Любчо Нешков: София е най-подходящото място за разрешаване на въпроса със Западните Балкани

Любчо Нешков
Снимка: БГНЕС

"София е най-подходящото място за разрешаване на въпроса със Западните Балкани, защото България е единствената страна, която реално няма проблеми с нито един от съседите си, така че това е успех след всичко, което се е случило до момента".

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ журналистът Любчо Нешков.

„Първо, не става въпрос за обикновена декларация с пожелания за надежда, за любов и за приятелство, а с конкретни срокове и програма за присъединяването на всички отделни държави от Западните Балкани към Европейския съюз. Второ, условието е много ясно - че трябва да бъдат извършени промените, необходимите реформи във всяка една от страните и най-важното - да разрешат двустранните проблеми, които съществуват между отделните държави. Това са  трите неща, които се много ясни, но за първи път ЕС, особено след идването на Юнкер начело на Комисията, Брюксел поема конкретен ангажимент за разширяването на ЕС приемането на нови страни – членки“.

Според Нешков, Македония има най-категорична визия за своята евроинтеграция и единственият проблем пред нея е спорът за името. Вариант за разрешаването на този спор обаче е бил намерен в София. Нешков е убеден, че в Македония няма да има проблем с предложеното наименование, защото всички партии в Македония още от 1992 година са обединени около позицията, че мястото на Македония е в ЕС и НАТО.

„По чисто конюнктурни политически интереси и цели, всяка една от партиите ще използва случая да нагърби управляващите с повече отговорности, защото в крайна сметка ще се стигне до промяна на наименованието на страната. Но, като вариант, Македония да се провали във вътрешен план и да не се постигне разрешаване на спора - това категорично го изключвам!“.

„Имаме едно категорично завръщане на Европейския съюз на Балканите", обобщи Нешков:

„Тази декларация доказва едно много важно нещо - че ЕС е осъзнал, че гетоизацията на този регион може да доведе до много сериозни опасности за самия ЕС“. 


Още от категорията

Розопроизводителите получиха държавна помощ за разходите по реколтата

Розопроизводителите получиха обещаната държавна помощ за покриване на разходите по тазгодишната реколта. Платени са по 51 лева и 50 стотинки на декар, съобщи председателят на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури Зара Клисурова. Подробностите - от кореспондента ни в Пловдив Кремена Данева: По данни на..

публикувано на 20.08.18 в 16:03

Нова информационна система за учители

Подготвя се нова информационна система за учителите. Тя ще дава информация къде и по кои предмети има нужда от преподаватели, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. "В информационната система ще се отразява и търсенето на педагози, както и къде учителите навършват пенсионна възраст", каза министър Вълчев и добави: "По този начин..

публикувано на 20.08.18 в 15:53

Няма чума по дребните животни в Благоевградско

Чума по дребните преживни животни в Благоевградско няма. От Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че повторните проби от умрели животни, които бяха изследвани в лабораторията в Монпелие, Франция, са отрицателни.  Две животновъдни ферми в селата Филипово, община Банско и Мусомище, община Гоце Делчев, бяха под възбрана близо..

публикувано на 20.08.18 в 15:37

Мащабна операция срещу нелегални мигранти в района на Световрачане

Мащабна операция на жандармерията и Столичната дирекция на вътрешните работи срещу нелегални мигранти се провежда в района на Световрачане. Операцията е започнала около обед след подаден сигнал за забелязани в района хора и изоставен багаж. На място са изпратени екипи на жандармерията и СДВР, които са започнали претърсване.  Мигранти се издирват в..

обновено на 20.08.18 в 15:27
Сотир Цацаров

Прокуратурата и ДАНС проверяват КФН заради застрахователната компания "Олимпик"

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров започва проверка на Комисията за финансов надзор заради прекратяването на дейността на българския клон на застрахователната компания „Олимпик“. Проверката ще установява как Комисията е осъществявала държавния застрахователен надзор над дружеството, от фалита на което пострадаха над 200 000..

обновено на 20.08.18 в 15:12

Протестен концерт на Детския радиохор пред сградата на БНР

Детският радиохор изнесе протестен концерт пред сградата на БНР. Причината за недоволството им е отстраняването на диригента Венеция Караманова. Протестиращите настояват тя да бъде диригент на радиохора още две години. След проведен конкурс в началото на 2018 година за диригент на хора бе назначена Теодора Димитрова, а ръководството на БНР..

обновено на 20.08.18 в 14:39
Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери ремонта на бул. „България”.

Движението по ремонтираното платно на бул. “България“ стартира в петък

Движението по ремонтираното платно на софийския булевард "България" ще бъде пуснато в в нощта на петък срещу събота.  Веднага след това за ремонт ще бъде затворено другото платно - в посока центъра на града. Очаква се този ремонт да приключи до 10 септември, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова: "Имам уверението, че до края на 9-ти..

публикувано на 20.08.18 в 14:25