Симеон Кирков - един български виолист в Брюксел

При гостуването на неделното ни „Радиокафе“ в Брюксел се срещнахме и с един от българските музиканти, установили се в Белгия – виолиста Симеон Кирков, който с охота разказва за големите успехи на други българи – като пианиста Петър Петров, който преподава в Лиеж и свири с инструменталисти от ранга на Миша Майски или пък диригента Иво Венков, който гради впечатляваща кариера и е базиран в Антверпен.Снимка

Всъщност разговорът ни с него започна от … Кюстендил, където в началото на месеца той беше поканен да открие Майските музикални дни заедно с изтъкнатата ни цигуларка Стойка Миланова с една от най-знаковите творби на Моцарт – Симфония-концертанте. Именно от Кюстендил е дядото на Симеон Кирков – човек с изключително интересна и изпълнена с перипетии съдба, с две смъртни присъди, заради които бяга във Франция и се жени за прекрасната Полет. Полет, която пък после се връща с него (след амнистията, обявена от Борис при раждането на малкия престолонаследник Симеон) в България и остава там до края на живота си. Известна е като доайенът на всички французи в Кюстендил (доживява до достолепните 92 години), научава много кюстендилски деца на красотата на френския език и нито за миг не се оплаква.

От такъв род произхожда Симеон. Родителите му не са музиканти, но определено са имали отношение към музиката. Затова записват по-големия му брат на уроци по цигулка при Ангел Станков. И понеже нямало къде да оставят Симеон, майката го водела с тях на уроците и известният ни цигулар един ден казал в типичния за него стил – Абе това момченце вместо само да седи и гледа, я му дайте една цигулка и на него. В крайна сметка по-големият брат Боян става отличен художник (също живее в Брюксел), а Симеон – професионален музикант, като постепенно от цигулка преминава на виола. Разказва за късмета да работи със страхотни преподаватели – и в Музикалната академия в София, и после – в Маастрихт, където специализира при един от най-големите в света на виолата – Михаил Кугел.

Между София, Маастрихт и Брюксел има куп други събития в живота на Симеон Кирков – „първо казармата… ние бяхме последният випуск, за който тя беше задължителна. Като излязох, не знаех с коя ръка се държи виолата – всичко бях забравил. Бързо се възстанових и се явих на конкурс за радиооркестъра. Спечелих го и два сезона свирих на един пулт със Слави Трифонов – друг известен наш виолист“ – с добро чувство за хумор разказва Симеон. За него следва преминаване в Софийската филхармония, като година по-късно заминава на един голям международен фестивал, където свири с някои от най-големите в света на музиката и осъзнава, че хоризонтите са много по-широки. Остава в Германия, свири в различни оркестри (например, в Саарбрюкен) там, но и в Дания, и в Люксембург, и накрая стига до Белгия.

Печели конкурс за Националния оркестър на Белгия, където отново има шанса да работи с музикални колоси – „дирижирал ни е например Лорин Маазел, солисти са ни били всички големи имена, за които можеш да се сетиш. А като бонус ние бяхме оркестърът, който акомпанираше всички финали на конкурса „Кралица Елизабет“. Така Симеон Кирков е бил в оркестъра, когато Вадим Репин печели конкурса, когато роденият в Белгия, но в българско семейство Йосиф Иванов печели втора награда в една от най-оспорваните надпревари в история и съвсем малко го разделя от първото място, спечелено от внука на Хачатурян. Свирил е, когато Пламена Мангова печели втора награда…

Много интересни неща разказва Симеон за този конкурс, който е сред петте най-престижни в света, за семействата, които се надпреварват да им бъде оказана честта у тях да живее някой от финалистите; за напрегнатият ритъм на конкурса; за това, че той предизвиква повече дебати сред обществото дори от футболните мачове… Стигаме и до музикалното образование. През последните 2-3 години Симеон Кирков се е насочил към преподавателската дейност и е установил, че за белгийците е привилегия децата им да свирят на инструмент, дори и без амбиции да станат музиканти; за това, че всеки, които има щастието да познава езика на класическата музика, има истински прозорец към света…

Чуйте целия ни разговор със Симеон Кирков в звуковия файл.

Още от категорията
Сцена от „Вълшебната флейта“, постановка на Националната опера в Амстердам.

Моцартовият шедьовър „Вълшебната флейта“ – две абсолютно различни версии в Амстердам и Брюксел

Кореспондентът на „Неделен следобед“ в Белгия – Милен Венков, споделя впечатленията си от началото на новия сезон в Националната опера в Амстердам и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел. Двата екипа са избрали „лебедова песен“ – последната творба на Волфганг Амадеус Моцарт от жанра на операта. Красивата приказка „Вълшебната флейта“ в последните..

публикувано на 21.10.18 в 12:05
Волфганг Мутшпил

Волфганг Мутшпил е с китарата в Буенос Айрес, а Якоб Бро, Томас Морган и Джоей Барон - в Копенхаген

Слънчев джаз+ продължава излъчването на откъси от новите продукции на едни от лидерите на афро-кубинския и южно-средиземноморския джаз - Омар Соса (в дуо с Илян Канисарес), Лионел Луек и Дафер Юсеф. Цялостно слушане на албумите им в кураторските плейлисти в Бинар. Разходка из Буенос Айрес с Волфганг Мутшпил и Копенхаген с Якоб Бро и Джоей..

публикувано на 21.10.18 в 07:20
Саможертвата на Иван Сусанин, картина на Константин Маковски

90 години от рождението на Иван Маринов

Иван Маринов - диригентът, композиторът, педагогът, човекът! На 17 октомври той щеше да навърши 90 години, на него посвещаваме съботната вечер. По подобие на емблематичните имена в българската култура и Иван Маринов оставя след себе си многобройни записи на симфонични и оперни творби, спомени от срещи с велики личности от световния музикален и..

публикувано на 20.10.18 в 07:30

Атанас Кръстев - успехът е човек да е щастлив

В късната петъчна вечер на 19 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Атанас Кръстев. Продължавайки професионалния път на семейството си, Атанас Кръстев се изявява на концертната сцена от 6 годишен. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, през 2011..

публикувано на 19.10.18 в 16:25

Иван Сусанин (Живот за царя) - Опера в 4 действия (5 картини) с пролог и епилог

Музика: Михаил Глинка Либрето : барон Георгий фон Розен, редакция Сергей Городецки Първо изпълнение : 9 декември 1836 г., Санкт Петербург Първо изпълнение в България: 27 ноември 1940 г., София Място и време на действието : Русия, с. Домнино, Москва и Полша, от есента на 1612 г. до зимата на 1613 г. Действащи лица: Иван Сусанин, селянин..

публикувано на 19.10.18 в 15:57

Станислав Пандин - Траша: С творческия хаос се разбираме чудесно

Какво би излязло от хлапе, което на 11 години отива със сестра си до ЦУМ, за да си купи китара? Най-вероятно то става музикант. Станислав Пандин, по-известен като Траша, днес работи в Държавната агенция за закрила на детето и преподава в Софийския университет. В продължение на 13 години е училищен психолог, а с адвокат Йордан Костов..

публикувано на 19.10.18 в 12:10

Чарли Хейдън

Джазмен, определен от сп. "Тайм" за "един от най-надарените и смели джаз музиканти", това е Чарли Хейдън. За съжаление той си отиде от този свят неотдавна, на 76 г. Последният му албум носеше заглавието "Last Dance" - може би усещане за пътя към друг свят. В него талантливият басист си сътрудничи отново с добър, стар приятел  - пианиста Кийт Джарет . С..

публикувано на 19.10.18 в 10:25