Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: Докато иранците уважават своите ангажименти, ЕС също ще се придържа към този договор

Жан-Клод Юнкер
Снимка: БГНЕС

Регламентът, който ще освободи европейските компании от задължението да се съобразяват с американските санкции срещу Иран, ще бъде задействан още в петък, съобщи на пресконференция в София председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер:

"Трябва да действаме сега и затова активираме блокиращия статут от 1996 година."

Юнкер визира статута, благодарение на който Европейският съюз заобиколи търговското ембарго на САЩ срещу Куба преди повече от 20 години.

"Докато иранците уважават своите ангажименти, Европейският съюз също ще се придържа към този договор, чийто архитект беше ЕС. Обявените американски санкции няма да останат без ефект. Това трябва да се знае. Така че ние в ЕК имаме за задача да защитаваме нашите европейски предприятия и особено малките и средни предприятия". Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на брифинга след срещата ЕС - Западни Балкани.

"Решихме да позволим на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ да посредничи за инвестициите на европейските предприятия в Иран. Комисията ще продължи своето сътрудничество с Иран и заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович в близко бъдеще ще посети Иран, за да проследи нашите връзки и обмен с иранските власти", обясни Юнкер.

По отношение на търговията между ЕС и САЩ председателят на ЕК заяви категорично, че Съюзът е готов да обсъди със САЩ реформа на Световната търговска организация:

"Искаме неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки. Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, ние сме готови да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори. Искаме да задълбочим енергийното сътрудничество, включително и по въпроса с втечнения природен газ, както и доброволното сътрудничество между регулаторите от двете страни. Това трябва да бъде основата за търговските преговори. Готови сме със САЩ да обсъждаме реформа на Световната търговска организация".

Юнкер заяви категорично, че ЕС има намерение да продължи тясното си сътрудничество и с настоящата американска администрация: "За тази цел имаме нужда от по-малко капризи и по-предсказуем и последователен подход и говорим за всеки аспект от геополитиката".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени