Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

FLUCA събира за диалог хора на изкуството от Западните Балкани

Гьоте-институт
Снимка: goethe.de

Австрийският културен павилион FLUCA събира на 18 май куратори, теоретици и галеристи от арт сцената на Западните Балкани на диалог за бъдещата визия на изкуството в региона. За предаването "Хоризонт до обед" Борис Костадинов, арт директор на FLUCA, сподели:

"Постарахме се да поканим изявени личности на арт сцената от тези шест страни, които предстои да бъдат интегрирани и приети в ЕС. FLUCA пожела да хвърли един поглед върху това какво се случва там. Това са страни, които са близо като география, но не толкова често презентирани на българската сцена или на европейската. Затова смятам, че значението на тази конференция е особено, тъй като 2 дни ще говорим и ще представяме визии и проекти за бъдещи модели на сътрудничество с тези страни и с културните сцени на тези държави".

Балканите са хомогенни като културна зона, категоричен е Костадинов, според когото понятието "Западни Балкани" е донякъде изкуствено въведено от политиците, за да могат да бъдат отличени страните, които все още не са членки на ЕС от тези, които вече са членки:

"Политическите разграничения в изкуството нямат този смисъл, който имат в политиката. Нашата идея е, че просто има Балканско изкуство и няма западнобалканско, южнобалканско, севернобалканско или източнобалканско".

Костадинов обаче изтъкна, че съвременното изкуство трудно се обобщава и не бива да се обобщава на географският принцип.

"Действително е важно да се търсят интелектуални измерения на изкуството, а не да се приравнява към някаква география".

Пловдив 2019 също е акцент в дискусията. Ще има специална презентация за балканската част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата.

Следващата културна столица на Балканите след Пловдив е Риека, Хърватия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени