Светослав Терзиев: Документът от срещата в София ще бъде за добри намерения, не е споразумение

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

"В момента доминира една фигура, която не участва в срещата и това е Доналд Тръмп, защото проблемите, които той поставя пред ЕС, а именно Съюзът да се грижи повече сам за своите задачи, са твърде сериозни и затова обсъждането е за по-голямо европейско единство на фона на намаляването на съюзническите ангажименти на САЩ". Това каза журналистът Светослав Терзиев в интервю за предаването "12+4".

"Засега няма напредък по темата за Западните Балкани, защото и френският президент и други участници в срещата казаха, че темата съществува, но перспективата за приемането на държавите от Западните Балкани изобщо не е предстояща, а всичко ще зависи от тяхната готовност", обясни той.

"Ангела Меркел заяви, че споразумението за иранската ядрена програма не е перфектно, но не каза, че ще го подобрява", уточни Терзиев и добави, че то не може да бъде подобрявано без участието на всички онези, които са го подписали и не може да се очаква на срещата в София да се направят промени: "Става дума да се защити досега постигнатото".

Според журналиста няма да се постигне договореност и за името на Македония по време на срещата в София.

По думите му, ако не съществуваше проблемът между Сърбия и Косово, сега западната ни съседка щеше да е по-лесно приета в ЕС.

По отношение на документа, с който ще завърши срещата, журналистът коментира: "Това е документ за добри намерения. Това не е документ за споразумение, не е за решение. Той изразява просто добра воля, което е положителен факт, но бихме казали, че е недостатъчен, защото ние разчитахме, че срещата в София ще постави някакво ново начало и да се запомни като историческа".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Още от категорията

В Айтос протестираха срещу ромския терор заради инцидент от седмицата

Жители на Айтос протестираха пред сградата на общината тази вечер.  Те се обявиха срещу ромския терор заради инцидент от седмицата, при който мъже от ромската махала пребиха студент. Протестът беше организиран чрез социалните мрежи и се проведе без разрешение от общината. Близо 30, предимно млади хора,  се събраха на протест в подкрепа на..

публикувано на 21.10.18 в 19:42

Ремонтът на пътя София - Перник започва на 23 октомври

Ремонт на пътя София - Перник, през Владая, започва от вторник - 23 октомври, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се насочва по магистрала "Люлин" и по първокласния път ще преминават единствено автомобилите на масовия градски транспорт. За улеснение на трафика по автомагистрала "Люлин" от 23 октомври в..

публикувано на 21.10.18 в 19:31

Жители на 6 столични квартала протестираха

Жители на 6 столични квартала започнаха протести около 17 часа днес и планираха да блокират за час Цариградско и Самоковско шосе и Околовръстния път на София. Недоволството им е заради липсата на канализация, лошите пътища и честото спиране на тока в кварталите Горубляне, Казичене, Кривина, Бусманци, Панчарево и Кокаляне.  За да бъдат чути..

обновено на 21.10.18 в 19:26
Полковник Владимир Серафимов

Героят на Родопите Владимир Серафимов отново в цвят във фотоизложба в Родопския театър

Фотоизложба представя отново в цвят героя на Родопите полковник Владимир Серафимов. Изложбата е във фоайето на Родопския драматичен театър. Тя от архивни кадри, сканирани и уголемени спрямо оригиналите и са тонирани в цветове близки до автентичните от младия смолянчанин Ангел Георгиев. Както полковник Владимир Серафимов е възродена и..

публикувано на 21.10.18 в 19:07

30 000 лева са необходими за довършването на църквата в Нов чифлик

Около 30 000 лева са необходими за довършване строителството и зографисването на нова черква в кюстендилското село Нов чифлик, чиито жители са около 150 души, каза кметът на селото Гюла Малчова. Храмът "Успение на Света Богородица"е започнат през 2010 година. В селото са амбицирани да изградят черквата, която е на около 60 кв. метра. От..

публикувано на 21.10.18 в 18:57

Приключи изграждането на пътя Бобов дол - Жедна - Радомир

Приключи изграждането на новия  участък на третокласния  път Бобов дол - с. Жедна - Радомир и по него е пуснато движението на МПС, каза кметът на миньорския град Елза Величкова. Така успешно е решен проблем от 2012 год., откогато свлачището налагаше ограничение на движението в този участък само в едната лента. Експерти се произнесоха, че..

публикувано на 21.10.18 в 18:20

Най-малко 36 души убити на изборите в Афганистан

148 избирателни секции в Афганистан останаха затворени днес заради заплахи за сигурността във втория ден от парламентарните избори, съпътствани от различни проблеми, предаде ДПА. От 401 секции, които трябваше да отворят, само малко над половината направиха това, а останалите останаха затворени, заяви говорител на Независимата избирателна..

обновено на 21.10.18 в 17:48