Светослав Терзиев: Документът от срещата в София ще бъде за добри намерения, не е споразумение

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

"В момента доминира една фигура, която не участва в срещата и това е Доналд Тръмп, защото проблемите, които той поставя пред ЕС, а именно Съюзът да се грижи повече сам за своите задачи, са твърде сериозни и затова обсъждането е за по-голямо европейско единство на фона на намаляването на съюзническите ангажименти на САЩ". Това каза журналистът Светослав Терзиев в интервю за предаването "12+4".

"Засега няма напредък по темата за Западните Балкани, защото и френският президент и други участници в срещата казаха, че темата съществува, но перспективата за приемането на държавите от Западните Балкани изобщо не е предстояща, а всичко ще зависи от тяхната готовност", обясни той.

"Ангела Меркел заяви, че споразумението за иранската ядрена програма не е перфектно, но не каза, че ще го подобрява", уточни Терзиев и добави, че то не може да бъде подобрявано без участието на всички онези, които са го подписали и не може да се очаква на срещата в София да се направят промени: "Става дума да се защити досега постигнатото".

Според журналиста няма да се постигне договореност и за името на Македония по време на срещата в София.

По думите му, ако не съществуваше проблемът между Сърбия и Косово, сега западната ни съседка щеше да е по-лесно приета в ЕС.

По отношение на документа, с който ще завърши срещата, журналистът коментира: "Това е документ за добри намерения. Това не е документ за споразумение, не е за решение. Той изразява просто добра воля, което е положителен факт, но бихме казали, че е недостатъчен, защото ние разчитахме, че срещата в София ще постави някакво ново начало и да се запомни като историческа".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Още от категорията

Застраховките към "Олимпик" вече са невалидни

От днес всички клиенти на фалиралото кипърското застрахователно дружество "Олимпик", които не са сключили договор с друг застраховател, остават без "Гражданска отговорност". МВР обяви, че дава няколко дни гратисен период за тези шофьори. Засега при проверка те няма да бъдат глобявани, а само предупреждавани. Около полунощ десетки недоволни граждани се..

обновено на 18.08.18 в 09:21

Епископ Евлогий: Апелираме българското училище да отвори вратите си за вярата

Духовният живот на българина е беден, а вярата му – твърде крехка, заяви игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий: „Трябва да бъдем коректив на всички негативни явления, които се появяват в живота, а те са много. Да бъдем, както е казано в Евангелието, „и светлината, и солта на света“. Заниманията в духовните центрове не може да..

публикувано на 18.08.18 в 09:15

Бум на сватбите, днес повече от 100 двойки ще сключат брак в София

Повече от 100 двойки ще сключат брак в столицата днес. Това е вторият бум на сватби през месеца, провокиран от специалната дата, която съчета три осмици. Подредбата на числата символизира материално благополучие. Осмицата символизира парите и дава от всичко по много - както добро, така и лошо - обясни нумерологът Ели Маринова. Точната прогноза..

публикувано на 18.08.18 в 08:49

На Петрова нива ще бъде отбелязана 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

С възпоменателна церемония в историческата местност Петрова нива ще бъде отбелязана 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. На възпоменателното тържество ще присъства президентът Румен Радев. Близо 3 хиляди души се очаква да се включат в честванията тази година.  За пръв път през 1926 г. в местността Петрова нива се събират..

обновено на 18.08.18 в 08:41

В Горна Оряховица правят огледи на разрушените улици от дъжда

В Горна Оряховица днес ще бъдат направени огледи на улиците, чиято асфалтова настилка беше отнесена от поройния дъжд снощи . Пожарникарите отводниха 10 къщи в ниските части на града. Няма излезли реки от коритата си. Възстановено е електрозахранването на засегнатите села.  В лясковското село Джулюница бурният вятър е отнесъл част от покрива на..

публикувано на 18.08.18 в 08:22

Преглед на печата

"Оръжееен бос фалирал "Олимпик", пише вестник "Труд" . Проверка на изданието е показала, че собственик на капитала на фалиралия кипърски застраховател, който остави без "Гражданска отговорност"  близо 200 хил. коли у нас, е испанецът Диего Гонзалес Алонсо, който търгува и с оръжия. Това е станало ясно от кореспонденция на Комисията за финансов надзор с..

публикувано на 18.08.18 в 08:15
Хижа Беклемето

Пчелари се събират на национална среща в Беклемето

Пчелари от цялата страна се събират в старопланинския курорт Беклемето на 54-ата национална среща Север-Юг. В същото време там се открива и 25-ият Национален събор-надпяване.  По време на пчеларската среша ще бъдат представени полезни лекции. Общински и национални сдружения на пчеларите ще дискутират проблемите в сектора. Гостите на..

публикувано на 18.08.18 в 04:47