БСП се обяви против изграждането на завода за преработка на отпадъци на територията на ТЕЦ - София

| обновено на 17.05.18 в 15:08
Снимка: БГНЕС


Нов спор между управляващи и опозиция. БСП се обяви срещу решението на Столичния общински съвет за започване на третата фаза от изграждането на завода за преработка на отпадъци на територията на ТЕЦ-София. Дебатът в Столичния общински съвет продължи повече от 4 часа. 

Аргументите на Калоян Паргов – лидер на БСП-София и общински съветник: 

"За да се изгради проектът, Столична община искат "Топлофикация" да поеме дълг от 134 милиона лева, което на фона на над 700 милиона лева задължение означава "Топлофикация" окончателно да потъне, защото тя и в момента е в технически фалит".

Според социалистите, подобен завод в рамките на града ще създаде и екологични проблеми. От ГЕРБ нарекоха тези твърдения „манипулация“. Още повече, че миналата година самият Калоян Паргов е гласувал „за“ дофинансирането на проекта от Столична община. Председателят на Комисията по околната среда в парламента Ивелина Василева подчерта: 

"Екологичните стандарти на Европа са толкова високи, че нито Европейската комисия, нито Европейската инвестиционна банка би одобрила и би финансирала какъвто и да било проект, който не отговаря на екологичните изисквания".

Василева допълни, че отпадъците могат да бъдат използвани за генериране на топло- и електроенергия. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира:

"Само в Европа има около 450 подобни инсталации в големи градове, които са символ на зелен град за нас като Копенхаген, като Виена… За съжаление, винаги когато става въпрос за отпадъци и решаване на най-тежкия проблем на всеки милионен град, винаги се започва с политизиране и спекулации. За мое съжаление, това се прави от хора, които не се интересуват от решаването на проблемите на града, а се интересуват наистина от това по какъв начин могат да спечелят краткосрочни политически дивиденти.

Аз не мога да си позволя да предложа нещо, което подлага на риск качеството на въздуха в София, защото вие знаете, че е моя лична кауза работата за подобряване качеството на въздуха и за по-чиста околна среда. Слагам личния си подпис, така че тук другите политически сили могат да спекулират колкото искат, но аз нося и личната отговорност за това. Най-лесно е за един политик, особено когато предстоят избори, да се откаже от тежки решения и да остави някой друг да решава вместо него. Моят стил никога не е бил такъв. Имаме строг график! Ако искаме да бъдем единствената столица, за чиято инсталация за производство на енергия от rdf-гориво Европейската комисия е готова да даде средства, трябва да следваме много точен график. Той е такъв, че съвпада със започналата вече предизборна кампания! Решението е ясно – или се отказваме и обричаме града да бъде винаги зависим от циментови заводи, от частни инвестиции или друго, или работим последователно. Избирам втория път, защото, за мен, решаването на проблемите на града винаги са били на първо място преди всякакви кампании и политически и спорове".

Очакваната стойност на проекта е 157 милиона евро. Част от тях ще бъдат осигурени от ЕК, а за останалите общината ще трябва да поиска заем от Международната банка за търговия и развитие. 


Още от категорията

Над един милион българи са реализира туристически пътувания през първото тримесечие на годината

През първите три месеца на годината 1,002 милиона български граждани са реализирали туристически пътувания, нараствайки с 8,2% спрямо същия период на предходната година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Преобладаващата част от тези над един милион българи – или 84,2%,  са пътували само в рамките на нашата страна,..

публикувано на 23.05.18 в 11:52

Тръмп изрази недоволство от търговските преговори с Китай и постави под въпрос срещата си със севернокорейския лидер

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази известно недоволство от хода на търговските преговори с Китай, като в същото време постави под въпрос и планираната за следващия месец среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, провокирайки по този начин ново напрежение на световните финансови пазари. След вчерашна среща в Белия дом с южнокорейския..

публикувано на 23.05.18 в 11:37

Сблъсък между ЕС и САЩ по отношение на субсидиите за "Еърбъс"

САЩ и Европейският съюз се сблъскаха отново в масивен спор относно субсидирането на самолетостроителния бизнес, след като Вашингтон отхвърли твърдението на компанията "Еърбъс", че е удовлетворила изискванията на Световната търговска организация (СТО) посредством ново европейско споразумение за кредитирането, съобщава "Уолстрийт джърнъл"...

публикувано на 23.05.18 в 10:56
Розопроизводители от Казанлък блокираха за кратко пътя за Стара Загора и изсипаха розов цвят на асфалта, в знак на протест срещу ниските изкупни цени.

Пари с мирис на роза

Едно от първите неща, които научават чужденците за България е, че тя е страната на розите. Даже цяла долина в Южна България е известна като Долината на розите. Всъщност обаче, освен за туристическа реклама и атрактивен медиен образ, розите имат също предназначение да осигуряват хляб на фермери и индустриалци, специализирани в дестилирането на розово..

публикувано на 23.05.18 в 10:53

Доналд Тръмп намекна за повече данъчни облекчение преди ноември

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда обмисля повече данъчни облекчения, съобщава агенция MarketWach, визирайки негова реч във вторник във Вашингтон пред гупа против абортите. На фона на одобрената от него мащабна данъчна реформа за 1,5 трлн. долара през декември 2017-а година, вчера американският президент заяви, че администрацията му ще..

публикувано на 23.05.18 в 10:15

Изненадващо нарастване на френската безработица през първото тримесечие на годината

Безработицата във Франция се повиши изненадващо през първото тримесечие на годината, което е пореден сигнал за забавяне на втората по големина икономика в еврозоната. Нивото на безработица нарасна през първото тримесечие до 9,2% от 9% в края на предишната година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово понижение към 8,8%,..

публикувано на 23.05.18 в 10:03
Луковит

В Луковит се провежда международна конференция, организирана от Камарата на строителите в България

Инвестициите и подобряването на инфраструктурата в Северна България се обсъждат днес на международна конференция в Луковит. Тя е организирана от Камарата на строителите в България. Сред участниците са Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие към Европейския парламент, както и министърът на околната среда и водите Нено Димов. По..

публикувано на 23.05.18 в 08:17