Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на молбите за помощи при безработица в САЩ от тяхно 49-годишно дъно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, нарасна през последната седмица до едномесечен връх, но въпреки това остава недалеч от 49-годишното дъно, достигнато през седмицата до 21-ви април, което е пореден знак за продължаващото силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 12-т май скочиха рязко с 11 000 до 222 000 при очаквания на финансовите пазари за по-скромно повишение до 215 000, показва проучване на Департамента по труда. Трябва обаче да се има предвид, че молбите за помощи при безработица остават недалеч от тяхното многодишно дъно от седмицата до 21-ви април (най-ниско ниво от първата декемврийска седмица на 1969 година).

Молбите за помощи при безработица остават под важното ниво от 300 000 вече близо три години (за 167-а поредна седмица), като това е най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. Като процент от общата работна сила молбите за помощи при безработица остават в едно от най-ниските нива от 60-те години на миналия век.

В същото време заявките за помощи на четириседмична осреднена база се понижиха за седмицата до 12-ти май с 2750 до 213 250, достигайки най-ниско ниво от декември 1969 година.

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 5-и май се понижиха с цели 87 000 до 1,707 милиона - ново най-ниско ниво от началото на 1973 година. Продължаващите молби за помощи остават за 56-а поредна седмица трайно под важната бариера от 2 милиона броя – нещо, което се беше случило за последно през далечната 1973-1974 година.

Днешните данни са поредно доказателство за засилващия се американски трудов пазар, след като Департаментът по труда отчете понижаване на нивото на безработица в САЩ през април до многогодишно дъно от 3,9% (най-ниско ниво от декември 2000 година насам).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна