Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Себастиан Курц: Австрия ще подкрепя страните от Западните Балкани по пътя им към ЕС

В София премиерът на Австрия Курц призова за запазване на иранското ядрено споразумение
Снимка: БГНЕС

Австрия ще подкрепя страните от Западните Балкани по техния път към Европейския съюз. Това заяви преди началото на Срещата на върха, посветена на региона, премиерът на Австрия Себастиан Курц.

"Виждаме добра перспектива за държавите от Западните Балкани. Те трябва да поемат своя път към ЕС. Тези държави не само географски, но и емоционално са част от Европа. Австрийската позиция е много важна, ние подкрепяме тяхното приемане в ЕС. Виена поема  европредседателството на 1 юли и ще се стреми да ги подкрепя по техния път. За Сърбия и Черна гора сме оптимисти. Надяваме се, че Македония и другите държави ще решат споровете по между си".

В София премиерът на Австрия Курц призова за запазване на иранското ядрено споразумение. Той коментира и въпроса за търговските отношения на Евросъюза със САЩ, който беше обсъден на вчерашната среща на европейските лидери в столицата.

"Има очакване за непредсказуема американска политика, която ще заплаши икономическите отношения с Европа. Нямаме интереси от нови търговски бариери", заяви Курц.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени