Преобладаващото настроение сред експертите в Турция е разочарование от срещата ЕС - Западни Балкани

Снимка: БГНЕС

Преобладаващото настроение сред експертите в Турция е разочарование от срещата Европейски съюз - Западни Балкани, тъй като Турция дълго време чака за членство в ЕС, а в момента се акцентира на европейските перспективи за страните от Западните Балкани.

Д-р Зухал Юзюнер от университета "Мармара", която е специалист по отношенията между Турция и балканските страни, обясни и защо интересът в Турция към срещата ЕС - Западни Балкани не е голям:

"Това произтича от разочарованието на Турция. Половината от обществото в Турция силно се интересува от присъединяването на страната към Евросъюза. Те се чувстват изключени. Ние чакаме пред вратите на Европа от толкова много години, без да можем да получим това, което очакваме. Ако погледнете заглавията във вестниците, ще видите това разочарование. Пишат: "Те казват "да" на Балканите, "не" на нас". Тези въпроси са често срещани в Турция. Понастоящем имаме редица проблеми, впрочем, част от тях са много подобни на тези шест стълба за реформи в страните от Западните Балкани. Постоянно чуваме от високопоставени европейски политици, че Турция е нещо различно от ЕС. Сравненията на Турция с Русия не са честни".

Специалистът в отношенията между Турция и балканските страни смята, че перспективите за Западните Балкани са залегнали във всички стратегически документи за Съюза, което показва много висока степен на сериозност на ангажимента, а от друга страна, върховенството на закона, социалното и икономическото развитие, транспортното и енергийното свързване, миграцията, дигитализацията и добросъседството се отнасят и за отношенията между Турция и ЕС и както отношенията между страните от Западните Балкани и ЕС не е гарантирано, че посочените дати са задължителни за приемане на страните от Западните Балкани, а са по-скоро ориентировъчни, по същия начин се водят и преговори с Турция и зависят от изпълняването на посочените условия:

"Тази перспектива е нещо твърде ново. Отпреди 2-3 години Европейският съюз започна да обсъжда евентуалната си бъдеща форма. Той реши да разшири границите си. Предишните решения, например от 2007 г., бяха да няма ново разширяване, а да се задълбочат процесите вътре в Съюза. Впоследствие Евросъюзът промени разбирането си, което личи от изказванията на Федерика Могерини, Доналд Туск и други висши представители. 2025 г. е перспектива за Западните Балкани, но се подчертава отново и отново, че датата не е гарантирана. Това не е безусловна дата, а цел. Ако обаче погледнем към стратегическите документи на Съюза, ще видим, че намеренията са сериозни. Има шест инициативи - флагмани (засилване върховенството на закона, сигурност и миграция, социално-икономическо развитие, транспортна и енергийна свързаност, дигитализация, добросъседство) по отношение страните от Западните Балкани. Всички те са сериозни, а времето, което за проектите за реформи, е малко. Така че е под въпрос дали това е реалистично, или това е надежда за изпълняване на тези цели. Много западни медии се съмняват в постижимостта на това членство".

Д-р Зухал Юзюнер обясни и каква роля играе Турция за Западните Балкани:

"В предишните години за нас като учени беше много по-лесно да направим контент-анализ на дискурса на водещите турски фигури, но развитията в последните години, за съжаление, ни доведоха до труден момент. Турското правителство използваше позовавания на османското минало, на Пакс Отоманика, възстановяването на османското наследство. Според мен обаче това беше за вътрешнополитическа употреба, особено в дискурса на националистите. Лидерите са напълно наясно, че това не е реалистично. Това не е експанзионистка, ревизионистка политика спрямо Балканите. В традиционната турската външна политика спрямо полуострова той винаги е бил разглеждан като врата към Европа. Обединяването с хората и страните от региона е много по-възможно под шапката на Европейския съюз. Когато погледнем към общата позиция на Турция към Балканите, тези дискурси изглеждат малко агресивни, но в действителност, в нейната същност, турската външна политика спрямо Балканите не се е променила. Турция е сила, желаеща запазване на статуквото на полуострова, тя няма да нападне никоя страна, това не е възможно, това е неприемливо за турската дипломация, независимо от гръмките заглавия на някои вестници".

В Турция се очаква с голям интерес срещата, която ще се проведе утре, на страните от Организацията "Ислямско сътрудничество". Консенсусът в турското общество по отношение на Палестинския въпрос е много голям. Няма разлики между опозицията и управляващите. Дори опозиционната Народна републиканска партия първа издигна идеята за изгонването на израелския посланик от Турция.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Хайко Маас: САЩ трябва да обмисли последиците от изтегляне от договора

Германският външен министър Хайко Маас каза, че САЩ би трябвало да обмислят последиците, както за Европа, така и за бъдещите усилия за разоръжаване - от изтегляне от международен догово р, насочен към премахване на цяла категория ядрени оръжия, предаде Ройтерс. Американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че ще изтегли САЩ от договора за..

публикувано на 21.10.18 в 19:49
Рияд призна в събота, че журналистът Джамал Хашоги е бил убит в консулството на страната в Истанбул (на снимката е входът на мисията) на 2 октомври 2018 г.

Западът иска Саудитска Арабия спешно да разясни смъртта на Хашоги

Европа и САЩ, както и Турция, увеличиха днес натиска над Саудитска Арабия да разясни как журналистът дисидент Джамал Хашоги е умрял в консулството на страната в Истанбул, показвайки недоволство от досегашните обяснения. Франция, Германия и Великобритания призоваха за спешно изясняване на обстоятелствата около смъртта на саудитския..

публикувано на 21.10.18 в 19:04

Договорът за ракетите ще бъде тема на посещението на Болтън в Москва

Съдбата на договора за ракетите със среден обсег ще бъде и тема на разговорите в Москва на Джон Болтън - съветник на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност, който вече пристигна в руската столица.  Официалните му срещи, включително с президента Владимир Путин, са насрочени за утре. Освен Москва,..

обновено на 21.10.18 в 18:42

Хашим Тачи: Македония е на крачка по-близо до ЕС и НАТО

Македония е на крачка по-близо до ЕС и НАТО, след като гласува промените в Конституцията с и, които й отварят пътя за преименуване в Република Северна Македония. Това написа във Фейсбук косовският президент Хашим Тачи. Той приветства решението на македонския парламент, където, според него,  партиите са дали пример за единство в името на..

публикувано на 21.10.18 в 17:57
Йорданският крал Абдула II

Йордания иска Израел да ѝ върне земи, дадени под наем

Крал Абдула II съобщи днес, че Йордания е информирала Израел, че иска да ѝ бъдат върнати парцели от нейна територия, дадени под наем с договора за мир от 1994 г., предаде АФП. „Информирахме Израел, че слагаме край на анексите по мирния договор, касаещи Бакура и Гумар“, заявил кралят, цитиран от официалната информационна агенция Петра...

публикувано на 21.10.18 в 17:48
Джамал Хашоги

Турция няма да допусне "покриване" на детайли около смъртта на Хашоги

Турция ще извади наяве всичко във връзка с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик.  Той посочи, че Анкара провежда свое независимо разследване по случая и подчерта, че страната му няма да позволи „покриване“ на детайлите по случая. Разкритията на..

обновено на 21.10.18 в 17:43
Михаил Горбачов

Горбачов: Оттеглянето на САЩ от Договора за ракетите връща политиката за ядрено разоръжаване назад

Намерението на САЩ  да се оттеглят от Договора за ракетите със среден обсег е опит да се ревизира и върне назад политиката за ядрено разоръжаване, заяви бившият президент на СССР Михаил Горбачов. В интервю за “Интерфакс“ той изрази увереност, че това предложение на президента Доналд Тръмп "ще подкопае усилията, положени от лидерите на СССР и..

публикувано на 21.10.18 в 17:34