Юлияна Николова: Стабилността на Западните Балкани е основополагаща за стабилността и мира в Европа

Юлияна Николова
Снимка: БГНЕС

„Искрено се надявам на днешната среща да се постигне разбиране, че стабилността на региона е основополагаща за стабилността и мира в Европа. Повечето изказвания, направени тази сутрин от лидерите бяха в тази посока“. Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ директорът на портал „Европа“ Юлияна Николова. „Постижение е за Българското председателство, че успя да събере всички европейски лидери и всички лидери на държавите от Западните Балкани на едно място“, категорична е тя.

„Постижение е че всички говорят за това, че 2025 година е абсолютно реалистична за Сърбия и Черна Гора. За мен би било постижение, но изисква време за постигането му (да се каже бел.ред.), че това е реалистична дата и за други Балкански държави“.

Датата 2025 година не е фиксирана, а перспектива, предупреди Николова и допълни:

„Датата 2025 година трябва да бъде отразена по някакъв начин в многогодишната финансова рамка - там да бъде предвидено, че ще има разширяване..... Постижение обаче е и едно друго нещо - че австрийският министър-председател заяви, че Западните балкани ще продължат да бъдат приоритети в дневния ред на Австрийското председателство. А имаме и нещо неочаквано – Хърватия, която ще бъде председател на Европейския съвет през 2020 г., също каза, че ще го издигне като свой основен приоритет“.

За умора от разширяването се говори от 2004 г. Всяко следващо разширяване на ЕС въвежда в процеса и поуките от предходното, така че за новите кандидатки има повече изисквания, отколкото е трябвало да покрият България и за Румъния, каза Николова. Затова се изисква и реформите да бъдат завършени преди приемането на страните.

„Много хубав сигнал би било, ако България успее да убеди собствените си граждани, а след това - европейските държави, че има съществен напредък в реформата на съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност. Този пример би бил доста положителен за държавите от Западните Балкани, защото по всички класации горе-долу сме в един пакет по тези показатели“.

До 2025 година трябва да се работи върху това да бъдат убедени европейските граждани, че страните от Западните Балкани правят реформи, а законите и правата се прилагат както във всяка една друга държава-членка на Европейския съюз, допълни Николова.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

В Айтос протестираха срещу ромския терор заради инцидент от седмицата

Жители на Айтос протестираха пред сградата на общината тази вечер.  Те се обявиха срещу ромския терор заради инцидент от седмицата, при който мъже от ромската махала пребиха студент. Протестът беше организиран чрез социалните мрежи и се проведе без разрешение от общината. Близо 30, предимно млади хора,  се събраха на протест в подкрепа на..

публикувано на 21.10.18 в 19:42

Ремонтът на пътя София - Перник започва на 23 октомври

Ремонт на пътя София - Перник, през Владая, започва от вторник - 23 октомври, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се насочва по магистрала "Люлин" и по първокласния път ще преминават единствено автомобилите на масовия градски транспорт. За улеснение на трафика по автомагистрала "Люлин" от 23 октомври в..

публикувано на 21.10.18 в 19:31

Жители на 6 столични квартала протестираха

Жители на 6 столични квартала започнаха протести около 17 часа днес и планираха да блокират за час Цариградско и Самоковско шосе и Околовръстния път на София. Недоволството им е заради липсата на канализация, лошите пътища и честото спиране на тока в кварталите Горубляне, Казичене, Кривина, Бусманци, Панчарево и Кокаляне.  За да бъдат чути..

обновено на 21.10.18 в 19:26
Полковник Владимир Серафимов

Героят на Родопите Владимир Серафимов отново в цвят във фотоизложба в Родопския театър

Фотоизложба представя отново в цвят героя на Родопите полковник Владимир Серафимов. Изложбата е във фоайето на Родопския драматичен театър. Тя от архивни кадри, сканирани и уголемени спрямо оригиналите и са тонирани в цветове близки до автентичните от младия смолянчанин Ангел Георгиев. Както полковник Владимир Серафимов е възродена и..

публикувано на 21.10.18 в 19:07

30 000 лева са необходими за довършването на църквата в Нов чифлик

Около 30 000 лева са необходими за довършване строителството и зографисването на нова черква в кюстендилското село Нов чифлик, чиито жители са около 150 души, каза кметът на селото Гюла Малчова. Храмът "Успение на Света Богородица"е започнат през 2010 година. В селото са амбицирани да изградят черквата, която е на около 60 кв. метра. От..

публикувано на 21.10.18 в 18:57

Приключи изграждането на пътя Бобов дол - Жедна - Радомир

Приключи изграждането на новия  участък на третокласния  път Бобов дол - с. Жедна - Радомир и по него е пуснато движението на МПС, каза кметът на миньорския град Елза Величкова. Така успешно е решен проблем от 2012 год., откогато свлачището налагаше ограничение на движението в този участък само в едната лента. Експерти се произнесоха, че..

публикувано на 21.10.18 в 18:20

Най-малко 36 души убити на изборите в Афганистан

148 избирателни секции в Афганистан останаха затворени днес заради заплахи за сигурността във втория ден от парламентарните избори, съпътствани от различни проблеми, предаде ДПА. От 401 секции, които трябваше да отворят, само малко над половината направиха това, а останалите останаха затворени, заяви говорител на Независимата избирателна..

обновено на 21.10.18 в 17:48