Непознати страници от музикалната ни история

Спомен за Нягул Тумангелов

Снимка: архив

Нягул Тумангелов принадлежи към поколението, което навлиза в музикалния живот у нас през 60-те години и с постиженията си – на конкурси, като солисти, камерни изпълнители, концертмайстори и педагози – утвърждава международното признание на България като страна на музиканти. Получил признание в редица европейски страни, но малко познат у нас, той си отиде на 28 март т.г.

Син е на Драгия Тумангелов – завършил Консерваторията във Вюрцбург, Германия и в духа на възрожденските традиции на своето време работи като музикален деятел, учител по музика, диригент на Софийски народен хор, оркестрант в Софийската народна опера, пише солови и хорови песни, камерни и оркестрови творби... Роден през 1939 г., Нягул започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст. Три години по-късно, след първата си публична изява, е насочен да учи при Трендафил Миланов в съществуващия тогава Интернат за даровити деца. Дипломира се в НМА – София, в класа на проф. Боян Лечев. През 1961 г. започва творческия си път с впечатляващо тогава признание за млад музикант у нас – концертмайстор на Варненската, а в периода 1962-69 г. – и на Софийската филхармония. От това време са и първите му международни успехи на цигулковите конкурси в Хелзинки (1962 г.) и „Тибор Варга“ в Швейцария (1969 г.).

Сложните промени в страната и отражението им в атмосферата на професионалния живот насочват мнозина наши музикантида работят в чужбина. Тази стъпка прави и Нягул Тумангелов и от есента на 1969 г. е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Австрийското радио. Негативното отношение на социалистическото управление към хора, „пробили“ с качествата си на Запад, противно на желанието му, го превръща в емигрант. В годините между 1975 и 1982 г. е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио – Мюнхен, а до 1989 г. отново е начело на своя оркестър във Виена, вече и като примариус на Струнен квартет на Виенското радио, в чийто репертоар широко място заемат авторите на музикалния авангард. Концертира като солист на оркестри в Германия, Австрия, Италия, Гърция, Япония и други страни, изнася рецитали и с наши изпълнители – пианистите Божидар Ноев и Юлика Бехар, сопраното Красимира Стоянова, виолиста Никола Зидаров... Изявите му навсякъде са високо оценявани от публика и специалисти, а за заслуги към австрийската музикална култура през 1989 г. е удостоен от президента на страната с почетното звание „професор“. 

През същата година се налага да замести внезапно заболял диригент за спектакъл на операта „Севилският бръснар“ от Паизиело във Виенската камерна опера. Показва изненадващо умение и така, предизвикан донякъде от случайността, се насочва към дирижирането. Опитът му на концертмайстор, познаването на оркестъра, богатият репертоар и съвместната работа с известни диригенти му помагат бързо да се ориентира в тази професия, насочвайки се и към големи творби от Малер, Гершуин, Стравински, Шьонберг... Споделяше, че в това ново поле за изява намира огромно удовлетворение. Промените у нас след 1989 г. направиха възможно Нягул Тумангелов да гостува многократно на оркестрите във Варна, „Софийски солисти“, СО на БНР... Така реализира и желанието да се завърне в страната, откъдето започва забележителната му музикантска кариера.


Още от категорията

На 30 май е българската премиера на "Магическите гласове на България"

След като спечели публиката в Страсбург и Берлин, мултимедийният музикален спектакъл „Магическите гласове на България“ ще има своята българска премиера на 30 май от 20:00 часа в Театър Азарян, НДК. Спектакълът е своеобразен разказ за случващото се през годините с българската музика и женските гласове на България - от автентичните народни песни..

публикувано на 23.05.18 в 11:57
Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните ѝ изпълнители братя Гундеча

Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните изпълнители братя Гундеча

Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните ѝ изпълнители братя Гундеча с три концерта и два семинара от 19 до 24 юни в София, Бургас и Варна, съобщават за БТА организаторите от Индологическата фондация "Изток-Запад". Дхрупад е най-древната форма на индийската класическа музика, достигнала до наши дни в оригинален вид...

публикувано на 23.05.18 в 11:42

АББА отново звучат на варненска сцена

"Мамма миа" – мюзикъл по песните на АББА – ще звучи тази вечер от 19.00 часа на Основна сцена на Държавна опера Варна. П остановката се базира на предишната, изключително успешна версия на мюзикъла, но само донякъде. Диригентът и главен художествен ръководител на Варненската детско-юношеска опера Ганчо Ганчев е направил съвсем различна..

публикувано на 23.05.18 в 11:06

Джаз БГ

В празничното издание на „Джаз Клуб” по програма „Христо Ботев”, на 24 май звучат пиеси, свързани с български музиканти – автори, изпълнители, ансамбли и групи. Срещата ни съдържа звукозаписи от различни периоди на българската джаз школа и съчетава уменията на членовете на Биг бенда на БНР, Вили Казасян, Янко Миладинов, Антони Дончев, Иван Стайков, Васил..

публикувано на 23.05.18 в 10:45

София Георгиева - за суинг танците и носталгията по една отминала епоха

София Георгиева е танцьор, хореограф и инструктор по суинг танци. Завършва класически балет в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе, а по-късно и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в специалност Танцов театър. Така тя намира своя начин на изразяване чрез танците, но без рамки, ограничения и канони. Тогава открива суинг..

публикувано на 23.05.18 в 08:15
Христина Ангелакова

Сбогуваме се с оперната прима Христина Ангелакова

Българската общественост се сбогува днес с мецосопраното Христина Ангелакова. Голямата оперна певица почина в неделя на 73-годишна възраст.  Поклонението ще бъде във фоайето на Софийската национална опера и балет от 10 часа. Опелото е от 12.30 часа в църквата "Света София", а погребението ще бъде от 15 часа на Централните софийски гробища в Алеята на..

публикувано на 23.05.18 в 07:56

Маргарита Хранова и песните, които вълнуват

Новият албум на Маргарита Хранова ще бъде двоен с най-новите песни и с популярните, които публиката познава добре. След 45 години самостоятелна кариера певицата отново ще обиколи големите градове. За предстоящите концерти ще бъде осезаемо и присъствието от телевизионния формат Като две капки вода. Очаква се Софи Маринова да се включи с..

публикувано на 22.05.18 в 18:33