БСП се обяви против изграждането на завода за преработка на отпадъци на територията на ТЕЦ - София

| обновено на 17.05.18 в 15:08
Снимка: БГНЕС


Нов спор между управляващи и опозиция. БСП се обяви срещу решението на Столичния общински съвет за започване на третата фаза от изграждането на завода за преработка на отпадъци на територията на ТЕЦ-София. Дебатът в Столичния общински съвет продължи повече от 4 часа. 

Аргументите на Калоян Паргов – лидер на БСП-София и общински съветник: 

"За да се изгради проектът, Столична община искат "Топлофикация" да поеме дълг от 134 милиона лева, което на фона на над 700 милиона лева задължение означава "Топлофикация" окончателно да потъне, защото тя и в момента е в технически фалит".

Според социалистите, подобен завод в рамките на града ще създаде и екологични проблеми. От ГЕРБ нарекоха тези твърдения „манипулация“. Още повече, че миналата година самият Калоян Паргов е гласувал „за“ дофинансирането на проекта от Столична община. Председателят на Комисията по околната среда в парламента Ивелина Василева подчерта: 

"Екологичните стандарти на Европа са толкова високи, че нито Европейската комисия, нито Европейската инвестиционна банка би одобрила и би финансирала какъвто и да било проект, който не отговаря на екологичните изисквания".

Василева допълни, че отпадъците могат да бъдат използвани за генериране на топло- и електроенергия. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира:

"Само в Европа има около 450 подобни инсталации в големи градове, които са символ на зелен град за нас като Копенхаген, като Виена… За съжаление, винаги когато става въпрос за отпадъци и решаване на най-тежкия проблем на всеки милионен град, винаги се започва с политизиране и спекулации. За мое съжаление, това се прави от хора, които не се интересуват от решаването на проблемите на града, а се интересуват наистина от това по какъв начин могат да спечелят краткосрочни политически дивиденти.

Аз не мога да си позволя да предложа нещо, което подлага на риск качеството на въздуха в София, защото вие знаете, че е моя лична кауза работата за подобряване качеството на въздуха и за по-чиста околна среда. Слагам личния си подпис, така че тук другите политически сили могат да спекулират колкото искат, но аз нося и личната отговорност за това. Най-лесно е за един политик, особено когато предстоят избори, да се откаже от тежки решения и да остави някой друг да решава вместо него. Моят стил никога не е бил такъв. Имаме строг график! Ако искаме да бъдем единствената столица, за чиято инсталация за производство на енергия от rdf-гориво Европейската комисия е готова да даде средства, трябва да следваме много точен график. Той е такъв, че съвпада със започналата вече предизборна кампания! Решението е ясно – или се отказваме и обричаме града да бъде винаги зависим от циментови заводи, от частни инвестиции или друго, или работим последователно. Избирам втория път, защото, за мен, решаването на проблемите на града винаги са били на първо място преди всякакви кампании и политически и спорове".

Очакваната стойност на проекта е 157 милиона евро. Част от тях ще бъдат осигурени от ЕК, а за останалите общината ще трябва да поиска заем от Международната банка за търговия и развитие. 


Още от категорията

Глад за половин милион работници се очертава през следващите пет години

„Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата.“ Това каза в предаването "Неделя 150" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал...

обновено на 21.10.18 в 12:05

Културно-туристически форум се провежда в китайския културен център в София

Популяризиране на туризма и практически бизнес диалог са в центъра на провеждащия се днес културно-туристически форум в китайския културен център в София. Форумът, иницииран от Министерството на туризма и местната власт на китайската провинция Ляонин, е част от рамката за сътрудничество “16+1".  На събитието ще присъства делегация от 30 души от..

публикувано на 21.10.18 в 08:57
Джовани Триа, министър на икономиката на Италия

Италия прие по-отстъпчив тон спрямо ЕС по бюджетния въпрос

Италианското правителство изглади спора за данъчната амнистия и прие по-отстъпчив тон към институциите на Европейския съюз, изтъквайки, че иска да обсъди с Брюксел бюджетния си план, предаде Ройтерс. Управляващата коалиция включи данъчната амнистия сред мерките за изпълнение на скъпоструващите предизборни обещания, които се очаква рязко да увеличат..

публикувано на 21.10.18 в 01:30

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия - най-големия производител на петрол в света, заради изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Първо инвеститорите, а след това и финансовите министри, ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд, един по един започнаха да се отказват от участие в..

публикувано на 20.10.18 в 12:39

Лоренцо Марсили: Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне

Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне, предупреди в интервю за предаването "Събота 150" Лоренцо Марсили от организацията "Европейски Алтернативи". Според него, предложеният от италианското правителство бюджет няма да подобри живота на хората, но със сигурност ще доведе до финансови проблеми в страната...

публикувано на 20.10.18 в 10:50

Карън Йънг: САЩ може да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги“

Съединените щати могат да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги", прогнозира пред "Хоризонт" Карън Йънг от Американския институт за предприятията. По думите й, Саудитска Арабия, която е най-големият производител на черно злато в света, може да се опита да използва позицията си като оръжие, за да..

публикувано на 20.10.18 в 09:19
„Семейна“ снимка от церемонията по откриването на рафинерията „Стар“ край Измир.

Президентите Ердоган и Алиев откриха рафинерия край Измир

Откриването на нова петролна рафинерия допълнително засилва стратегическото измерение на братските ни отношения с Азербайджан, заяви турският президент Реджеп Ердоган в петък по повод на рафинерията „Стар“ край Измир. Тя е собственост на азербайджанската държавна петролна компания СОКАР и на азербайджанското министерство на икономиката, а на..

публикувано на 20.10.18 в 06:15