Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайска групировка може да замени "Тотал" в ирански газов проект на френската компания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайската държавна петролна компания CNPC е готова да замени Total в един от нейните големи ирански газови проекти, ако френският енергиен гигант изтегли планираните си за Иран инвестиции в резултат на подновените американски санкции срещу Техеран, заяви в четвъртък иранският министър на петрола, цитиран от Франс прес.

"Total каза, че ако компанията не бъде изключена от САЩ от предстоящите нови санкции спрямо Иран, за да може да продължи дейността си в нашата страна, то френската компания ще започне да се оттегля от сделката", посочи иранският петролен министър Биджан Намдар Зангане. "Ако това се случи, китайската фирма CNPC ще замени Total", допълни той.

Трябва да се има предвид, че Total стартира иранския проект за газово находище "Южен Парс 11" за 4,5 млрд. долара през юли 2017-а година - около две години, след като беше подписана международната сделка за спиране на ядрената програма на Иран в замяна на постепенна отмяна на икономически санкции спрямо Техеран. По-рано този месец обаче американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от тази сделка и предупреди международните компании, че ще бъдат изправени пред опасността от санкции, ако продължават да правят бизнес с Иран.

Френската енергийна групировка Total заяви в сряда, че разполага с капитал от 10 млрд. долара в американските активи на компанията и че американските банки участват в 90% от нейните финансови операции. Това прави Total силно уязвима, ако САЩ наложи санкции на нейния американски бизнес. В същото време Total посочи, че е похарчил по-малко от 40 млн. евро (около 47 млн. долара) за иранския си проект, по който компанията работи със своя партньор Petrochina и който касае вътрешните доставки на природен газ в рамките на Иран.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!