Eмисия новини
от 23.00 часа

Борисов: Мисля, че всички си тръгнаха с по "едно на ум"

Снимка: БТА

"Имахме една много добра дискусия, много честна". Това каза премиерът Бойко Борисов в изявлението си след срещата на върха в София.


"Присъствието на председателите на Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет е израз на уважение към българския народ", коментира още той и заяви, че "Българското европредседателство ще бъде запомнено като успешно".

"Видяхте преди малко да си стискат ръцете президентът Вучич и президентът Тачи. Видяхте шестима президенти да подписват договори, интерконектори - нещо, което само преди години беше невъзможно".

"Дадох един елементарен пример. Ако Западните Балкани олицетворяват една страна, тя ще е с брутен вътрешен продукт 96 милиарда евро. Това е брутният вътрешен продукт на държавата Словакия с население по-малко от Румъния. Това ли плаши Европейският съюз? Не е ли по-добре тези хора да са в преговори с Европейския съюз, техният политически елит да се старае да покрива всичките критерии, или да ги оставим другите геостратегически играчи да дойдат и да усилят и немалкото си влияние, което имат".

"Много теми за размисъл сме си задали и мисля, че всички си тръгнаха от тук с по "едно на ум", както българите обичаме да казваме", допълни Борисов:

"За всички стана ясно, че с проблемите, които имаме, с големите геостратегически играчи в света, единство спасение на ЕС е да бъдем единни, или както Ангела (Меркел - бел. ред.) каза – "един лист хартия да не може да мине между нас". Мисля, че вчера го усетих, сутринта го усетих, че вече сме осъзнали, че силата на ЕС е в това".

Премиерът изрази надежда до края на годината да започне изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция. 

Още от

Последно в България

Всички новини в България: днес | вчера

Най-четени