Симеон Кирков - един български виолист в Брюксел

При гостуването на неделното ни „Радиокафе“ в Брюксел се срещнахме и с един от българските музиканти, установили се в Белгия – виолиста Симеон Кирков, който с охота разказва за големите успехи на други българи – като пианиста Петър Петров, който преподава в Лиеж и свири с инструменталисти от ранга на Миша Майски или пък диригента Иво Венков, който гради впечатляваща кариера и е базиран в Антверпен.Снимка

Всъщност разговорът ни с него започна от … Кюстендил, където в началото на месеца той беше поканен да открие Майските музикални дни заедно с изтъкнатата ни цигуларка Стойка Миланова с една от най-знаковите творби на Моцарт – Симфония-концертанте. Именно от Кюстендил е дядото на Симеон Кирков – човек с изключително интересна и изпълнена с перипетии съдба, с две смъртни присъди, заради които бяга във Франция и се жени за прекрасната Полет. Полет, която пък после се връща с него (след амнистията, обявена от Борис при раждането на малкия престолонаследник Симеон) в България и остава там до края на живота си. Известна е като доайенът на всички французи в Кюстендил (доживява до достолепните 92 години), научава много кюстендилски деца на красотата на френския език и нито за миг не се оплаква.

От такъв род произхожда Симеон. Родителите му не са музиканти, но определено са имали отношение към музиката. Затова записват по-големия му брат на уроци по цигулка при Ангел Станков. И понеже нямало къде да оставят Симеон, майката го водела с тях на уроците и известният ни цигулар един ден казал в типичния за него стил – Абе това момченце вместо само да седи и гледа, я му дайте една цигулка и на него. В крайна сметка по-големият брат Боян става отличен художник (също живее в Брюксел), а Симеон – професионален музикант, като постепенно от цигулка преминава на виола. Разказва за късмета да работи със страхотни преподаватели – и в Музикалната академия в София, и после – в Маастрихт, където специализира при един от най-големите в света на виолата – Михаил Кугел.

Между София, Маастрихт и Брюксел има куп други събития в живота на Симеон Кирков – „първо казармата… ние бяхме последният випуск, за който тя беше задължителна. Като излязох, не знаех с коя ръка се държи виолата – всичко бях забравил. Бързо се възстанових и се явих на конкурс за радиооркестъра. Спечелих го и два сезона свирих на един пулт със Слави Трифонов – друг известен наш виолист“ – с добро чувство за хумор разказва Симеон. За него следва преминаване в Софийската филхармония, като година по-късно заминава на един голям международен фестивал, където свири с някои от най-големите в света на музиката и осъзнава, че хоризонтите са много по-широки. Остава в Германия, свири в различни оркестри (например, в Саарбрюкен) там, но и в Дания, и в Люксембург, и накрая стига до Белгия.

Печели конкурс за Националния оркестър на Белгия, където отново има шанса да работи с музикални колоси – „дирижирал ни е например Лорин Маазел, солисти са ни били всички големи имена, за които можеш да се сетиш. А като бонус ние бяхме оркестърът, който акомпанираше всички финали на конкурса „Кралица Елизабет“. Така Симеон Кирков е бил в оркестъра, когато Вадим Репин печели конкурса, когато роденият в Белгия, но в българско семейство Йосиф Иванов печели втора награда в една от най-оспорваните надпревари в история и съвсем малко го разделя от първото място, спечелено от внука на Хачатурян. Свирил е, когато Пламена Мангова печели втора награда…

Много интересни неща разказва Симеон за този конкурс, който е сред петте най-престижни в света, за семействата, които се надпреварват да им бъде оказана честта у тях да живее някой от финалистите; за напрегнатият ритъм на конкурса; за това, че той предизвиква повече дебати сред обществото дори от футболните мачове… Стигаме и до музикалното образование. През последните 2-3 години Симеон Кирков се е насочил към преподавателската дейност и е установил, че за белгийците е привилегия децата им да свирят на инструмент, дори и без амбиции да станат музиканти; за това, че всеки, които има щастието да познава езика на класическата музика, има истински прозорец към света…

Чуйте целия ни разговор със Симеон Кирков в звуковия файл.

Още от категорията
Радой Ралин и Кирил Калев

Време (bis)

Песни, текстове и песенни стихове за времето и безкрайността има безчет. Ще се пишат и занапред, защото надеждата остава будна... След време Ние срещаме се всеки ден почти и двама отминаваме се неми. Това ли бяха нашите мечти? Това ли бяха чувствата големи? Нали решихме нашата любов да бъде нещо малко по-различно? Животът ли излезе по-суров, или пък..

публикувано на 18.08.18 в 09:15
Катлин Батл

70 години от рождението на оперната звезда Катлин Батл

Катлин Деана Батл е родена на 13 август 1948 година в Портсмут, щата Охайо. Тя е най-малкото от седем деца. Катлин учи в гимназията в родния си град, където неин учител по музика и ментор е Чарлс Фил Варни. В интервю за списание Тайм от 1985 година Варни си спомня, че за пръв път чува осемгодишната Катлин да пее, описвайки я като „дребно, крехко същество,..

публикувано на 18.08.18 в 09:00
Арета Франклин

Погребението на Арета Франклин ще е на 31 август след 2 дни поклонение

Погребението на певицата Арета Франклин, наричана "Кралицата на соул музиката", ще се състои на 31 август в нейния роден град Детройт, след двудневно поклонение.  На затворената церемония ще присъстват само роднини, близки и подбрани други гости. Преди това, на 28 и 29 август, феновете на Франклин ще могат да почетат паметта й пред музея за..

публикувано на 18.08.18 в 04:31

Музиката на "Оратница" открива и закрива Световното първенство по художествена гимнастика в София

По-малко от месец остава до Световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе в зала „Арена Армеец“ между 10 и 16 септември. Освен състезанията, зрителите в залата ще станат свидетели и на 2 специални събития по откриването и закриването на първенството. За откриването се подготвя специален филм, който ще представи България...

публикувано на 17.08.18 в 10:47

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Банско опера фест“

Седмица след като завърши джазфестивалът в Банско, градският площад ще бъде готов да посрещне класическата музика. Тази година оперният фестивал ще се проведе за девети път. С най-новата си премиерна постановка на мюзикъла „Зоро“ по музика на „Джипси Кингс“ ще гостува Варненската опера. В спектакъла ще участват Нейчо Петров, София Рухова-Лулчева,..

публикувано на 17.08.18 в 10:05

Новият албум на Ариана Гранде - ключов преход в кариерата ѝ

Този уикенд с премиерата на  Sweetener,  феновете от двете страни на Атлантика ще чуят за първи път как Ариана Гранде минава на едно следващо, по-сериозно ниво в своето творчество. Компилация, излизаща в петък е нейният четвърти албум след  Dangerous Woman  от 2016-а. В нея са включени участия на Фарел Уилямс, Ники Минаж и Миси Елиът...

публикувано на 17.08.18 в 09:50

Празници на духовите оркестри "Дико Илиев" се провеждат от днес до неделя в Оряхово

С откриването на нова експозиция в къщата-музей на Дико Илиев в Оряхово ще бъде поставено началото на традиционните панаирни дни в крайдунавския град, които продължават от днес до неделя. Преди 87 години, когато по решение на местната самоуправа в Оряхово се организират първите панаирни дни, а наред с пазара на селскостопански и промишлени..

публикувано на 17.08.18 в 04:06