Юлияна Николова: Стабилността на Западните Балкани е основополагаща за стабилността и мира в Европа

Юлияна Николова
Снимка: БГНЕС

„Искрено се надявам на днешната среща да се постигне разбиране, че стабилността на региона е основополагаща за стабилността и мира в Европа. Повечето изказвания, направени тази сутрин от лидерите бяха в тази посока“. Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ директорът на портал „Европа“ Юлияна Николова. „Постижение е за Българското председателство, че успя да събере всички европейски лидери и всички лидери на държавите от Западните Балкани на едно място“, категорична е тя.

„Постижение е че всички говорят за това, че 2025 година е абсолютно реалистична за Сърбия и Черна Гора. За мен би било постижение, но изисква време за постигането му (да се каже бел.ред.), че това е реалистична дата и за други Балкански държави“.

Датата 2025 година не е фиксирана, а перспектива, предупреди Николова и допълни:

„Датата 2025 година трябва да бъде отразена по някакъв начин в многогодишната финансова рамка - там да бъде предвидено, че ще има разширяване..... Постижение обаче е и едно друго нещо - че австрийският министър-председател заяви, че Западните балкани ще продължат да бъдат приоритети в дневния ред на Австрийското председателство. А имаме и нещо неочаквано – Хърватия, която ще бъде председател на Европейския съвет през 2020 г., също каза, че ще го издигне като свой основен приоритет“.

За умора от разширяването се говори от 2004 г. Всяко следващо разширяване на ЕС въвежда в процеса и поуките от предходното, така че за новите кандидатки има повече изисквания, отколкото е трябвало да покрият България и за Румъния, каза Николова. Затова се изисква и реформите да бъдат завършени преди приемането на страните.

„Много хубав сигнал би било, ако България успее да убеди собствените си граждани, а след това - европейските държави, че има съществен напредък в реформата на съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност. Този пример би бил доста положителен за държавите от Западните Балкани, защото по всички класации горе-долу сме в един пакет по тези показатели“.

До 2025 година трябва да се работи върху това да бъдат убедени европейските граждани, че страните от Западните Балкани правят реформи, а законите и правата се прилагат както във всяка една друга държава-членка на Европейския съюз, допълни Николова.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Застраховките към "Олимпик" вече са невалидни

От днес всички клиенти на фалиралото кипърското застрахователно дружество "Олимпик", които не са сключили договор с друг застраховател, остават без "Гражданска отговорност". МВР обяви, че дава няколко дни гратисен период за тези шофьори. Засега при проверка те няма да бъдат глобявани, а само предупреждавани. Около полунощ десетки недоволни граждани се..

обновено на 18.08.18 в 09:21

Епископ Евлогий: Апелираме българското училище да отвори вратите си за вярата

Духовният живот на българина е беден, а вярата му – твърде крехка, заяви игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий: „Трябва да бъдем коректив на всички негативни явления, които се появяват в живота, а те са много. Да бъдем, както е казано в Евангелието, „и светлината, и солта на света“. Заниманията в духовните центрове не може да..

публикувано на 18.08.18 в 09:15

Бум на сватбите, днес повече от 100 двойки ще сключат брак в София

Повече от 100 двойки ще сключат брак в столицата днес. Това е вторият бум на сватби през месеца, провокиран от специалната дата, която съчета три осмици. Подредбата на числата символизира материално благополучие. Осмицата символизира парите и дава от всичко по много - както добро, така и лошо - обясни нумерологът Ели Маринова. Точната прогноза..

публикувано на 18.08.18 в 08:49

На Петрова нива ще бъде отбелязана 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

С възпоменателна церемония в историческата местност Петрова нива ще бъде отбелязана 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. На възпоменателното тържество ще присъства президентът Румен Радев. Близо 3 хиляди души се очаква да се включат в честванията тази година.  За пръв път през 1926 г. в местността Петрова нива се събират..

обновено на 18.08.18 в 08:41

В Горна Оряховица правят огледи на разрушените улици от дъжда

В Горна Оряховица днес ще бъдат направени огледи на улиците, чиято асфалтова настилка беше отнесена от поройния дъжд снощи . Пожарникарите отводниха 10 къщи в ниските части на града. Няма излезли реки от коритата си. Възстановено е електрозахранването на засегнатите села.  В лясковското село Джулюница бурният вятър е отнесъл част от покрива на..

публикувано на 18.08.18 в 08:22

Преглед на печата

"Оръжееен бос фалирал "Олимпик", пише вестник "Труд" . Проверка на изданието е показала, че собственик на капитала на фалиралия кипърски застраховател, който остави без "Гражданска отговорност"  близо 200 хил. коли у нас, е испанецът Диего Гонзалес Алонсо, който търгува и с оръжия. Това е станало ясно от кореспонденция на Комисията за финансов надзор с..

публикувано на 18.08.18 в 08:15
Хижа Беклемето

Пчелари се събират на национална среща в Беклемето

Пчелари от цялата страна се събират в старопланинския курорт Беклемето на 54-ата национална среща Север-Юг. В същото време там се открива и 25-ият Национален събор-надпяване.  По време на пчеларската среша ще бъдат представени полезни лекции. Общински и национални сдружения на пчеларите ще дискутират проблемите в сектора. Гостите на..

публикувано на 18.08.18 в 04:47