Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът продължава да намира подкрепа от растящата доходност на американските държавни облигации

Щатският долар се търгува недалеч от неговите върхове за годината, които бяха достигнати по-време на вчерашната търговия, тъй като зелените пари продължават да намират подкрепа от растящата доходност на държавните облигации на САЩ.

В четвъртък доходността на 10-годишните американски дългови книжа нарасна към нов 7-годишен връх от близо 3,12%, достигайки поредно най-високо ниво от юли 2011-а година насам, докато доходността на 30-годишните книжа се повиши до 3,249%, а на двегодишните книжа - до 2,606%.

Трябва да се има предвид, че доходността на дълговите книжа се повиши рязко през последните дни на търговия с оглед на поредица силни икономически данни от САЩ, които подновиха спекулациите за по-агресивно от очакваното повишаване на лихвените ставки от страна на Федералния резерв. Солидният ръст на петролните цени към най-високи нива от ноември 2014-а година насам пък засилват опасенията за по-силен инфлационен натиск, което също може да принуди централната банка на САЩ да вдигне по-рязко федералната фондова лихва.

Всичко това допринася за днешно поскъпване на индекса на долара спрямо останалите основни валути с 0,2% към 93,55 пункта, след като в сряда беше достигнат за кратко нов връх за 2018-а година към 93,63 пункта.

Щатската валута поскъпва към 4-месечен връх от 110,77 японски йени и опитва да стабилизира над нивото на паритет спрямо швейцарския франка.

В същото време еврото остава да се търгува под натиск около и под 1,1800 долара, след като в сряда се понижи до 5-месечно дъно около 1,1763 долара на фона на растящото политическо напрежение около формирането на новото коалиционно правителство на Италия. Двата потенциални коалиционни партньора - антисистемното движение "Пет звезди" и крайно дясната партия "Лига" изглежда се оказаха от идеята да поискат от ЕЦБ отписване на италиански държавен дълг за 250 млрд. евро. Техният проект за коалиционна програма за управление обаче сякаш продължава да включва съкращаване на данъчните ставки до нива между 15% и 20% и отмяна на одобрената през 2011-а година пенсионна реформа, включваща увеличаване на възрастта за пенсиониране. В проектоспоразумението не се коментира членството на Италия в еврозоната и еврото, но то включва ангажимент за преразглеждане на европейските договори и за приноса на страната към бюджета на ЕС.

Британската лира пък бележи резки колебания по време на търговията в четвъртък с оглед на разнопосочни информации относно бъдещето на Великобритания в европейски митнически съюз. По-рано през деня паундът поскъпна към 1,3568 долара, след като вестник "Дейли Телеграф" предаде, че Обединеното кралство е склонно да остане в митническия съюз на ЕС и след 2021-а година. Последва обаче опровержение на тази информация, след като британският премиер Тереза Мей използва днешното си участие на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София, за да потвърди, че Обединеното кралство ще напусне европейския митнически съюз. Това нейно изявление парира сутрешното поскъпване на паунда и той се върна обратно към и дори малко под 1,3500 долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени