БСП се обяви против изграждането на завода за преработка на отпадъци на територията на ТЕЦ - София

| обновено на 17.05.18 в 15:08
Снимка: БГНЕС


Нов спор между управляващи и опозиция. БСП се обяви срещу решението на Столичния общински съвет за започване на третата фаза от изграждането на завода за преработка на отпадъци на територията на ТЕЦ-София. Дебатът в Столичния общински съвет продължи повече от 4 часа. 

Аргументите на Калоян Паргов – лидер на БСП-София и общински съветник: 

"За да се изгради проектът, Столична община искат "Топлофикация" да поеме дълг от 134 милиона лева, което на фона на над 700 милиона лева задължение означава "Топлофикация" окончателно да потъне, защото тя и в момента е в технически фалит".

Според социалистите, подобен завод в рамките на града ще създаде и екологични проблеми. От ГЕРБ нарекоха тези твърдения „манипулация“. Още повече, че миналата година самият Калоян Паргов е гласувал „за“ дофинансирането на проекта от Столична община. Председателят на Комисията по околната среда в парламента Ивелина Василева подчерта: 

"Екологичните стандарти на Европа са толкова високи, че нито Европейската комисия, нито Европейската инвестиционна банка би одобрила и би финансирала какъвто и да било проект, който не отговаря на екологичните изисквания".

Василева допълни, че отпадъците могат да бъдат използвани за генериране на топло- и електроенергия. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира:

"Само в Европа има около 450 подобни инсталации в големи градове, които са символ на зелен град за нас като Копенхаген, като Виена… За съжаление, винаги когато става въпрос за отпадъци и решаване на най-тежкия проблем на всеки милионен град, винаги се започва с политизиране и спекулации. За мое съжаление, това се прави от хора, които не се интересуват от решаването на проблемите на града, а се интересуват наистина от това по какъв начин могат да спечелят краткосрочни политически дивиденти.

Аз не мога да си позволя да предложа нещо, което подлага на риск качеството на въздуха в София, защото вие знаете, че е моя лична кауза работата за подобряване качеството на въздуха и за по-чиста околна среда. Слагам личния си подпис, така че тук другите политически сили могат да спекулират колкото искат, но аз нося и личната отговорност за това. Най-лесно е за един политик, особено когато предстоят избори, да се откаже от тежки решения и да остави някой друг да решава вместо него. Моят стил никога не е бил такъв. Имаме строг график! Ако искаме да бъдем единствената столица, за чиято инсталация за производство на енергия от rdf-гориво Европейската комисия е готова да даде средства, трябва да следваме много точен график. Той е такъв, че съвпада със започналата вече предизборна кампания! Решението е ясно – или се отказваме и обричаме града да бъде винаги зависим от циментови заводи, от частни инвестиции или друго, или работим последователно. Избирам втория път, защото, за мен, решаването на проблемите на града винаги са били на първо място преди всякакви кампании и политически и спорове".

Очакваната стойност на проекта е 157 милиона евро. Част от тях ще бъдат осигурени от ЕК, а за останалите общината ще трябва да поиска заем от Международната банка за търговия и развитие. 


Още от категорията

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна банка. Само за юни тази година постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен..

обновено на 17.08.18 в 18:49

Рязко влошаване на потребителските нагласи в САЩ до 11-месечно дъно в резултат на инфлацията

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през август до 11-месечно дъно отчасти поради опасения, свързани с високата инфлация в страната, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ..

публикувано на 17.08.18 в 17:42
Лясковец

НАП състави ревизионен акт на община Лясковец

Националната агенция за приходите състави ревизионен акт на община Лясковец, която дължи близо 200 хиляди лева за данък добавена стойност.  Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова обясни: "Общината попада в хипотезата да се регистрира по ДДС. При регистрацията излизаме със задължения по ДДС, които трябва да внесем към държавата и правим..

публикувано на 17.08.18 в 17:30

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели развиващи се пазари и да причини проблеми на европейските банки, имащи големи кредитни експозиции в..

публикувано на 17.08.18 в 15:50

Ускоряване на годишната инфлация в еврозоната през юли до 2,1 на сто

През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ, достигайки най-високо ниво от края на 2012-а година насам, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз се повишиха с най-силно темпо от декември 2012-а година,..

публикувано на 17.08.18 в 14:15