задължително да отидеш в..

публикувано на 15.10.18 в 10:40
Лари Къдлоу

Икономическият съветник от Белия дом Лари Къдлоу омаловажи спада на фондовата борса на Уолстрийт

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу омаловажи неотдавнашния спад на акциите, търгувани на американските фондови борси, определяйки това понижение като "нормална корекция" и посочи, че президентът Доналд Тръмп е притеснен в известна степен, че Федералният резерв може да повиши лихвените проценти твърде бързо, но въпреки това той..

публикувано на 15.10.18 в 10:25

Още един представител на големия бизнес отмени участието си в инвестиционна конференция в Саудитска Арабия

Още един представител на големия бизнес отмени участието си в организираната този месец инвестиционна конференция в Саудитска Арабия. Председателят на "Форд мотър" Бил Форд не даде подробности за мотивите си, но агенция „Ройтер“ отбеляза, че това е пореден бойкот след изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги. Той е в неизвестност..

публикувано на 15.10.18 в 08:23