Любчо Нешков: София е най-подходящото място за разрешаване на въпроса със Западните Балкани

Любчо Нешков
Снимка: БГНЕС

"София е най-подходящото място за разрешаване на въпроса със Западните Балкани, защото България е единствената страна, която реално няма проблеми с нито един от съседите си, така че това е успех след всичко, което се е случило до момента".

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ журналистът Любчо Нешков.

„Първо, не става въпрос за обикновена декларация с пожелания за надежда, за любов и за приятелство, а с конкретни срокове и програма за присъединяването на всички отделни държави от Западните Балкани към Европейския съюз. Второ, условието е много ясно - че трябва да бъдат извършени промените, необходимите реформи във всяка една от страните и най-важното - да разрешат двустранните проблеми, които съществуват между отделните държави. Това са  трите неща, които се много ясни, но за първи път ЕС, особено след идването на Юнкер начело на Комисията, Брюксел поема конкретен ангажимент за разширяването на ЕС приемането на нови страни – членки“.

Според Нешков, Македония има най-категорична визия за своята евроинтеграция и единственият проблем пред нея е спорът за името. Вариант за разрешаването на този спор обаче е бил намерен в София. Нешков е убеден, че в Македония няма да има проблем с предложеното наименование, защото всички партии в Македония още от 1992 година са обединени около позицията, че мястото на Македония е в ЕС и НАТО.

„По чисто конюнктурни политически интереси и цели, всяка една от партиите ще използва случая да нагърби управляващите с повече отговорности, защото в крайна сметка ще се стигне до промяна на наименованието на страната. Но, като вариант, Македония да се провали във вътрешен план и да не се постигне разрешаване на спора - това категорично го изключвам!“.

„Имаме едно категорично завръщане на Европейския съюз на Балканите", обобщи Нешков:

„Тази декларация доказва едно много важно нещо - че ЕС е осъзнал, че гетоизацията на този регион може да доведе до много сериозни опасности за самия ЕС“. 


Още от категорията

България чества създаването на славянската писменост

България чества създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий. В София президентът Румен Радев ще се присъедини към традиционното празнично шествие за Деня на буквите и ще произнесе слово пред Националната библиотека. В 10.30 часа от фонтана пред Националния археологически музей ще тръгне тържественото..

обновено на 24.05.18 в 09:07
България е едно от малкото места в света, които са облагодетелствани с перфектни условия за отглеждане на маслодайна роза

Радиоенциклопедия „Омайна роза, мистична роза”: Българската маслодайна роза

Откъдето и когато и да е дошла в земята ни, тук тя е намерила своята райска градина – подбалканските котловинни полета, където природните условия ѝ позволяват да даде най-доброто от себе си. Българското розово масло е ненадминато по качество, стига някой да не се изкуши да изхитрува, в миналото добавяйки „тереше”, етерично масло от индрише, днес – розов..

публикувано на 24.05.18 в 09:00

Станислав Вълев: Цел на платформата "Аз, учителят" е да направи образованието привлекателно

„Една от целите на платформата „Аз, учителят“ е да направи образованието привлекателно за младите хора. Това зависи изцяло от самите нас“. Това заяви в предаването „Преди всички“ създателят на платформата Станислав Вълев. „Докато бях учител в самото начало в с. Дерманци, където започнах да работя, видях много отдадени учители, такива,..

публикувано на 24.05.18 в 08:54

Европейският ден на парковете ще бъде отбелязан за първи път у нас

За първи път в България ще бъде отбелязан Европейският ден на парковете. Мотото е „Културното наследство е в нашата природа“. „Ще се запознаем с цъфтящите растения, с различни видове растения, които използваме за приготовления на вкусни ястия в българската традиционна кухня. 24 май е един добър ден да се замислим как в България опазваме..

публикувано на 24.05.18 в 08:35

Писмо разказва за първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий в Шумен

Преди години учени от БАН потвърдиха тезата, че първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий е било в Шумен, а не в Пловдив. Това се случи на конференция, където изследователи доказаха по безспорен начин, че в шуменския музей се пази писмо на арменския пътешественик Минас Пъжъшкян, който разказва за събитията от 22 май 1813..

публикувано на 24.05.18 в 08:33

Народното читалище "Христо Ботев" в град Рила става на 120 години

Народното читалище "Христо Ботев" в град Рила отбелязва 120-годишен юбилей. Годишнината ще бъде отбелязана с двудневни тържества в градчето. Сега в групите и съставите на рилското читалище се обучават и се изявяват около 150 души, казва администраторът Мария Жлябинкова, като поясни, че децата са около 100 деца, а близо 50 са жените там...

публикувано на 24.05.18 в 08:29

Двама загинаха, а 20 са ранени, след като влак дерайлира заради ТИР в Италия

Двама души загинаха, а 20 бяха ранени при инцидент тази нощ с влак в Северна Италия, край италианското селище Калузо - област Пиемонте, недалеч от Торино.  Една от жертвите е машинистът на композицията, а другата - тежко ранен пътник, починал в болницата, където е бил откаран.  Влакът е дерайлирал, след като се блъснал в тир  с литовска..

обновено на 24.05.18 в 08:28