FLUCA събира за диалог хора на изкуството от Западните Балкани

Гьоте-институт
Снимка: goethe.de

Австрийският културен павилион FLUCA събира на 18 май куратори, теоретици и галеристи от арт сцената на Западните Балкани на диалог за бъдещата визия на изкуството в региона. За предаването "Хоризонт до обед" Борис Костадинов, арт директор на FLUCA, сподели:

"Постарахме се да поканим изявени личности на арт сцената от тези шест страни, които предстои да бъдат интегрирани и приети в ЕС. FLUCA пожела да хвърли един поглед върху това какво се случва там. Това са страни, които са близо като география, но не толкова често презентирани на българската сцена или на европейската. Затова смятам, че значението на тази конференция е особено, тъй като 2 дни ще говорим и ще представяме визии и проекти за бъдещи модели на сътрудничество с тези страни и с културните сцени на тези държави".

Балканите са хомогенни като културна зона, категоричен е Костадинов, според когото понятието "Западни Балкани" е донякъде изкуствено въведено от политиците, за да могат да бъдат отличени страните, които все още не са членки на ЕС от тези, които вече са членки:

"Политическите разграничения в изкуството нямат този смисъл, който имат в политиката. Нашата идея е, че просто има Балканско изкуство и няма западнобалканско, южнобалканско, севернобалканско или източнобалканско".

Костадинов обаче изтъкна, че съвременното изкуство трудно се обобщава и не бива да се обобщава на географският принцип.

"Действително е важно да се търсят интелектуални измерения на изкуството, а не да се приравнява към някаква география".

Пловдив 2019 също е акцент в дискусията. Ще има специална презентация за балканската част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата.

Следващата културна столица на Балканите след Пловдив е Риека, Хърватия.


Още от категорията

„Форми на духа“ в галерия Arsenal of art

Живописна интерпретация на седемте чакри в човешкото тяло - това е основната концепция в изложбата „Форми на духа“ на Ралица Стайкова в галерия Arsenal of art. Седемте картини носят имената на всяка от седемте чакри, в съобразени с основните цветови тонове и значение на чакрите, каза в интервю за Радио Пловдив Ралица Стайкова, но това е художествен..

публикувано на 17.08.18 в 12:23

Наталия Делева видя и описа невидимите хора в едноименния си дебютен роман

Срещаме ви с Наталия Делева и отсега ви каним на среща и представяне на дебютния ѝ роман Невидими . Той беше номиниран в Деветия  национален литературен конкурс  Развитие, получи съпътстваща награда в категория проза за дебютна литература  Южна пролет 2018 г . и  Номинация за  Роман на годината на 13 Века България 2018 . Наталия в..

публикувано на 17.08.18 в 11:21

Холивудски актьор вдига сватба по български в Жеравна

В село Жеравна започва Международният фестивал на фолклорната носия. Десетки ще бъдат облечени с пъстри носии от цяла България. В предаването „Преди всички“ организаторът на фестивала и ръководител на Ансамбъл „Българе“ Христо Димитров разказа какво още може да се види: „Това, което е нещо, което няма как да се повтори на някой друг фестивал,..

публикувано на 17.08.18 в 11:08

Шансът и ефектът на мултилингвистичните разследвания

Този фичър в 2 части е продукт на журналистическо разследване, извършено в напрегната и сложна ситуация. То събра фрагментите на казус, който се разви на особено чувствителна и драматична територия - семейство с   2 деца, чиято майка е гражданин на една държава, а чийто баща е гражданин на друга. Неговата предистория е история за една любов,..

публикувано на 17.08.18 в 10:20

В приказния стъклен свят на Момка Пеева

Стъклени накити, предмети и произведения на изкуството греят с щедрата палитра на художник благодарение на една българка, която емигрира в Съединените щати с единствената мечта... да бъде баба. Ала двайсет години по-късно фирмата й за цветове край Сиатъл процъфтява, благодарение на богатите нюанси на стъклото и изящните творби на артисти от..

публикувано на 17.08.18 в 10:17

Новите находки от Перперикон разказват истории от 13 - 14 век

Днес пред журналисти ще бъдат представени най-новите находки от разкопките на Перперикон от екипа на проф. Николай Овчаров. Изминаха  19 години от проучването на гигантския скален град с неговата 7-8-хилядигодишна история. Три месеца вече текат разкопките на южната част на Перперикон, където преди 3 години излезе най-голямата раннохристиянска..

публикувано на 17.08.18 в 09:57

Започват традиционните празници в Рудозем и в Доспат

В две смолянски общини започват традиционните празници. В Рудозем ще отбележат Денят на миньора, а в Доспат – Съборът на чешмарите. Официалното откриване на Деня на миньора в община Рудозем ще бъде тази вечер с рязане на лента от кмета Румен Пехливанов на обновения площад. Програмата предвижда концерти, а в събота ще има детско шоу "Кой е..

публикувано на 17.08.18 в 04:58