Преобладаващото настроение сред експертите в Турция е разочарование от срещата ЕС - Западни Балкани

Снимка: БГНЕС

Преобладаващото настроение сред експертите в Турция е разочарование от срещата Европейски съюз - Западни Балкани, тъй като Турция дълго време чака за членство в ЕС, а в момента се акцентира на европейските перспективи за страните от Западните Балкани.

Д-р Зухал Юзюнер от университета "Мармара", която е специалист по отношенията между Турция и балканските страни, обясни и защо интересът в Турция към срещата ЕС - Западни Балкани не е голям:

"Това произтича от разочарованието на Турция. Половината от обществото в Турция силно се интересува от присъединяването на страната към Евросъюза. Те се чувстват изключени. Ние чакаме пред вратите на Европа от толкова много години, без да можем да получим това, което очакваме. Ако погледнете заглавията във вестниците, ще видите това разочарование. Пишат: "Те казват "да" на Балканите, "не" на нас". Тези въпроси са често срещани в Турция. Понастоящем имаме редица проблеми, впрочем, част от тях са много подобни на тези шест стълба за реформи в страните от Западните Балкани. Постоянно чуваме от високопоставени европейски политици, че Турция е нещо различно от ЕС. Сравненията на Турция с Русия не са честни".

Специалистът в отношенията между Турция и балканските страни смята, че перспективите за Западните Балкани са залегнали във всички стратегически документи за Съюза, което показва много висока степен на сериозност на ангажимента, а от друга страна, върховенството на закона, социалното и икономическото развитие, транспортното и енергийното свързване, миграцията, дигитализацията и добросъседството се отнасят и за отношенията между Турция и ЕС и както отношенията между страните от Западните Балкани и ЕС не е гарантирано, че посочените дати са задължителни за приемане на страните от Западните Балкани, а са по-скоро ориентировъчни, по същия начин се водят и преговори с Турция и зависят от изпълняването на посочените условия:

"Тази перспектива е нещо твърде ново. Отпреди 2-3 години Европейският съюз започна да обсъжда евентуалната си бъдеща форма. Той реши да разшири границите си. Предишните решения, например от 2007 г., бяха да няма ново разширяване, а да се задълбочат процесите вътре в Съюза. Впоследствие Евросъюзът промени разбирането си, което личи от изказванията на Федерика Могерини, Доналд Туск и други висши представители. 2025 г. е перспектива за Западните Балкани, но се подчертава отново и отново, че датата не е гарантирана. Това не е безусловна дата, а цел. Ако обаче погледнем към стратегическите документи на Съюза, ще видим, че намеренията са сериозни. Има шест инициативи - флагмани (засилване върховенството на закона, сигурност и миграция, социално-икономическо развитие, транспортна и енергийна свързаност, дигитализация, добросъседство) по отношение страните от Западните Балкани. Всички те са сериозни, а времето, което за проектите за реформи, е малко. Така че е под въпрос дали това е реалистично, или това е надежда за изпълняване на тези цели. Много западни медии се съмняват в постижимостта на това членство".

Д-р Зухал Юзюнер обясни и каква роля играе Турция за Западните Балкани:

"В предишните години за нас като учени беше много по-лесно да направим контент-анализ на дискурса на водещите турски фигури, но развитията в последните години, за съжаление, ни доведоха до труден момент. Турското правителство използваше позовавания на османското минало, на Пакс Отоманика, възстановяването на османското наследство. Според мен обаче това беше за вътрешнополитическа употреба, особено в дискурса на националистите. Лидерите са напълно наясно, че това не е реалистично. Това не е експанзионистка, ревизионистка политика спрямо Балканите. В традиционната турската външна политика спрямо полуострова той винаги е бил разглеждан като врата към Европа. Обединяването с хората и страните от региона е много по-възможно под шапката на Европейския съюз. Когато погледнем към общата позиция на Турция към Балканите, тези дискурси изглеждат малко агресивни, но в действителност, в нейната същност, турската външна политика спрямо Балканите не се е променила. Турция е сила, желаеща запазване на статуквото на полуострова, тя няма да нападне никоя страна, това не е възможно, това е неприемливо за турската дипломация, независимо от гръмките заглавия на някои вестници".

В Турция се очаква с голям интерес срещата, която ще се проведе утре, на страните от Организацията "Ислямско сътрудничество". Консенсусът в турското общество по отношение на Палестинския въпрос е много голям. Няма разлики между опозицията и управляващите. Дори опозиционната Народна републиканска партия първа издигна идеята за изгонването на израелския посланик от Турция.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Борис Джонсън поиска самолет, за да пътува по света за търговски сделки след Брекзит

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че би било добре неговото министерство да разполага със собствен самолет, за да пътува по света и да увеличи шансовете за сключване на търговски сделки след Брекзит, като се оплака, че сега не може да ползва самолета на премиера. В изявление в Буенос Айрес, където Борис Джонсън е в рамките на..

публикувано на 23.05.18 в 11:37
Димитрис Аврамопулос и Бойко Борисов

Димитрис Аврамопулос: България трябва да бъде приета в Шенген

България отлично охранява външната граница на ЕС с Турция и трябва да бъде приета в Шенген. Това е заявил еврокомисарят за миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос по време на срещата си в София с премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Двамата са обсъдили напредъка в областта на миграционната реформа,..

публикувано на 23.05.18 в 11:26

Правителството отпуска безлихвена помощ на МЗ за заплатите в болниците в Ловеч и Враца

Правителството предоставя на Министерството на здравеопазването безлихвена възмездна помощ, с която да се платят дължимите заплати в болниците в Ловеч и Враца. Премиерът Бойко Борисов още веднъж призова здравното ведомство да продължи с реформите, но те да не бъдат за сметка на медицинския персонал и пациентите. Премиерът е категоричен, че двете болниците..

публикувано на 23.05.18 в 11:19

НС прие окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване

Народното събрание прие окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се гарантират допълнителни пенсионни права за работници от Европейския съюз при постъпването им на работа, в която и да е страна-членка. Промените предвиждат работодателите, които осигуряват работниците и служителите си в доброволен пенсионен или доброволен..

публикувано на 23.05.18 в 09:50
Искра Михайлова

Искра Михайлова: Възможностите за инвестиции в един регион трябва да се гледат комплексно

Регионите в Северна България са проблемни, тъй като в тях има по-малко инвестиции, имаме проблеми с образованието и с услугите, а това са характеристиките на изоставащите региони в цяла Европа. Това каза в предаването "Преди всички" председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова преди международната..

публикувано на 23.05.18 в 09:19
Ван И

Ван И: Годишните срещи на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа са полезни за ЕС

Годишните срещи на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа са полезни за ЕС. Това заяви китайският външен министър Ван И на среща в Аржентина с българския външен министър Екатерина Захариева. Той отхвърли безпокойствата, че Пекин иска да внася разделение на Стария континент, предаде Ройтерс. Срещата се състоя по време на форума на Г-20..

публикувано на 23.05.18 в 08:21

Калоян Правов: Илюзия е, че добрите политици ще ни спасят от лошите технологични предприемачи

Има дълбоки проблемни линии между ключови европейски държави и САЩ, които трябва да бъдат разрешени. Това каза в предаването „Преди всички“ политическият анализатор  Калоян Правов, който коментира критичните точки в отношенията между Брюксел и Вашингтон. В близките месеци не очаквам сериозни промени в отношенията Европейски съюз – САЩ, прогнозира..

публикувано на 23.05.18 в 08:17