Непознати страници от музикалната ни история

Спомен за Нягул Тумангелов

Снимка: архив

Нягул Тумангелов принадлежи към поколението, което навлиза в музикалния живот у нас през 60-те години и с постиженията си – на конкурси, като солисти, камерни изпълнители, концертмайстори и педагози – утвърждава международното признание на България като страна на музиканти. Получил признание в редица европейски страни, но малко познат у нас, той си отиде на 28 март т.г.

Син е на Драгия Тумангелов – завършил Консерваторията във Вюрцбург, Германия и в духа на възрожденските традиции на своето време работи като музикален деятел, учител по музика, диригент на Софийски народен хор, оркестрант в Софийската народна опера, пише солови и хорови песни, камерни и оркестрови творби... Роден през 1939 г., Нягул започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст. Три години по-късно, след първата си публична изява, е насочен да учи при Трендафил Миланов в съществуващия тогава Интернат за даровити деца. Дипломира се в НМА – София, в класа на проф. Боян Лечев. През 1961 г. започва творческия си път с впечатляващо тогава признание за млад музикант у нас – концертмайстор на Варненската, а в периода 1962-69 г. – и на Софийската филхармония. От това време са и първите му международни успехи на цигулковите конкурси в Хелзинки (1962 г.) и „Тибор Варга“ в Швейцария (1969 г.).

Сложните промени в страната и отражението им в атмосферата на професионалния живот насочват мнозина наши музикантида работят в чужбина. Тази стъпка прави и Нягул Тумангелов и от есента на 1969 г. е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Австрийското радио. Негативното отношение на социалистическото управление към хора, „пробили“ с качествата си на Запад, противно на желанието му, го превръща в емигрант. В годините между 1975 и 1982 г. е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио – Мюнхен, а до 1989 г. отново е начело на своя оркестър във Виена, вече и като примариус на Струнен квартет на Виенското радио, в чийто репертоар широко място заемат авторите на музикалния авангард. Концертира като солист на оркестри в Германия, Австрия, Италия, Гърция, Япония и други страни, изнася рецитали и с наши изпълнители – пианистите Божидар Ноев и Юлика Бехар, сопраното Красимира Стоянова, виолиста Никола Зидаров... Изявите му навсякъде са високо оценявани от публика и специалисти, а за заслуги към австрийската музикална култура през 1989 г. е удостоен от президента на страната с почетното звание „професор“. 

През същата година се налага да замести внезапно заболял диригент за спектакъл на операта „Севилският бръснар“ от Паизиело във Виенската камерна опера. Показва изненадващо умение и така, предизвикан донякъде от случайността, се насочва към дирижирането. Опитът му на концертмайстор, познаването на оркестъра, богатият репертоар и съвместната работа с известни диригенти му помагат бързо да се ориентира в тази професия, насочвайки се и към големи творби от Малер, Гершуин, Стравински, Шьонберг... Споделяше, че в това ново поле за изява намира огромно удовлетворение. Промените у нас след 1989 г. направиха възможно Нягул Тумангелов да гостува многократно на оркестрите във Варна, „Софийски солисти“, СО на БНР... Така реализира и желанието да се завърне в страната, откъдето започва забележителната му музикантска кариера.


Още от категорията
Петър Дундаков

Петър Дундаков за европейското турне с Мистерията на българските гласове и Лиза Джерар

Само преди година съвместният проект на Петър Дундаков с Мистерията на българските гласове и Лизa Джерар от  Dead Can Dance препълни първо зала "България", а след това и Античния театър в Пловдив. През май тази година пък беше световната премиера на албума им BooCheeMish , издаден от Шуберт Пъблишинг. В сутрешното ни "Радиокафе" разговаряме с..

публикувано на 15.08.18 в 14:38
Фонтаните на площад

Класика на площада за Деня на Варна

Варна отбелязва своя официален празник на 15 август - на големия християнски празник Успение Богородично. По традиция Оркестърът на Варненската опера ще изнесе празничен концерт на площад "Независимост" в цетъра на града, а за трета поредна година е поканен да дирижира Мартин Пантелеев. "Любимата Варна е изключителен град с изключително музикална..

публикувано на 15.08.18 в 11:35

„Българщици“ – уникална среща с неизвестни старинни песни

Преди няколко месеца излезе от печат сборникът „Българщици“, събрал 672 непубликувани народни песни от архива на Коста Колев. Известният акордеонист, композитор и диригент напусна този свят през 2010-а на 89-годишна възраст. Остави хиляди обработки на фолклорни образци, авторски творби в народен стил, музика към танцови постановки… Десетилетия..

публикувано на 15.08.18 в 09:50

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2018 година

16 август 3.00 часа - Клод Жозеф Руже дьо Лил (1760-1836), Дитирамбичен химн за заговора на Робеспиер и революцията от девети термидор, Париж, 1794. 3.04 часа - Ян Ладислав Дусек (1760-1812), Страданията на френската кралица, Лондон, 1793. 3.17 часа - Етиен Меюл (1763-1817), Песен на тръгване, Париж, 1794. 3.21 часа - Андре-Ернест-Модест Гретри,..

публикувано на 15.08.18 в 09:00
Big Sexy Noise

Нечестивото трио Big Sexy Noise на Лидия Лънч в Първо студио на БНР

Летният сезон приключва преждевременно за фестивала „Аларма Пънк Джаз“  на 27 август (последния понеделник на месеца) с концерт-рецитал на Нечестивата Троица Big Sexy Noise , включваща легендите Лидия Лънч (вокали), Джеймс Джонстън (китари) и Йън Уайт (барабани). Последните двама, както се сещате, са същите онези от лондонската пост-пънк дружинка..

публикувано на 14.08.18 в 19:05
Операта в Сидни, Австралия

Музиканти поставиха рекорд за най-голям състав с електрически китари

Музиканти поставиха рекорд за най-голям състав с електрически китари на фестивал в Сидни, съобщи БТА, като цитира ЮПИ. Фестивалът на китарата предостави доказателства - видеозаписи и снимки, че са се събрали повече музиканти с електрически китари, отколкото при предишния рекорд с 368 души, поставен в Индия през 2013 г. Те са се надявали да..

публикувано на 14.08.18 в 13:45

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Огънят на Орфей“ в Разлог

За 12 път това лято творци се събират в Разлог, за да обогатят познанията си, да обменят опит и да посвирят заедно. Първоначално идеята за лятна академия за изкуство, осъществена от Евгения Тагарева, се развива в с. Широка Лъка. От шест години домакин на майсторските класове е град Разлог, който предлага повече места за работа и концертни зали. „На..

публикувано на 14.08.18 в 10:05