Eмисия новини
от 05.00 часа

Любчо Нешков: София е най-подходящото място за разрешаване на въпроса със Западните Балкани

Любчо Нешков
Снимка: БГНЕС

"София е най-подходящото място за разрешаване на въпроса със Западните Балкани, защото България е единствената страна, която реално няма проблеми с нито един от съседите си, така че това е успех след всичко, което се е случило до момента".

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ журналистът Любчо Нешков.

„Първо, не става въпрос за обикновена декларация с пожелания за надежда, за любов и за приятелство, а с конкретни срокове и програма за присъединяването на всички отделни държави от Западните Балкани към Европейския съюз. Второ, условието е много ясно - че трябва да бъдат извършени промените, необходимите реформи във всяка една от страните и най-важното - да разрешат двустранните проблеми, които съществуват между отделните държави. Това са  трите неща, които се много ясни, но за първи път ЕС, особено след идването на Юнкер начело на Комисията, Брюксел поема конкретен ангажимент за разширяването на ЕС приемането на нови страни – членки“.

Според Нешков, Македония има най-категорична визия за своята евроинтеграция и единственият проблем пред нея е спорът за името. Вариант за разрешаването на този спор обаче е бил намерен в София. Нешков е убеден, че в Македония няма да има проблем с предложеното наименование, защото всички партии в Македония още от 1992 година са обединени около позицията, че мястото на Македония е в ЕС и НАТО.

„По чисто конюнктурни политически интереси и цели, всяка една от партиите ще използва случая да нагърби управляващите с повече отговорности, защото в крайна сметка ще се стигне до промяна на наименованието на страната. Но, като вариант, Македония да се провали във вътрешен план и да не се постигне разрешаване на спора - това категорично го изключвам!“.

„Имаме едно категорично завръщане на Европейския съюз на Балканите", обобщи Нешков:

„Тази декларация доказва едно много важно нещо - че ЕС е осъзнал, че гетоизацията на този регион може да доведе до много сериозни опасности за самия ЕС“. 


Още от

Последно в Европа

Всички новини в Европа: днес | вчера

Най-четени