Любчо Нешков: София е най-подходящото място за разрешаване на въпроса със Западните Балкани

Любчо Нешков
Снимка: БГНЕС

"София е най-подходящото място за разрешаване на въпроса със Западните Балкани, защото България е единствената страна, която реално няма проблеми с нито един от съседите си, така че това е успех след всичко, което се е случило до момента".

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ журналистът Любчо Нешков.

„Първо, не става въпрос за обикновена декларация с пожелания за надежда, за любов и за приятелство, а с конкретни срокове и програма за присъединяването на всички отделни държави от Западните Балкани към Европейския съюз. Второ, условието е много ясно - че трябва да бъдат извършени промените, необходимите реформи във всяка една от страните и най-важното - да разрешат двустранните проблеми, които съществуват между отделните държави. Това са  трите неща, които се много ясни, но за първи път ЕС, особено след идването на Юнкер начело на Комисията, Брюксел поема конкретен ангажимент за разширяването на ЕС приемането на нови страни – членки“.

Според Нешков, Македония има най-категорична визия за своята евроинтеграция и единственият проблем пред нея е спорът за името. Вариант за разрешаването на този спор обаче е бил намерен в София. Нешков е убеден, че в Македония няма да има проблем с предложеното наименование, защото всички партии в Македония още от 1992 година са обединени около позицията, че мястото на Македония е в ЕС и НАТО.

„По чисто конюнктурни политически интереси и цели, всяка една от партиите ще използва случая да нагърби управляващите с повече отговорности, защото в крайна сметка ще се стигне до промяна на наименованието на страната. Но, като вариант, Македония да се провали във вътрешен план и да не се постигне разрешаване на спора - това категорично го изключвам!“.

„Имаме едно категорично завръщане на Европейския съюз на Балканите", обобщи Нешков:

„Тази декларация доказва едно много важно нещо - че ЕС е осъзнал, че гетоизацията на този регион може да доведе до много сериозни опасности за самия ЕС“. 


Още от категорията
МКС

Новият екипаж на МКС ще полети в началото на декември

Новият екипаж на Международната космическа станция ще полети в началото на дкември, съобщи изпълнителният директор на „Роскосмос“ Сергей Крикальов в интервю за RT.   На 11 октомври от космодрума „Байконур“ излетя корабът „Союз“ с космонавтите Алексей Овчинин и Ник Хейг, който трябваше да достави на МКС храна и оборудване. Ракетата обаче аварира..

публикувано на 16.10.18 в 11:49
Къща-музей П.К.Яворов

Арх. Петков: Държавата час по-скоро трябва да влезе във владение на сградите-паметници на културата

Очаква се днес да станат ясни вариантите, сред които общината и Министерството на културата ще избират за закупуването на къщата-музей на Пейо Яворов в София. Кметът Йорданка Фандъкова възложи на юристи и финансисти да проверят процедурата, така че решението да бъде законосъобразно и максимално изгодно. Фандъкова предлага държавата или общината..

публикувано на 16.10.18 в 11:44

Ограниченията за търговия със свинско месо във Варненска област ще продължат до края на октомври

До 30 октомври ще продължат ограниченията за търговия със свинско месо във Варненска област, наложени заради огнището на Африканска чума по свинете в Тутраканци, съобщиха от Агенцията по храните. Рестрикциите ще бъдат отменени само ако няма други положителни проби за заболяването.  До момента са взети 1100 проби от диви и 2000 проби от домашни..

публикувано на 16.10.18 в 11:36

КНСБ: Няма да има съкращения в "Мини Марица-изток"

Няма да има съкращения в "Мини Марица-изток", съобщиха от КНСБ след среща с енергийния министър Теменужка Петкова.  Работи се за сигурността на енергийната система и запазване капацитета на държавното дружество, подчерта министърът.

публикувано на 16.10.18 в 11:31

Д-р Прокопова: Енергийните напитки могат сериозно да увредят нервната и сърдечно-съдовата система

„Все повече зачестява употребата на енергийни напитки от деца, юноши и възрастни. Те дават лъжливото усещане за възможност да се извърши повече работа за по-кратко време“. Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Рада Прокопова – началник на Кардиологичното отделение в Университетска болница „Св. Анна“. Тя е категорична, че трябва да се..

публикувано на 16.10.18 в 11:04

Бургаският районен съд отложи делото срещу граничарите, обвинени за смъртта на турски рибар

Бургаският районен съд отложи делото, образувано по поръчка на Турския наказателен съд, в което показания трябваше да дадат четирима български граничари. Те са обвинени от турската страна за смъртта на турски рибар край Резово през 2008-а година. Делото беше отложено, за да се приложат към него пълния обем от писмени доказателства, за да се осигури..

обновено на 16.10.18 в 10:56

Множество сигнали за проблеми със сметопочистването във Варна

Множество сигнали постъпват от граждани за проблеми със сметопочистването във Варна. От фирмата, която трябва да чисти два от районите, неколкократно казват, че имат проблем с кадрите и с контейнерите. Тези проблеми вече намериха своето решение, но сигналите на граждани продължават. Хората са недоволни от това, че неритмично се извозва сметта,..

публикувано на 16.10.18 в 10:25