FLUCA събира за диалог хора на изкуството от Западните Балкани

Гьоте-институт
Снимка: goethe.de

Австрийският културен павилион FLUCA събира на 18 май куратори, теоретици и галеристи от арт сцената на Западните Балкани на диалог за бъдещата визия на изкуството в региона. За предаването "Хоризонт до обед" Борис Костадинов, арт директор на FLUCA, сподели:

"Постарахме се да поканим изявени личности на арт сцената от тези шест страни, които предстои да бъдат интегрирани и приети в ЕС. FLUCA пожела да хвърли един поглед върху това какво се случва там. Това са страни, които са близо като география, но не толкова често презентирани на българската сцена или на европейската. Затова смятам, че значението на тази конференция е особено, тъй като 2 дни ще говорим и ще представяме визии и проекти за бъдещи модели на сътрудничество с тези страни и с културните сцени на тези държави".

Балканите са хомогенни като културна зона, категоричен е Костадинов, според когото понятието "Западни Балкани" е донякъде изкуствено въведено от политиците, за да могат да бъдат отличени страните, които все още не са членки на ЕС от тези, които вече са членки:

"Политическите разграничения в изкуството нямат този смисъл, който имат в политиката. Нашата идея е, че просто има Балканско изкуство и няма западнобалканско, южнобалканско, севернобалканско или източнобалканско".

Костадинов обаче изтъкна, че съвременното изкуство трудно се обобщава и не бива да се обобщава на географският принцип.

"Действително е важно да се търсят интелектуални измерения на изкуството, а не да се приравнява към някаква география".

Пловдив 2019 също е акцент в дискусията. Ще има специална презентация за балканската част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата.

Следващата културна столица на Балканите след Пловдив е Риека, Хърватия.


Още от категорията
Надписът с въглен, който сочи, че Везувий е изригнал през октомври, а не на 24 август 79 г.

Находка в Помпей говори за друга дата на гибелта на града

Археолози в Италия откриха надпис, според който знаменитото изригване на вулкана Везувий, изпепелило древноримския град Помпей, вероятно се е случило два месеца по-късно, отколкото се предполагаше досега, предаде Би Би Си. По време на разкопките на един от кварталите на „мъртвия град“ бил намерен надпис, потвърждаващ теорията, че..

публикувано на 16.10.18 в 17:52

Как са говорели софиянци през ХVI век

Твърде безотговорно би било да твърдим, че разговорната реч от толкова далечно време може да се възпроизведе напълно, но все пак запазени писмени източници от епохата хвърлят светлина върху някои особености на говоримия език на прапрародителите на най-чистокръвните столичани. Житията и службите на софийските мъченици са тези ценни документи, които,..

публикувано на 16.10.18 в 16:55

“София и хвърчащото креватче“ от Момчил Коритаров вече е на книжния пазар

“София и хвърчащото креватче“ това е една книга от Момчил Коритаров, която вече е на родния книжен пазар в луксозно издание с красиви илюстрации от Мартин Петров, придружена от аудиокнига с гласовете на Ненчо Балабанов и Албена Павлова, а музиката е дело на Милен Апостолов. “Една съвременна детска приказка в България, на български език от..

публикувано на 16.10.18 в 16:17

Библиотеката на София 90 години в/и Града

Дори и за ден да посетите София, пътят ви най-вероятно ще мине през знаковия площад „Славейков“ и покрай забележителната сграда, в която днес се помещава Столичната библиотека.  Навярно дори столичани, които всекидневно пресичат площада или влизат в библиотеката,  рядко вдигат глава нагоре, за да видят скулптурите, които увенчават централния вход...

публикувано на 16.10.18 в 16:10
Кадър от „8 минути и 19 секунди”

Български филм е сред фаворитите на CineLibri

Официалната церемония за награждаването на победителите в конкурсната програма на CineLibri  фест ще бъде довечера (16 октомври) в зала 1 на НДК. Авторитетно международно жури, начело с Мартичка Божилова, съосновател на една от най-успешните български продуцентски компании, ще обяви имената на филмите-призьори в кино-литературния фестивал..

публикувано на 16.10.18 в 16:02
Васил Михайлов и Красимир Каракачанов

Каракачанов връчи на Васил Михайлов знак "За принос към Министерството на отбраната”

Актьорът Васил Михайлов получи награден знак „За принос към Министерството на отбраната”. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи отличието заради за 80-годишния юбилей на Михайлов, който каза.  "Тези 55 години или колко са точно в Армията, ме направиха и артист, и човек". Аз се считам за военен човек. Вие вече не ходите с ботуши, но аз съм..

публикувано на 16.10.18 в 15:31
„Географията“ на Идриси – един от четирите пълни преписа, запазени в света.

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ пази третия по големина в света архив от османотурски документи

Сред книжните съкровища – притежание на България, е османотурският архив, съхраняван във фондовете на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Основите му са положени още с откриването на Националната (тогава Народна) библиотека – първата културна институция, създадена след Освобождението, преди 140 години. През 1909 г. с указ на цар..

публикувано на 16.10.18 в 14:42