FLUCA събира за диалог хора на изкуството от Западните Балкани

Гьоте-институт
Снимка: goethe.de

Австрийският културен павилион FLUCA събира на 18 май куратори, теоретици и галеристи от арт сцената на Западните Балкани на диалог за бъдещата визия на изкуството в региона. За предаването "Хоризонт до обед" Борис Костадинов, арт директор на FLUCA, сподели:

"Постарахме се да поканим изявени личности на арт сцената от тези шест страни, които предстои да бъдат интегрирани и приети в ЕС. FLUCA пожела да хвърли един поглед върху това какво се случва там. Това са страни, които са близо като география, но не толкова често презентирани на българската сцена или на европейската. Затова смятам, че значението на тази конференция е особено, тъй като 2 дни ще говорим и ще представяме визии и проекти за бъдещи модели на сътрудничество с тези страни и с културните сцени на тези държави".

Балканите са хомогенни като културна зона, категоричен е Костадинов, според когото понятието "Западни Балкани" е донякъде изкуствено въведено от политиците, за да могат да бъдат отличени страните, които все още не са членки на ЕС от тези, които вече са членки:

"Политическите разграничения в изкуството нямат този смисъл, който имат в политиката. Нашата идея е, че просто има Балканско изкуство и няма западнобалканско, южнобалканско, севернобалканско или източнобалканско".

Костадинов обаче изтъкна, че съвременното изкуство трудно се обобщава и не бива да се обобщава на географският принцип.

"Действително е важно да се търсят интелектуални измерения на изкуството, а не да се приравнява към някаква география".

Пловдив 2019 също е акцент в дискусията. Ще има специална презентация за балканската част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата.

Следващата културна столица на Балканите след Пловдив е Риека, Хърватия.


Още от категорията

Васил Михайлов грабва "Аскеер" за цялостен принос в театралното изкуство

Наградите „Аскеер“ ще бъдат връчени тази вечер в театър „Българска армия“. Големият актьор Васил Михайлов ще получи отличието за цялостен принос в театралното изкуство. Ной-оспорваните категории по традиция са за водеща мъжка и женска роля, за режисьор и за спектакъл. „Той е дал много на българския театър, затова, че заради Васил..

публикувано на 24.05.18 в 08:02
Изображения на глаголически букви. Св. Кирил е замислил глаголическата „А” с формата на кръст, защото е смятал азбуката за свято дело.

Българската азбука – духовно наследство с непреходна стойност

Един от най-тачените дни в празничния ни календар – 24 май, е Денят на буквите, на българската азбука, създадена през втората половина на IX век. Този ден ни връща столетия назад, припомняйки ни едно наследство, изгряло със своята духовна светлина над земи и култури. В дните преди 24 май в Българската академия на науките бе открита изложба за..

публикувано на 24.05.18 в 08:00

Св. Желев: След кончината на Филип Рот остават книгите му и изключителната човещина

Със сигурност, за мен това, което остава от книгите на Филип Рот, е изключителната човещина. Това каза литературният редактор Светлозар Желев в интервю за предаването „Нещо повече“. Американският писател Филип Рот почина на 85 години от   сърдечна недостатъчност. Той е носител на наградата "Пулицър" през 1998 година за романа си..

публикувано на 23.05.18 в 18:09

Детската панорама за изкуства обединява фолклорни и съвременни изпълнения

В събота и неделя ще се проведе Детската панорама за изкуства, която  Българският арт и фолклорен център „Нестия” организира вече няколко години. В парка „Заимов“ участници от цялата страна ще представят танцови и музикални изпълнения, като ще бъдат включени не само фолклорни, макар те да са акцетът, но и съвременни жанрови форми. И тази година..

публикувано на 23.05.18 в 17:28
Румен Стоянов, Румен Леонидов и Никола Алтънков (отляво надясно)

Премълчаната история на Ятовата гласна Ѣ – причини и последствия да бъде изхвърлена от азбуката

Разговорът ще започне с една малкоизвестна тема – кои са съпокровителите на Европа, освен Кирил и Методий? По какъв критерий са избирани и обявявани за такива? Втората тема също е рядко дискутирана: на кого пречеше Ятовата гласна или двойното Е, широко „Е”, защо тази буква бе унищожена, защо бе премахната от българската азбука?   Тези опити започват още..

публикувано на 23.05.18 в 17:10

Изложба на пловдивски художници „За буквите – Кирилицата в съвременното българско изкуство”

Изложбата „За буквите – Кирилицата в съвременното българско изкуство” ще остане до 28 май в градината пред Народния театър „Иван Вазов“. Организатори са Фондация „Ценности” и Антонина с партньори Столичната община, община Пловдив, Пловдив Европейска столица на културата 2019 и Градска художествена галерия –Пловдив Тридесет пловдивски..

публикувано на 23.05.18 в 16:58
Росен Богомилов (в средата) със своите ученици

Росен Богомилов, учител

За него тази дума е достатъчна. Тя означава сбъдната мечта, себедоказване, призвание, отговорност и любов. Мечтата се ражда в училището в Койнаре, Плевенско, където учителите запалват у него силното желание да стане като тях. Семейството му го подкрепя. Във Великотърновския и Софийския университет, където завършва педагогика на обучението по история и..

публикувано на 23.05.18 в 16:30